Sluiten

Zoeken.

Voedselpakkettenactie weer van start in een onrustig Oekraïne

Door Koen Carlier - 

19 november 2021

Svetlana Soroka photographer-4237 (1)

Op bezoek bij Olga.

Deze winter hopen we in Oekraïne 40.000 voedselpakketten uit te delen aan arme Joodse families en overlevenden van de Holocaust.

Eén van hen is de 83-jarige Olga Lewinskaja. Ze is de hele winter alleen. Regelmatig brengen we met het team van Christenen voor Israël in Oekraïne een bezoekje aan Olga. Zij werd geboren in 1938 en toen ze drie jaar oud was, vielen de nazi's Oekraïne binnen.

Al vrij snel daarna werden alle Joden van Kiev naar de rand van de stad gedreven. Ook de kleine Olga liep mee in de stoet, samen met haar ouders en broer. Toen haar moeder doorhad welk lot hen te wachten stond, drukte ze haar lieve kleine meisje snel in de armen van een Oekraïense vriendin.

Olga's ouders en broer en 33.768 andere Joden werden in twee dagen tijd doodgeschoten bij het ravijn Babi Yar. Dit gebeurde in september 1941, aan de vooravond van de heilige dag Jom Kippoer. Olga overleefde het dankzij de vriendin van haar moeder. Na de oorlog trouwde ze, maar haar man is al twintig jaar geleden overleden. Ze bleven kinderloos.

Zoals Olga zijn er nog duizenden andere arme Joodse ouderen die moeten zien te overleven met een klein pensioentje. We kunnen niet meer goedmaken wat hen is aangedaan. Maar we kunnen hen wel nu liefde laten zien.

Helpt u daarom mee om de voedselpakkettenactie ook deze winter weer tot zegen te laten zijn? We kopen de producten goedkoop in bij een lokale groothandel, die weet dat we het voor het goede doel doen.

Update: toenemende spanningen in Oost-Oekraïne

Sinds enkele weken zijn de spanningen in Oost- en Noord-Oekraïne enorm toegenomen. Komt er een aanval vanuit Rusland, waarbij Oekraïne overrompeld zou kunnen worden? Wij gaan alvast onze hulpverlening in Oost-Oekraïne opschalen, zodat we zijn voorbereid op een noodsituatie. We treffen nu voorbereidingen om in drie plaatsen vlakbij en in het oorlogsgebied voedselpakketten in te pakken en te verdelen in 20 verschillende plaatsen. Ons eerste doel is om tot eind december 3000 voedselpakketten (= 33.000 kilo!) te verspreiden.

Daniël van 85 jaar oud uit Oost-Oekraiïne is enorm dankbaar voor de regelmatige voedselpakketten die we brengen. Zijn pensioen is net genoeg om de woonlasten en wat basisproducten te kunnen betalen. Hij herinnert zich nog goed hoe ze honger hebben geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De 84-jarige Dina uit Oost-Oekraïne is blij met haar voedselpakket. Ook Dina heeft een klein pensioentje en de voedselpakketten zijn meer dan welkom.

De zachtmoedige Ludmila uit Oost-Oekraïne werd dit jaar 90. Haar familie maakte in september alija naar Israël. Ludmila heeft ook altijd van een leven in Israël gedroomd, maar daar kwam het nooit van.

Weer een nieuwe levering om voedselpakketten van te maken. Elk pakket weegt 11 kilogram!

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda