Sluiten

Zoeken.

Update uit Oekraïne: Rakkettenregen op het centrum van Vinnitsa

Door Koen Carlier - 

19 juli 2022

2

Het straatbeeld van het centrum van Vinnitsa na de raketaanval van donderdag 14 juli

Het is inmiddels bijna vijf maanden geleden sinds de Russische inval in Oekraïne. De verwachting was dat deze militaire operatie slechts een maand of hoogstens twee maanden zou duren. Maar niets is minder waar.

Evacuatie

Vooral in het begin vluchtten duizenden Oekraïense Joden voor het oorlogsgeweld naar de buurlanden om vanuit daar naar Israël te vertrekken. Ons team was hier al maanden op voorbereid en daardoor konden we veel Joodse vluchtelingen helpen. We evacueerden hen met onze grote en kleinere bussen, we vingen hen op en brachten hen naar de buurlanden.

De maand juni was een stuk rustiger, maar daar is nu verandering in gekomen. De afgelopen tijd zijn woonwijken, winkelcentra en kantoorgebouwen het doelwit, waardoor eigenlijk niemand in Oekraïne veilig is. Hierdoor krijgen we weer meer verzoeken binnen van Joden om hen te helpen bij de evacuaties. Het betreft vooral jonge moeders met kinderen en ouderen boven de zestig jaar. Zij vallen namelijk niet onder de mobilisatiewet.

Raketaanval

Afgelopen donderdag 14 juli werd het centrum van Vinnitsa het doelwit. We werden opgeschrikt door raketaanvallen die afgevuurd werden vanuit de Zwarte Zee. 23 mensen kwamen hierbij om het leven. Onder de slachtoffers zijn ook drie kleine kinderen, die toevallig in de buurt waren van de plaats waar de raketten insloegen. Negentig mensen raakten zwaargewond en nog altijd zijn er veertig mensen vermist.

Schade

De materiële schade als gevolg van de aanval is enorm. Flatgebouwen zijn verwoest en meer dan veertig voertuigen zijn in schroot veranderd.

We moeten eerlijk toegeven dat we dit niet hadden verwacht. Tijdens onze evacuatietochten naar het oosten hebben we regelmatig explosies gehoord en gezien, maar we hadden nooit gedacht dat er ook raketten op Vinnitsa terecht zouden komen. De stad ligt namelijk ver van het front verwijderd.

Onderweg

Op de dag van de raketaanvallen waren we met twee busjes onderweg. We brachten Joodse vluchtelingen vanuit Marioepol en uit stadjes in de buurt van Donetsk in veiligheid. Onder hen was een jonge moeder met twee kleine kinderen. Ook brachten we de oude Svetlana naar onze schuilplaats in West-Oekraïne. Zij is een bedlegerige zwakke dame van 89 jaar oud, die de Holocaust had overleefd. De dag erna konden we hen veilig naar Kishenov (Moldavië) brengen.

Deze groep mensen brachten we vorige week naar Moldavië.

Svetlana (89) heeft de Holocaust overleefd en is nu op weg naar Israël.

Vlucht uit het Noorderland!

Het eind van de oorlog is helaas nog niet in zicht. De gebeurtenissen van afgelopen week zijn hier het bewijs van. Daarom blijven we de Joodse gemeenschap vertellen over de mogelijkheid om naar Israël te gaan en sporen hen aan om deze stap te maken.

“Vlucht, vlucht uit het Noorderland en red u naar Sion” wordt voor velen werkelijkheid. We gaan zo lang als mogelijk door met ons werk, in de wetenschap dat de Almachtige onze Schuilplaats is! Ondanks dat niemand in Oekraïne momenteel veilig is, weten we ons geborgen in Zijn handen.

Uw hulp is nog steeds nodig!

Nu de veiligheid van Oekraïense Joden steeds onzekerder wordt, besluiten velen om nu naar Israël te gaan.

Christenen voor Israël regelt vervoer vanuit Oekraïne naar Moldavië en Roemenië, van waaruit Joodse vluchtelingen naar Israël vliegen. Een busrit kost €4000,-. Dat is omgerekend €100,- per persoon. We verwachten dat er de komende tijd nog veel bussen zullen vertrekken. Dit kan alleen mogelijk gemaakt worden met uw steun. Helpt u mee? Doneer dan hieronder. Bedankt voor uw betrokkenheid en steun!

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda