Sluiten

Zoeken.

Vijftien verschillende soorten fruit

Door Joanne Nihom - 

19 januari 2019

Verschillende-soorten-fruit1-1024x576

Toe Bisjvat valt dit jaar op 20 en 21 januari. Met Toe Bisjvat wordt het ontwaken van de natuur na de winter gevierd, de komst van de lente. Het is vooral een landbouwfeest.

Letterlijk vertaald betekent Toe Bisjvat (ook: Tu Bishvat, Toe Bisjevat of Toe Bisjwat) ‘de 15e Sjevat’. Deze 15e dag van de maand Sjevat wordt in de Misjna het Nieuwjaar voor de Bomen genoemd (Rosj Hasjana La’ielanot). Oorspronkelijk was deze dag belangrijk bij de toepassing van de wetten over het afdragen van oogst aan de Tempel. Tegenwoordig wordt het gevierd door het planten van bomen en het eten van fruit dat in Israël verbouwd wordt. Al weken liggen de winkels vol met gedroogde en verse vruchten. Het is gebruikelijk om vijftien verschillende soorten fruit te eten.

Rabbijn Evers schreef hier in 2016 over in zijn blog voor Christenen voor Israël:


Drie categorieën, drie werelden

Men moet proberen om vruchten te eten uit drie categorieën, met verschillende eigenschappen:


vruchten die geheel eetbaar zijn

zoals druiven, vijgen of bessen. Deze vruchten corresponderen met de Wereld van Creatie (Olam Ha-Berija) – In deze wereld vindt de schepping uit het niets plaats. Deze wordt door de in het geheel eetbare vruchten gesymboliseerd. Er is nog niets ‘slechts’ in dit eerste scheppingsstadium.


vruchten met een harde kern (pit), maar met een zachte, eetbare, buitenkant

Deze vruchten symboliseren de Wereld van Formatie (Olam Ha-Jetsira) – Hier wordt het prille begin van het stoffelijke, het scheppingspunt, verder ontwikkeld. In deze wereld wordt materie uit al bestaande materie verder gevormd. Deze wereld correspondeert met de vruchten die een harde kern hebben, maar waarvan de buitenkant eetbaar is.


vruchten met een harde buitenkant, maar een zachte binnenkant

bijvoorbeeld granaatappels, kokosnoot en noten. Deze vruchten duiden op onze Wereld van de Actie (Olam Ha-Asija) – Dit is de wereld van de fysieke werkelijkheid. Deze wereld komt overeen met de vruchten waarvan de buitenkant hard is, maar de binnenkant zacht en eetbaar. Aan de oppervlakte van onze materiële realiteit is er veel slechts en verwerpelijks. Niettemin is de essentie door G’d geschapen en oké.


Enkele tips voor als u tijdens Toe Bisjvat in Israël bent.
  • U kunt in de Negev, in het aardbeienseizoen, komen om te plukken. Check wel even op de website wanneer ze open zijn.
  • Overal in het land kunt u bomen planten, zijn er georganiseerde wandelingen in de vele parken en andere feestelijke bijeenkomsten. Klik hier voor meer informatie.
  • Voor een aantal verschillende activiteiten en Toe Bisjvat-bijeenkomsten rond en in Jeruzalem, klik hier.
joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda