Sluiten

Zoeken.

Turkije arresteert twee onschuldige Israëli’s en beschuldigt hen van spionage

Door Yochanan Visser - 

18 november 2021

Arrestatie twee israelis turkije (2) (1)

Natali en Mordi Oaknin werden in Turkije gearresteerd onder verdenking van spionage. Inmiddels zijn ze vrijgelaten. Foto: Yossi Aloni/Flash90

Israël was opnieuw in rep en roer over Turkije. Een Israëlisch echtpaar werd vlakbij een paleis van de Turkse president Erdogan gearresteerd. Ze worden verdacht van spionage en van lidmaatschap van de Mossad.

Arrestatie

De man en vrouw, Natali en Mordy Oaknin, waren op vakantie in Turkije. Ze werden gearresteerd nadat zij een foto hadden genomen van één van Erdogans luxe paleizen in de stad Istanboel. Staande op de Camlica toren, de hoogste toren in Europa, namen de twee Israëli’s een paar foto’s van het paleis van Erdogan en stuurden die foto’s vervolgens via sociale media naar vrienden en familie in Israël.

Hun fout was dat ze erbij vermeldden dat het gebouw op de foto het paleis van Erdogan was. De Turkse veiligheidsdienst MIT, die het internet screent op de naam van Erdogan, gaf de politie vervolgens opdracht om de Oaknin familie te arresteren.

(tekst gaat onder de foto verder)

Deze foto veroorzaakte de arrestatie van Natali en Mordi Oaknin.

De twee werden vervolgens naar een gevangenis in Istanboel overgebracht en werden daar na ondervraging vastgezet voor een periode van voorlopig twintig dagen. De Turken maakten vervolgens bekend dat Oaknins Mossad-agenten waren die spioneerden op het paleis van de Turkse leider.

Erdogan zelf heeft tot nu toe niets gezegd over de arrestatie van het Israëlische echtpaar. De Oaknins hebben twee kinderen die in Israël achterbleven.

Bezoek consul geweigerd

De woede in Israël werd vervolgens nog groter nadat bekend werd dat het Turkse regime (aanvankelijk) weigerde om de Israëlische consul het echtpaar te laten bezoeken in de gevangenis. Een dergelijk bezoek is internationaal gezien standaardpraktijk.Uiteindelijk kreeg de consul, Rone Levi, toestemming om het echtpaar één voor één te bezoeken. Hij trof hen aan in een mentaal slechte toestand. Daarbij hadden ze tot dan toe geen kleren en andere basisbehoeften gekregen.

De Turkse regering, bij monde van de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Soeleiman Soylu, bleef later volhouden dat het echtpaar Oaknin een “misdaad had gepleegd en zich schuldig hadden gemaakt aan militaire politieke spionage”.Soylu zei dit nadat de politie oorspronkelijk aangaf dat de twee Israëli’s spoedig zouden worden vrijgelaten.

Ingehouden woede bij Bennett

De Israëlische premier Naftali Bennett reageerde met ingehouden woede op de arrestatie van de familie Oaknin. Hij zei dat het echtpaar volstrekt onschuldig was en niets te maken heeft met de Mossad. De twee werken als buschauffeur bij de Israëlische transportmaatschappij Egged en denken dat wanneer zij fotobewijs van hun werk overhandigen aan de Turkse autoriteiten dat dan alles wel zal loslopen.

Het Israëlische echtpaar heeft niets te maken met de Mossad. Ze werken beiden als buschauffeur bij een Israëlische transportmaatschappij.

De Israëlische regering denkt daar echter anders over en heeft een speciaal team gevormd dat in redelijke stilte aan de vrijlating van de Oaknins werkt.

Erdogans psychische problemen

Publieke verklaringen over de zeer gevoelige zaak zal de situatie doen verslechteren, gezien de aard van de Turkse president Erdogan. Een team van Turkse medici en psychiaters heeft Erdogan eerder voorzien van de diagnose ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis’ en acht hem tot alles in staat in dit soort situaties.

In Israël zijn er commentatoren die zeggen dat Israël de juiste consequenties moet trekken uit dit schandaal. Ze zeggen dat de regering het toerisme naar Turkije moet stoppen en zelfs de vluchten van Tel Aviv naar Turkije moet stopzetten. Een negatief reisadvies is niet voldoende volgens deze commentatoren. Wanneer Israël nu niet met vastbeslotenheid handelt, dan zullen de Oakins maanden en misschien jaren in de gevangenis zitten, zeggen deze experts.

Erdogan zal naar verwachting slechts uit zijn boom klimmen wanneer hem naast de dreiging van het stopzetten van het Israëlische toerisme ook iets wordt aangeboden. Dit in de vorm van meer Israëlische concessies aan de Palestijnse Arabieren of hulp aan Gaza bij de wederopbouw na de oorlog met Hamas in mei. Dat is de denktrant van deze commentatoren.

Het probleem hiermee is dat het Erdogan waarschijnlijk niets zal doen. Hij is namelijk gewend om mensen zonder vorm van proces op te sluiten of onschuldige mensen te intimideren. Zoals gezegd, hebben Turkse deskundigen vastgesteld dat de man geestelijk ongezond is en ik heb dat zelf aan de lijve ondervonden.

Persoonlijke ervaringen

Nadat ik al jaren kritische artikelen schreef over de Turkse leider en rapporteerde over de repressie in Turkije, kreeg ik in 2014 een dreigbrief van een aan Erdogan gerelateerde advocaat. De man eiste namens het regime correcties in twee artikelen die ik geschreven had. Deze artikelen gingen over het incident met het Turkse schip Mavi Marmara voor de kust van de Israëlische havenstad Ashdod in 2010. Let wel, de brief kwam 4 jaar na dat incident.

Erdogan is gewend om mensen zonder vorm van proces op te sluiten of onschuldige mensen te intimideren.

Overbodig te zeggen dat ik niet bereid was om aan die eis te voldoen. Dit omdat mij gevraagd werd te liegen over wat er precies was gebeurd aan boord van het schip waar Israëlische commando’s werden aangevallen door leden van Turkse beweging IHH.

Zwarte lijst

De brief ging in de prullenbak, maar toen ik een paar maanden later van plan was om via Istanbul naar mijn toenmalige werkgever in Arizona te vliegen, besloot ik eerst contact op te nemen met de Israëlische inlichtingendienst. Na onderzoek werd mij meegedeeld dat ik op de ‘zwarte lijst’ stond van het Erdogan regime en dat ik absoluut niet via Istanbul moest vliegen naar de VS.

Die zwarte lijst bestaat. Zelfs wanneer een kritische buitenlandse journalist in de transitruimte van de luchthaven verblijft is er een gerede kans dat de MIT je komt arresteren. Nu twee onschuldige Israëli’s in de gevangenis zijn gezet tijdens hun vakantie in Turkije, kan ik mij in dit opzicht aansluiten bij de eerder genoemde commentatoren: mijdt Turkije!

Update

Na het schrijven van dit artikel kwam er plotseling schot in de zaak. Dit gebeurde nadat de Israëlische president Isaac Herzog zijn goede relatie met Erdogan gebruikte. We zullen waarschijnlijk nooit weten wat er achter de schermen gebeurde, maar Natali en Mordi Oaknin zijn weer thuis bij hun kinderen en familie. Natali en Mordi zwoeren nooit meer voet op Turks grondgebied te zetten...

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda