Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Wie één leven redt, redt de hele wereld

Door Joanne Nihom - 

16 oktober 2018

Gele-ambluance-MDA

Mobile Intensive Care Unit (MICU) - de gele ambulance

Ik woon zo’n vijftien kilometer van de Libanese grens, waar wij niets merken van de oorlog in Syrië. En vooral wat voor invloed dat heeft aan de Israëlische kant. Wel hoor ik vrijwel dagelijks vliegtuigen overvliegen die wel degelijk met de problematiek daar te maken hebben.

Het is bekend – ik heb daar vaker over geschreven – dat Israël alles doet om, indien mogelijk, ook Syrische gewonden te helpen. Want ‘Wie één leven redt, redt de hele wereld’. Een prachtig Joods gezegde dat onder andere de slogan is van Mageen David Adom (MDA).

In het noorden van Israël, de Galiel, ligt Hazor Haglilt, even ten zuiden van Rosh Pina. Daar is een door Nederland gefinancierd ambulance station waar vandaan o.a. slachtoffers van terreuraanslagen en gewonden van de oorlog in Syrië kunnen worden vervoerd naar Israëlische ziekenhuizen.

Tijdens de ambulancerit krijgt de patiënt de noodzakelijke geavanceerde medische zorg.

De situatie is daar op dit moment weer heel spannend. De ambulances staan dan ook regelmatig ‘s nachts bij de paramedics thuis voor de deur om nog sneller ter plaatse te kunnen zijn.

Dringende behoefte aan gele ambulances

Dit ambulancestation heeft nu nog alleen de beschikking over de ‘basic’ witte ambulances. Voor gecompliceerdere situaties is de Mobile Intensive Care Unit (MICU), de gele ambulance onmisbaar. Daar is nu dringend behoefte aan mede in verband met de noodsituatie in het noorden.

MDA Nederland houdt ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van Israël en het vijfendertigjarigbestaan van de vrienden van MDA in Nederland een benefietavond op 8 december aanstaande, de zevende avond van het Chanoeka (inwijdings) feest.

De opbrengsten van deze avond zullen gebruikt worden voor de aanschaf van de bovengenoemde MICU ambulance voor Hazor. Deze ambulance is toegerust om patiënten alle noodzakelijke medische noodhulp te geven tijdens de spoedrit naar het ziekenhuis.

Zo is er apparatuur aan boord om snel te handelen ingeval van bv. een hartstilstand of een groot trauma met veel bloedverlies. Tijdens de ambulancerit krijgt de patiënt de noodzakelijke geavanceerde medische zorg.

Klik hier voor meer informatie over de benefietavond op 8 december.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda