Sluiten

Zoeken.

Waarom de Taliban een bedreiging voor Israël zijn

15 september 2021

Waarom de Taliban een bedreiging voor Israël zijn

Talibanstrijders in Afghanistan. Foto: isafmedia/Commons Wikimedia

Vorige week maakte een woordvoerder van de Taliban in Afghanistan bekend dat de nieuwe regering in Kaboel betrekkingen wilde met alle landen ter wereld. Alle landen, behalve Israël…

Dit maakte in Israël weinig indruk, omdat de Joodse staat geen enkele interesse heeft in het aanknopen van banden met de Taliban. Men wil geen banden met een fanatiek Islamitisch regime dat mensenrechten niet respecteert en via terreur en misleiding opnieuw aan de macht kwam.

Toch zou men de ronduit antisemitische verklaring van de Taliban niet moeten negeren. Het is namelijk onderdeel van een haatcampagne die het aloude antisemitisme heeft vervangen door antizionisme. De haatcampagne tegen Israël woekert voornamelijk in Islamitische landen die worden geleid door dictators of door regimes die kunnen worden aangeduid als Islamistisch.

Iran is de leider van deze regimes met een fanatieke haat tegen Israël. Er is in feite voor Iran geen enkele reden om Israël van de kaart te willen vegen. Dit omdat in het Sjiitische geloof dat het regime drijft geen connectie is te vinden met Israël of met Jeruzalem (al-Quds). Desondanks heeft Iran de buitenlandse divisie van de Islamitische Revolutionaire Garde de naam Quds-brigade gegeven. Het decor van het tv-journaal van de staatstelevisie in Iran wordt verder gevormd door een grote foto van de Rotskoepel op de Tempelberg.

De Israëlhaat van Iran wordt nu dus gedeeld door de Taliban in Afghanistan.

Aanvankelijk optimisme

In Israël leek men oorspronkelijk hoopvol dat de nieuwe Taliban-regering open zou staan voor tenminste een normale omgang met de Joodse staat. Dit optimisme kwam naar boven nadat een woordvoerder van de Taliban een interview gaf aan het Israëlische tv-station KAN.

De woordvoerder, Suhail Shaheen, gaf interviews aan Westerse media vanuit Qatar tijdens en na de machtsovername van de Taliban en spreekt vloeiend Engels. Hij ontkende later dat hij wist dat zijn interviewer, de Israëlische journalist Roi Kais, werkte voor een Israëlisch tv-kanaal. Kais had inderdaad niet vermeld dat hij vanuit Israël belde en vertelde dit pas toen Shaheen hem vroeg voor welk tv-station hij werkte.

De laatste Jood verlaat Afghanistan

Zeboeloen Simantov, de laatste Jood in Afghanistan, heeft het land onlangs toch verlaten omdat hij vreesde voor zijn leven. Hij nam 30 niet-Joodse vrouwen en kinderen met zich mee en reisde naar een onbekend buurland van Afghanistan. Simantov was een bekend figuur in Kaboel en onderhield de enige overgebleven synagoge van Afghanistan. Tot 1870 was daar een Joodse gemeenschap van 40.000 mensen.

Tot 1870 had Afghanistan een Joodse gemeenschap van 40.000 zielen.

Simantov hielp eerder groepen Joden die Afghanistan wilden verlaten. Daaronder waren zijn vrouw en zijn kinderen, die zich in Israël vestigden. Zij wachten nu in spanning af totdat Zeboeloen ook alija maakt. De Taliban maakten de reis van Simantov extra moeilijk door hem tegen te houden bij controleposten op de wegen. Ze eisten dat hij zijn reisgezelschap achter zou laten. De laatste Jood in Afghanistan was echter in staat om de Taliban om te kopen met behulp van een Amerikaanse miljonair.

De Taliban en Israël

Israël had niets te maken met de catastrofale terugtrekking van de Westerse coalitietroepen en de machtsovername door de Taliban. Het land wordt echter wel indirect bedreigd door die ontwikkeling.

Ten eerste was de snelle verovering van Afghanistan door de Taliban een enorme opsteker voor de wereldwijde Jihad-beweging. De leiders van Hamas en Hezbollahwaren de eersten die zeer positief reageerden op de overwinning van de Taliban. Ze zien het als bewijs dat ook de strijd tegen Israël kan worden gewonnen wanneer men maar geduldig iedere keer de Joodse staat onder druk weet te houden met terreuraanvallen.

Het is geen toeval dat Hamas nu weer opnieuw raketten op Israël afvuurt, zij het in beperkte mate. Ook de steekaanvallen zijn weer terug met de laatste week drie aanslagen op Israëlische soldaten en burgers. Deze aanslagen en raketaanvallen kunnen nu opnieuw tot oorlog met Israël leiden. Hamas voelt na de oorlog in mei dat het samen met zijn bondgenoten Palestijnse Islamitische Jihad, Iran en Hezbollah, Israël op de rand van de afgrond kan krijgen.

Het Israëlische leger heeft daarom opdracht gekregen om de paraatheid te verhogen. Ook moet men zich voorbereiden op een grote grond-actie in Gaza wanneer deze situatie blijft voortduren.

ISIS en al-Qaida

Dan is er nog een andere dreiging voor Israël (en voor het Westen), die direct met de overname van de Taliban te maken heeft. Zoals we eerder zagen, voelt de Islamitische Staat (IS) dat het in Afghanistan de vrije hand heeft om weer gruwelijke zelfmoordaanslagen te gaan plegen. Het filiaal van IS in Pakistan en Afghanistan kan rekenen op de actieve steun van honderden IS-terroristen. Deze zullen binnenkort worden vrijgelaten in Europa en kijken uit naar een tweede ronde van terreur die tot de val van het Westen moet leiden.

De Israëlische premier Bennett was op maandag in Egypte om met president el-Sisi. Ze spraken onder andere over de dreiging van Hamas, maar ook over de opkomst van de IS.

Ondanks dat Israël niets te maken had met de overname van de Taliban, wordt het land wel indirect bedreigd.

Verder is Al-Qaida in Afghanistan bezig met het werken aan een comeback. Volgens Amerikaanse veiligheidsexperts zal de terreurorganisatie binnen twee jaar weer in staat zijn om aanslagen van het kaliber 9/11 te plegen.

De Taliban en Iran

Tot slot, de overname van de Taliban heeft voor het eerst ervoor gezorgd dat Israëls aartsvijand Iran de beschikking heeft gekregen over hypermoderne Amerikaanse wapens. Het Amerikaanse leger had die wapens aan het leger van Afghanistan verstrekt met het doel om het een grote voorsprong op de Taliban te geven.

Het Afghaanse leger bestond echter in de praktijk alleen op papier. Dit verklaard waarom de Taliban iets meer dan week nodig hadden om Afghanistan over te nemen. Tot ergernis van Israël leverden de Taliban grote hoeveelheden Amerikaanse wapens aan Iran en zullen daar ongetwijfeld dik voor zijn betaald. Dit nieuws haalde vrijwel niet de Westerse media, maar was wel een hit in de Israëlische media. Activisten in Iran publiceerden namelijk foto’s van konvooien van het Iranese leger die de wapens naar bases in Iran vervoerden.

Doneren
Abonneren
Agenda