Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Verdere escalatie van terreur na arrestatie van twee Elad terroristen

Door Yochanan Visser - 

12 mei 2022

F220506OF20 (1)

Groot verdriet tijdens de begrafenis van één van de slachtoffers van de aanslag in de stad Elad. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

De spanningen in Israёl zijn verder opgelopen na de gruwelijke terreuraanslag in de stad Elad vorige week donderdag. De twee terroristen die de aanslag uitvoerden, zijn inmiddels gearresteerd, maar de verwachting is dat hiermee de golf aanslagen niet ten einde is gekomen. Hamas stuurt ondertussen aan op een nieuwe grote confrontatie met Israёl en hitst de Arabische massa’s voortdurend op.

Na een klopjacht van vier dagen lang, arresteerden speciale eenheden van de Israёlische politie en het leger (IDF) de twee terroristen die aan het einde van de 74ste Onafhankelijkheidsdag in de stad Elad op gruwelijke wijze drie Israёli’s vermoordden met een bijl en messen. De twee terroristen, Assad al-Rafai (19) en Subhi Emad Subhi Abu Shqeir (20) waren afkomstig uit het dorp Rumana nabij Jenin en hielden zich schuil in een bos bij Rosh Ha’ayn, een stad vlak bij het veiligheidshek.

Zij boden geen verzet tijdens hun arrestatie, waarschijnlijk omdat zij ernstig verzwakt waren door een gebrek aan water en voedsel. De twee terroristen hebben waarschijnlijk geprobeerd de zogenaamde groene lijn over te steken waar het veiligheidshek werd geconstrueerd. Echter, sinds de gruwelijke aanslag in Elad heeft de IDF het aantal troepen in Judea en Samaria verdubbeld en een groot deel van deze versterkingen heeft posities ingenomen naast de veiligheidsbarrière. De gaten in het hek waardoor dagelijks duizenden Palestijnse Arabieren illegaal Israёl binnenkwamen, zijn daarmee gesloten.

Zeker drie van de zeven dodelijke aanslagen die Israёl teisterden sinds 21 maart jl. werden uitgevoerd door Palestijnse Arabieren die illegaal in Israёl verbleven. Het aantal dodelijke slachtoffers van deze aanslagen is nu 19 en honderden anderen zullen hun leven lang getraumatiseerd blijven.

Details over de aanslag in Elad

Al-Rafai en Abu Shqeir vermoordden eerst een taxichauffeur die dacht dat ze legaal in Israёl waren en hen van de stad Lod naar Elad bracht. De terroristen vertelden de taxichauffeur dat zij voor renovatiewerkzaamheden in een synagoge in Elad naar de stad moesten reizen.

Oren Ben Yiftach, de taxichauffeur, twijfelde niet aan het verhaal van de terroristen, omdat hij hen al minstens tien keer van Lod naar Elad had gebracht. Nu echter werd de vader van zes kinderen direct na aankomst bij een synagoge in Elad doodgestoken door de twee terroristen. Yiftach bood aanvankelijk verzet, maar had geen wapen waarmee hij zich effectief kon verdedigen.

Daarna vermoordden de terroristen Yonathan Habakuk (40) en Boaz Gol (40). Beiden waren getrouwd en vader van vijf kinderen. De terroristen gingen vervolgens naar een park waar tientallen families aanwezig waren om ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag een barbecue te houden. Doordat er een gewapende bewaker aanwezig was, waren zij niet in staat om meer mensen te vermoorden. Zij slaagden er echter wel in om de bewaker ernstig te verwonden en om meer mensen aan te vallen die licht tot zwaar gewond raakten.

Volgens de politie in Elad hebben de twee terroristen na de aanslag de nacht doorgebracht in een schoollokaal dichtbij de plaats van de misdaad. Daarna vluchtten zij uit Elad en werden uiteindelijk gevonden in een bos. De speciale eenheden van de politie en het leger vonden met bloed besmeurde bankbiljetten vlak bij de schuilplaats van de terroristen. Uit een DNA onderzoek bleek dat de bankbiljetten verloren waren door de terroristen.

Israёl verwacht meer geweld

De veiligheidsdiensten in Israёl verwachtten nu dat tijdens het hele jaar 2022 er terroristische aanslagen in Israёlische steden zullen worden uitgevoerd. De regering van premier Naftali Bennett heeft nu opdracht gegeven tot de vorming van een nationale garde die zal bestaan uit professioneel veiligheidspersoneel aangevuld met vrijwilligers die in het bezit zijn van wapens.

De garde zal worden ingezet op plaatsen waar de bevolking meestal niet in het bezit is van wapens. Het gaat hier voornamelijk om ultraorthodoxe steden en woonwijken. De Israёlische politie zal verder ook uitgebreide maatregelen nemen om te voorkomen dat Palestijnse Arabieren illegaal Israёl binnenkomen. Men zal strenger gaan optreden tegen degenen die Palestijnse Arabieren die illegaal in Israёl verblijven helpen met vervoer of hen werkgelegenheid bieden.

Politieke gevolgen

Bennett verkeerd in een moeilijke positie vanwege de voortdurende golf van terroristische aanslagen, maar ook vanwege interne problemen in zijn coalitie. De Islamitische partij Ra’am houdt in feite de regering in gijzeling. De partij dreigt om de tijdelijke opschorting in de deelname in de coalitie van Bennett om te zetten in een definitieve exit. Zonder Ra’am komt de regering van Bennett tot val. De premier heeft recentelijk opmerkingen gemaakt waaruit blijkt dat hij sterk rekening houdt met de mogelijkheid dat men zijn regering ten val brengt.

De coalitie heeft momenteel al geen meerderheid meer en telt slechts zestig Knessetleden. Dat is precies de helft van het aantal parlementsleden. De kritiek op Bennett neemt echter toe onder het publiek in Israёl. Dit is iets dat altijd gebeurt wanneer de veiligheidsdiensten er niet in slagen om een golf aanslagen te stoppen of wanneer het leger er niet in slaagt om een oorlog te winnen.

Dit gebeurde ook in 2001, toen de regering van Ehud Barak ten val werd gebracht over het feit dat de politie en de IDF er niet in slaagden om de golf zelfmoordaanslagen te stoppen die Israёl toen teisterde. Iets dergelijks gebeurde ook na de Tweede Libanonoorlog die eindigde zonder een duidelijke overwinning door de IDF. Uiteindelijk leidde dit, samen met een corruptieschandaal, tot de val van de regering Olmert.

De huidige regering weet dat er iets zal moeten veranderen om het gevoel van veiligheid bij het publiek te herstellen.

Andere maatregelen

Er wordt daarom niet alleen gesproken over puur defensieve maatregelen maar ook over offensieve. Eén daarvan is mogelijke liquidatie van Hamasleider Yahya Sinwar, die recentelijk de Palestijnse en Israёlische Arabieren opriep om Joden te gaan vermoorden met ieder wapen dat zij konden bemachtigen. Sinwar, een topterrorist die vele jaren in een Israёlische gevangenissen doorbracht, is de meest fanatieke Hamasleider. Hij had het tijdens een toespraak op Quds TV over het gebruik van messen en bijlen bij het doden van Joodse Israёli’s. De terroristen in Elad gebruikten messen en een bijl tijdens de aanslag.

De Hamasleider waarschuwde verder dat Hamas een regionale religieuze oorlog tegen Israёl zou ontketenen in het geval dat de “zionistische entiteit” de al-Aqsa moskee op de Tempelberg opnieuw “ontheiligt”.

Deze oorlog zou het gezicht van de wereld gaan veranderen en de aarde verschroeien, zei Sinwar.

Kijk hier naar de toespraak van Hamasleider Yahya Sinwar.

Op zondagavond bleek dat de voorspelling van de veiligheidsdiensten correct is. Eerst werd er een steekaanslag gemeld nabij de Oude Stad van Jeruzalem. Hierbij werd een agente van de politie verwond. Een uur later probeerden vier terroristen het dorp Teqoa ten zuiden van Jeruzalem binnen te dringen. Een van hen slaagde erin om Teqoa te infiltreren en werd doodgeschoten door een lid van het lokale veiligheidsteam. De andere drie zijn nog altijd voortvluchtig.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda