Sluiten

Zoeken.

Van voorzitter van het Joods Agentschap tot president van Israël

Door Koen Carlier - 

4 juni 2021

Isaac Herzog, nieuwe israelische president

Isaac Herzog, de nieuw verkozen president van Israël.

Afgelopen woensdagmiddag brachten we een groep jongeren met busjes terug naar hun steden in West-Oekraïne. Zij waren twee dagen in Kiev geweest voor hun documenten bij de Israëlische Ambassade. Daarna brachten ze een bezoek aan het Joods Agentschap om allerlei testen te doen. Er werd gekeken of ze geschikt zijn voor een 'alija studeerprogramma' dat in september van start gaat.

Isaac Herzog

Op de reis terug zag ik een berichtje van Danielle Mor, van het Joods Agentschap uit Jeruzalem, die mijn aandacht trok. Haar 'baas' Isaac Herzog was net met een grote meerderheid van de stemmen in de Knesset verkozen tot de elfde president van Israël. Isaac Herzog was al drie jaar voorzitter van het Joods Agentschap. Mede door zijn inspanningen is het mogelijk geweest dat tienduizenden Joden wereldwijd voorgoed naar Israël konden emigreren.

Wij hier als alija-veldwerkers hebben een paar keer persoonlijk overlegd met Isaac Herzog. Op dat moment woedde het coronavirus hevig en zowel Oekraïne als Israël sloten hun luchtruimen. Honderden olim (Joodse immigranten) uit Oekraïne konden niet vertrekken zoals gepland, totdat Israël en Oekraïne een korte tijd hun luchtruim openstelden. In een aantal vluchten konden toen toch alle olim vertrekken.

Het was een bijzonder moment toen Isaac Herzog afgelopen november Frank van Oordt (directeur van Christenen voor Israël) en de voorzitter ds. Frank Heikoop persoonlijk bedankte dat Christenen voor Israël het mogelijk had gemaakt dat 153 Joodse jongeren konden vertrekken naar Israël. Zij maakten vanuit Oekraïne alija via een gesponsorde chartervlucht.

Het Joods Agentschap moet nu op zoek naar een nieuwe voorzitter! Wij wensen alvast de nieuwe president van Israël veel zegen in zijn nieuwe taak. De officiële inhuldiging van de elfde Israëlische president zal op 7 juli zijn.

Christians for Israel International (C4I) stuurde de nieuwe president een brief met felicitaties.

Bekijk hier een aantal foto's van Isaac Herzog met olim uit Ethiopië, Indië en Oekraïne en met de Vlaamse broers David en Ben Vandeputte (respectievelijk bestuurslid en adjunct-directeur bij Christenen voor Israël).

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda