Sluiten

Zoeken.

Update uit Oekraïne: Ondanks toenemende spanning gaat de terugkeer door!

Door Koen Carlier - 

23 april 2021

Angela Oekraine

Rechts op de foto ziet u Angela, die 22 april alija maakte.

De laatste weken was er heel wat te doen. Er werd veel gespeculeerd over de Russische troepenopbouw op de Krim (Zuid-Oekraïne) en vlakbij de grens bij Oost-Oekraïne. Het gebied de Krim is zo groot als Israël. De laatste weken is het oorlogsgeweld weer opgelaaid, waarbij verschillende soldaten vooral aan de Oekraïense kant zijn omgekomen. Op topniveau is er veel overlegd over de vraag hoe West-Europa gaat reageren als er een aanval komt op Oost- en Zuid-Oekraïne.

Meer vraag naar alija

Het was een totale verrassing toen de oorlog uitbrak in het voorjaar van 2014. We werden voor het eerst geconfronteerd met duizenden Joodse vluchtelingen die hun veiligheid zochten in West-Oekraïne. Ze trokken vooral naar Kiev, waar vanuit een speciale actie op touw werd gezet voor iedereen die naar Israël wilde gaan. Als de situatie de komende maanden weer zou escaleren, hoe groot zal het dan deze keer worden?

We zien al wel een stijging in de vraag naar hulp bij het maken van alija. Men vraagt hulp bij het aanvragen van paspoorten en voor het bezoeken van de Israëlische ambassade om de alija mogelijk te maken.

(tekst gaat verder onder de foto)

Angela

In de afgelopen weken hebben we vooral Joden uit West-Oekraïne naar Israël gebracht. Onder hen was Angela, een jonge vrouw uit een klein dorpje waar we nog nooit waren geweest. Om rond te komen werkte ze in Rusland. Dit werd echter steeds lastiger. Angela moest steeds in bezit zijn van de juiste documenten en door de spanningen met Rusland was dit heel ingewikkeld.

Angela besloot op 22 april alija te maken naar Israël, samen met nog een aantal andere families. Haar grootmoeder Faina Schneider leeft nog. Ze kwam als klein weesmeisje terecht in het getto van Bershad. Nu, meer dan tachtig jaar later, vertrekt haar kleindochter naar Israël. Faina zei bij het vertrek: ‘Mijn lieve meid, ga jij maar naar Israël. Als ik jonger was geweest dan zou ik graag met je zijn meegegaan.’ Toen Angela me dit vertelde, moest ik denken aan Ezechiël 37:11-14:

“Toen zei Hij tegen mij: Mensenkind, deze beenderen zijn heel het huis van Israël. Zie, ze zeggen: Onze beenderen zijn verdord en onze hoop is vergaan, wij zijn afgesneden! Profeteer daarom, en zeg tegen hen: Zo zegt de Heere HEERE: Zie, Ik zal uw graven openen en Ik zal u uit uw graven doen oprijzen, Mijn volk, en Ik zal u brengen in het land van Israël. Ik zal Mijn Geest in u geven, u zult tot leven komen en Ik zal u in uw land zetten. Dan zult u weten dat Ík, de HEERE, dit gesproken en gedaan heb, spreekt de Heere.”

Iedereen werd voor vertrek naar de schuilplaats gebracht voor de overnachting en de volgende dag brachten we hen naar het vliegveld. Daar wachtte het Joods Agentschap hen op met instructies en hun vliegticket.

Mijn lieve meid, ga jij maar naar Israël. Als ik jonger was geweest dan zou ik graag met je zijn meegegaan.

Nog drie vluchten

Volgende week hopen er nog eens drie vluchten met in totaal meer dan 200 olim (nieuwe immigranten) te vertrekken uit Oekraïne. Eén vlucht zal vanuit Odessa naar Tel Aviv gaan en de andere twee vanuit Kiev. De passagiers van deze vluchten zijn olim uit voornamelijk Oost- en Zuid-Oekraïne.

Samen met onze chauffeur Sergey gaan we naar Kherson en Nicolaev in Zuid-Oerkaïne en brengen olim naar Odessa. Daarna rijden we door naar Marioepol in het oosten, om daar rabbijn Mendel te ontmoeten. Ook gaan we de dochter, kleindochter en achterkleinzoon van de blinde Anatoly bezoeken. Daarna rijden we voor een rit van 14 uur naar Kiev met ons busje vol nieuwe olim en hun bagage.

Lees hier het bijzondere verhaal van Anatoly!

Wat de toekomst ons gaat brengen in Oekraïne is nog koffiedik kijken. We gaan niet te veel speculeren, maar proberen ons wel zo goed mogelijk voor te bereiden voor het geval dat er een nieuwe oorlog uitbreekt. We bidden en hopen natuurlijk voor het beste, maar zijn voorbereid op het slechtste.

We weten ook dat geruchten van oorlog ervoor kunnen zorgen dat Joodse families alija overwegen. Ze mogen weten dat er altijd voor hen een veilige plaats is in Israël. Wilt u bidden voor onze chauffeurs, dat ze volgende week veilig alle nieuwe olim naar het vliegveld kunnen brengen? Bid ook voor allen die volgende week alija hopen te maken en een goede thuiskomst mogen hebben!

O, Sion! Zie te ontkomen, u die woont bij de dochter van Babel!

— Zacharia 2:7

Breng de Joden thuis

Steun onze actie Breng de Joden thuis. Voor 135 euro maakt u het mogelijk dat één persoon vanuit Oekraïne een nieuwe toekomst kan opbouwen in Israël.

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda