Toerisme komt tot stilstand door coronavirus - Christenen vo

Sluiten

Zoeken.

Toerisme komt tot stilstand door coronavirus

Door Yochanan Visser - 

12 maart 2020

Palestijnse werkers desinfecteren een supermarkt in Gaza vanwege om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. - Foto: Flash90

Het coronavirus blijft het nieuws domineren in Israёl en begint ook de persoonlijke levens van mensen meer te beїnvloeden. In dit verband is het ook voor Nederlanders die van plan zijn om naar Israёl te reizen belangrijk om te weten welke restricties men kan verwachten en wat de situatie is in de toeristenindustrie.

In Israёl zijn nu meer dan 100 mensen gediagnostiseerd met het Corona of COVID-19 virus terwijl duizenden mensen in een quarantaine van twee weken verblijven. Er zijn tot nu toe echter geen doden te betreuren zoals in andere landen en veruit de meeste zieken worden in afzondering verpleegt in ziekenhuizen.

Iedere Israeli die terugkeert uit het buitenland moet zich voor twee weken thuis isoleren terwijl de regering in Jeruzalem nu bijeenkomsten van meer dan 100 mensen heeft verboden. Israёlische vliegtuigmaatschappijen zoals Arkia hebben besloten om vluchten naar het buitenland te schrappen terwijl El Al 75 procent van het personeel onbetaald verlof heeft gegeven vanwege het instorten van de luchtvaartmarkt.

“Op woensdag leverde Israёl chemicaliёn aan de PA voor desinfectie en Hamas ontving corona-testkits en andere medische uitrusting om het virus te bestrijden.”

Verschilllende buitenlandse luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa hebben verder besloten om vluchten naar Tel Aviv tijdelijk te staken. Vanaf donderdag 12 maart zullen buitenlandse toeristen die niet kunnen aantonen dat zij een quarantaine-adres in Israёl hebben waar zij twee weken in isolement zouden kunnen verblijven worden geweerd uit de Joodse staat.

Toeristen die nog niet naar Israёl reizen, maar van plan zijn binnenkort naar het land te gaan moeten contact opnemen met de Israёlische ambassade in hun land over de quarantaineverblijfplaats. Deze toeristen moeten zwart op wit kunnen aantonen dat zij zo’n verblijfplaats hebben en zullen worden gevraagd om een formulier te tekenen waarin zij beloven zich aan de lokale regels te houden. Vervolgens zal het ambassadepersoneel een beslissing nemen over toelating tot Israёl. Iedereen die niet kan aantonen dat men een quarantaineverblijfplaats heeft komt Israёl niet binnen zegt het Israёlische Ministerie van Volksgezondheid.

Toeristenindustrie hard getroffen

Het is op dit moment onduidelijk of hotels zullen worden erkend als quarantaineverblijfplaats. Waarschijnlijk niet, omdat hotels worden gezien als een verhoogd risico in verband met de verspreiding van het COVID-19 virus. In dit verband is het nuttig om te vermelden dat er al twintig hotels in Israёl zijn die zijn gesloten vanwege het virus.

De toeristenindustrie zal een periode tegemoet zien die lijkt op wat er tijdens de zogenaamde Tweede Intifada gebeurde toen de industrie bijna volledig instortte omdat de buitenlandse toeristen wegbleven. Buitenlandse toeristen die gebieden willen bezoeken die worden bestuurd door de Palestijnse Autoriteit zullen ontdekken dat dit nu onmogelijk is geworden. Het Israёlische leger (IDF) heeft al een blokkade ingesteld in het gebied rond Bethlehem en die blokkade zal naar verwachting vrijdag worden uitgebreid naar het hele gebied dat door de PA wordt bestuurd.

De PA heeft haar eigen maatregelen genomen om het virus te bestrijden, maar moest Israёl vragen om hulp en hetzelfde geldt voor Hamas in Gaza. Op woensdag leverde Israёl chemicaliёn aan de PA voor desinfectie en Hamas ontving Corona-testkits en andere medische uitrusting om het virus te bestrijden.

De Israёlische regering heeft nu een noodfonds van 2,5 miljard Euro gecreёerd dat bedrijven zoals El Al, die failliet dreigen te gaan vanwege het coronavirus, te helpen, maar de vraag is of dat genoeg zal zijn.

Strenge maatregelen

U zult zich wellicht afvragen waarom Israёl het land is met de meest strenge restricties tijdens de huidige COVID-19 pandemie. Premier Benjamin Netanyahu, die de eerste wereldleider was die verwachtte dat de COVID-19 uitbraak een pandemie zou worden, heeft gezegd dat men beter te strenge voorzorgsmaatregelen kan nemen dan te weinig omdat de situatie dan, net zoals in Italiё, onbeheersbaar zou worden.

Tot nu toe heeft Netanyahu gelijk gehad. Ondanks dat Israёl een zeer hoog risico heeft voor een echte corona-epidemie, heeft het virus relatief weinig slachtoffers gemaakt. Een hoog risico vanwege de grote hoeveelheid buitenlanders die Israёl bezoeken, maar ook omdat Israёlis in groten getale naar bestemmingen in het buitenland vliegen voor vakantie of familiebezoek.

Er is echter een duidelijke reden waarom Israёl op kop ligt waar het gaat om de landen met de meest strenge restricties, namelijk de nationale veiligheid. Ondanks het feit dat de IDF het meest moderne leger in de wereld heeft met high-tech wapens zoals onbemande voertuigen en vliegtuigen, drijft het leger op mankracht. Israёl kan het zich wellicht permiteren om lange tijd zonder regering te blijven zoals nu in feite het geval is, maar hetzelfde geldt niet voor het Israёlische leger.

Een massale uitbraak van het COVID-19 virus binnen de IDF en de Israёlische luchtmacht zou de veiligheid van de Joodse staat direct ondermijnen omdat Israёls vijanden op zo’n scenario wachten.

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research heeft menig fabeltje over Israël weerlegd. Na enige jaren gewerkt te hebben als Midden-Oosten correspondent bij Western Journalism, een van de snelst groeiende nieuwssites in Amerika werd hij begin 2018 aangesteld als analist bij Israel National News (Arutz 7) en Israel Today. De focus van zijn werk is om de situatie van Israël in het snel veranderende Midden-Oosten uit te leggen aan een zo groot mogelijk publiek.