Sluiten

Zoeken.

Voor Joden verboden: hoe de Joodse gemeenschap uit Nijmegen verdween

Door Teus den Otter - 

21 september 2021

Nijmegen Voor Joden verboden

De skyline van Nijmegen.

In het recent verschenen boek Voor Joden verboden wordt de focus volledig gericht op het lot der Joden in Nijmegen en de vele vluchtelingen uit het naburige nazi-Duitsland. De schrijnende verhalen die auteur/onderzoeker Frank Eliëns in de afgelopen jaren verzamelde, laten zien op welke gruwelijke wijze de Joodse inwoners van de oudste stad van Nederland werden opgejaagd, beroofd, opgepakt en gedeporteerd. Slechts heel weinigen keerden terug.

Het boek biedt veel ruimte aan de persoonlijke verhalen van honderden slachtoffers.

Voor Joden verboden brengt al die honderden slachtoffers op indrukwekkende wijze bij elkaar en geeft ze een gezicht in persoonlijke verhalen van woede, wanhoop, ongeloof, niet te bevatten verdriet.

Maar soms ook geluk en hoop in deze donkere jaren. Zo veel mogelijk zijn ook foto’s afgedrukt van al deze mensen, die nooit de kans kregen om de lente, zomer, herfst en winter van het leven te beleven, en geslachtofferd werden door de nazi’s en hun trawanten.

Citaat:

In zijn voorwoord wijst de auteur op de gesprekken die hij had met kinderen van wie de (groot)ouders het slachtoffer van de Holocaust werden, en “die mij toelieten in hun verdriet – de oorlog heeft hen nooit verlaten.”

Auteur Frank Eliëns is beleidsmedewerker bij de gemeente Nijmegen en schrijft veel over de geschiedenis van de stad. Hij deed ruim een kwarteeuw onderzoek naar het tragische lot van de Nijmeegse Joden.

teus den otter

De auteur

Teus den Otter

Teus den Otter is bestuurslid van Stichting Antisemitisme Preventie en doet onderzoek naar (hedendaags) antisemitisme, complotdenken, populisme en extremisme.

Doneren
Abonneren
Agenda