Sluiten

Zoeken.

Vluchteling of repatriant?

Door Koen Carlier - 

1 april 2022

Vluchteling of repatriant

Wachten op vertrek naar de luchthaven en de vlucht naar Israël. Foto: Sveta Soroka

In de afgelopen weken hebben we u regelmatig op de hoogte gehouden van het werk van Christenen voor Israël in Oekraïne. Sinds het uitbreken van de oorlog is ons werk in een stroomversnelling gekomen en zijn we betrokken bij Joodse vluchtelingen die via Moldavië en Roemenië naar Israël vertrekken.

We hebben inmiddels heel veel Joodse vluchtelingen kunnen helpen. De meesten van hen vangen we eerst op in een van onze schuilplaatsen. Veel Oekraïense Joden weten dat ze naar Israël kunnen en mogen gaan, omdat ze er al vrienden of familie hebben wonen. Zij hebben dan ook het verlangen om zelf ook naar Israël te gaan.

klik op een foto voor een vergroting en gebruik de pijltjes om alle foto's te bekijken. De tekst gaat verder onder de foto's

Er is ook een deel die weliswaar gevlucht is, maar nog geen idee heeft waar ze naartoe willen of kunnen. Ze vluchten vanuit Marioepol, Zaporozhe, Charkov, Chernigov, Odessa, Irpen, Sumy of Kiev en komen terecht in een van onze schuilplaatsen in West-Oekraïne. Daar beslissen ze wat ze gaan doen.

Deze groep Joden vraagt ons vaak om advies: wat te doen? Ons antwoord is dan eigenlijk altijd: je kan naar Europa, net als ongeveer vier miljoen andere vluchtelingen uit Oekraïne. Je komt dan ergens terecht in bijvoorbeeld Polen, Duitsland, Nederland. Maar je kan ook als 'repatriant' terugkeren naar je thuisland: Israël.

Immihratsiya versus repatriatsiya

In het Oekraïens (hetzelfde geldt trouwens voor het Russisch) spreekt men over 'immihratsiya' en 'repatriatsiya'. Immihratsiya staat voor immigratie en heeft betrekking op Oekraïeners die vluchten. Gaat het echter over Joden die naar Israël gaan, dan gebruikt men het woord repatriatsiya, een repatreatie - iemand die terugkeert naar zijn of haar thuisland.

Dat is dus wat we meegeven als ons om advies wordt gevraagd. Is dat omdat wij zo graag willen dat ze naar Israël vertrekken? Zo zien we dat niet. Het enige wat we doen is de Bijbelse profetieën naspreken. In Jeremia 31:10 staat het bijvoorbeeld heel duidelijk:

Hoor het woord van de Heere, heidenvolken,
verkondig het in de kustlanden van ver weg,
en zeg: Hij Die Israël verstrooid heeft, zal het weer bijeenbrengen
en het hoeden, zoals een herder zijn kudde hoedt.

Die kudde bestaat uit Joden die op dit moment nog buiten Israël wonen. Wat is voor hen de beste plek om naartoe te gaan? Israël! Zie bijvoorbeeld het verhaal van de Joodse Svetlana, die acht jaar geleden vluchtte vanuit Donetsk. Ze dacht veilig te zijn op een andere plek in Oekraïne, maar nu is ze opnieuw op de vlucht. Dit keer als 'repatriant': ze vertrekt naar Israël.

Vlucht naar Sion

Ook de profeet Zacharia is heel duidelijk: 'vlucht uit het Noorderland, redt u naar Sion!' (Zacharia 2:6). Niet alleen voorzag de profeet al dat Joden zullen vluchten uit dit gebied, maar hij geeft ook al de richting aan waarheen ze moeten vluchten: naar Sion.

Een lied dat mij in dit verband kippenvel bezorgt is Al kol eleh ('Voor al deze dingen') van de Israëlische zangeres Naomi Shemer, die in de jaren '60 bekend werd door het lied 'Jeruzalem van goud'). Bekijk deze prachtige uitvoering die speciaal voor de zeventigste verjaardag van de staat Israël is gemaakt. De Nederlandse vertaling vindt u onder de video.

Elke bij die de honing brengt

Heeft een angel nodig om compleet te zijn

En we moeten allemaal leren om het bittere met het zoete te proeven.


Houd, o Heere, het vuur brandend

Door de nacht en door de dag

Voor de man die terugkeert

van zo ver weg.


Refrein:

Ontwortel niet wat is geplant

Dus onze premie kan toenemen

Laat onze liefste wens uitkomen:

Breng ons vrede, breng ons vrede.


Om al deze dingen, Heere,

Laat uw genade compleet zijn

Zegen de angel en zegen de honing

Zegen het bittere en het zoete.


Red de huizen waarin we leven

De kleine hekken en de muur

Van de plotselinge oorlogsachtige donder

Moge je ze allemaal redden.


Bewaak het weinige dat ik heb gekregen

Bewaak de heuvel die mijn kind zou kunnen beklimmen

Laat het fruit dat nog moet rijpen

Niet worden geplukt voor zijn tijd.


Refrein:


Terwijl de wind ritselende nachtgeluiden maakt

En een ster valt in zijn boog

Al mijn dromen en mijn verlangens

Vorm kristalvormen uit het donker.


Bewaak voor mij, o Heere, deze schatten

Al mijn vrienden houden het veilig en sterk,

Bewaak de stilte, bewaak het wenen,

En vooral, bewaak dit lied.


Refrein:

Om al deze dingen, Heere,

Laat uw genade compleet zijn

Zegen de angel en zegen de honing

Zegen het bittere en het zoete.


Zegen de angel en zegen de honing

Zegen het bittere en het zoete.

Binnenkort vieren de duizenden Joodse repatrianten die in de afgelopen maand vanuit Oekraïne naar Israël zijn vertrokken het Pesachfeest. Deze tekst uit Jeremia 23:8 is in dat verband wel heel bijzonder:

Daarom zie, er komen dagen, spreekt de Heere, dat men niet meer zal zeggen: Zo waar de Heere leeft, Die de Israëlieten geleid heeft uit het land Egypte, maar: Zo waar de Heere leeft, Die het nageslacht van het huis van Israël geleid heeft en Die het gebracht heeft uit het land in het noorden en uit al de landen waarheen Ik hen verdreven had: zij zullen wonen in hun eigen land.

We gaan door

De hele Bijbel door wordt duidelijk dat het Gods verlangen is dat Zijn volk terugkeert naar het land Israël. Daarom is Christenen voor Israël al 25 jaar betrokken bij de terugkeer van het Joodse volk vanuit onder meer Oekraïne. Juist in deze moeilijke tijd gaan we daar met een toegewijd team mee door. We voelen ons daarin gedragen door jullie gebeden en steun.

Begin volgende week halen we met onze grote bus Joodse vluchtelingen uit Oost-Oekraïne op, onder meer uit Marioepol en Zaporohze, en brengen hen naar de luchthaven van Kishenov voor hun repatriatie. Indien nodig kunnen we snel meer bussen beschikbaar stellen.

Blijft u bidden voor open wegen en open grenzen, zodat de evacuatievluchten vanuit Moldavië en Roemenië naar Israël kunnen blijven doorgaan? Bedankt voor jullie betrokkenheid!

Zo kunt u helpen

Christenen voor Israël regelt vervoer vanuit Oekraïne naar Moldavië en Roemenië, van waaruit Joodse vluchtelingen naar Israël vliegen. Een busrit kost €4000,-. Dat is omgerekend €100,- per persoon, of €400,- voor een klein gezin. We verwachten dat er de komende tijd nog veel bussen zullen vertrekken. Dit kan alleen mogelijk gemaakt worden met uw steun. Helpt u mee? Doneer dan hieronder. Bedankt voor uw betrokkenheid en steun!

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda