Sluiten

Zoeken.

Steun Israël

Terug naar overzicht

Tulpen voor het hartland van Israël

Door Johan van der Ham - 

30 november 2022

WhatsApp Image 2022-11-30 at 09.31.01

De tulpentour slaat natuurlijk het hartland van Israël niet over. In Judea en Samaria bezocht het tulpenteam diverse gemeenschappen om ze te bemoedigen met een bloemengroet vanuit Nederland.

Bekijk de foto's!

Nadat we bijna Jeruzalem niet uitkwamen door massale wegafsluitingen vanwege de terreuraanslag, arriveerden we wat later dan gepland in de zuidpunt van Judea, in Eshkolot. We werden deze dag vergezeld door Sondra Baras, directeur van CFOIC, Christian Friends Of Israeli Communities.

Deze organisatie, die vanuit Christenen voor Israël wordt gesteund, verricht haar werk in Samaria, de Jordaan vallei en Judea, de zogenaamde betwiste gebieden. De gemeenschappen worden op projectbasis gesteund, en in Eshkolot is dat bijvoorbeeld met veiligheidscamera's die indringers tijdig moeten signaleren. We kregen een uitgebreide briefing over de veiligheidssituatie en konden het met eigen ogen zien. Onze steun werd zeer gewaardeerd en met hun belofte dat ze in februari foto's van bloeiende tulpen zouden sturen, verlieten we Eshkolot.

Tulpen voor Tene Omarim. Een kleine, groeiende gemeenschap in Judea met eigen uitdagingen. Ook hier merkte je de veiligheidsproblemen met de Arabiache populatie in omliggende gebied. Daar lijkt zonder problemen met vergunningen te worden bijgebouwd, terwijl deze gemeenschap in hun eigen Joodse thuisland niet zomaar hetzelfde kan doen. Een bezoek aan een dappere gemeenschap, dankbaar voor onze steun via CFOIC, de tulpen als vriendschapsteken en uw gebed.

Een zeer hartelijke ontmoeting met de voorzitter van de regional council van Har Hevron, Yochai Damri. Dit enorm grote gebied beslaat bijna 5% van het landoppervlak van Israël en is gelegen rondom Hebron. Ze zijn het administratieve hart van 20 gemeenschappen, zoals Othniel, Susya, Eshkolot, Beit-Yatir en vele anderen. Kirjath Arba (bijbels Hebron, zie Genesis 35:27) ligt in hun gebied maar vormt een zelfstandige bestuurlijke eenheid. Een geweldige lunch werd ons aangeboden en onderwijl werd in een sfeer van vrienden onder elkaar gesproken over ons werk, dat via CFOIC in veel projecten zichtbaar wordt. De ruim duizend tulpenbollen vinden hun bestemming in Judea's vruchtbare grond. De woestijn zal bloeien!

In Beit Yatir loopt het 'grenshek' bijna door de achtertuin. De groene lijn, de rand van de betwiste gebieden, is ongeveer hun grens. Zij hebben in het verleden met dodelijk geweld te maken gehad. Toch weten ze zich in het Bijbelse hartland (want dat is Judea, ondanks wat vele media u proberen wijs te maken) helemaal op hun plek.

Deze orthodox-Joodse moshav is in 1979 opgericht, ligt zuid van Susya, valt onder bestuur van de Har Hevron regional council en is nabij Yatir forest.

Met ons werk waren ze al wel bekend, en het poten van de tulpen behoefde geen instructie!

Het laatste bezoek in Judea, terwijl de zon zakte, was aan Shani Livnah. De Zon der Gerechtigheid zakt nooit, gesproten uit Juda. Mooi als je dan in Juda's stamgebied zo'n plek bezoekt. Jakob zegent zijn zonen in Genesis 49 en zegt tegen zoon Juda (vers 9): Juda is een leeuwenwelp.... De dapperheid van een leeuw, de koning der dieren, is bekend. Iets van die Juda-geest, die onverschrokkenheid, zijn we voortdurend tegen gekomen in deze communities, en zo ook in Shani-Livnah. Zij lieten ons de historische ontwikkeling zien en legden nadruk op de jeugd.

Nadat we de hartelijke vriendschap van u als Nederlandse donor hadden overgebracht en de tulpen overhandigden reden we bij zonsondergang Juda's stamgebied uit naar Benjamin, naar Israël's eeuwige en ongedeelde hoofdstad, Jeruzalem.

De stad van de Grote Koning. De stad van Go(u)d.

Schermafbeelding 2022-11-26 om 13.43.33

De auteur

Johan van der Ham

Doneren
Abonneren
Agenda