Sluiten

Zoeken.

‘Stenengooiende Palestijnse jongeren’

Door ds. Frank Heikoop - 

31 augustus 2023

Stenengooiende palestijnse jongeren

Palestijnse jongeren gooien stenen naar Israëlische veiligheidsdiensten. Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90

U zult die uitdrukking in de krant of op tv weleens zijn tegen gekomen: ‘stenengooiende Palestijnse jongeren’. Waar denk je dan aan? Aan een soort van voetbal hooligans, die straatstenen naar de politie gooien? Niet goed te praten, maar toch geen extreme vorm van geweld?

Palestijnse jongeren hebben geen geld voor een geweer, dus grijpen ze maar naar stenen, las ik laatst in een krantenartikel. En dan lijkt het een ongelijke strijd: Palestijnse jongeren die met stenen gooien naar zwaar bewapende Israëlische soldaten. In de media klonk veel verontwaardiging toen Israëlische soldaten toestemming kregen om met scherp te schieten, als ze door stenengooiers bedreigd worden.

Gevaarlijke werkelijkheid

Maar de werkelijkheid is anders. Die stenengooiers zijn uiterst gevaarlijk. Zij maken gebruik van een oude gevechtstechniek, die je ook in de tijd van de Bijbel al tegenkomt. Daar worden ze ‘slingeraars’ genoemd. Een slinger bestaat uit een leren lapje, aan beide zijden vastgebonden aan een touw. Op het lapje wordt een steen gelegd, die dan vervolgens met de uiteinden van de twee touwen wordt rondgeslingerd en gelanceerd, door één van de touwen los te laten.

Zo’n weggeslingerde steen kan een snelheid van méér dan 300 kilometer per uur krijgen. Tot op wel 400 meter afstand kan een geoefend slingeraar een tegenstander treffen. De stenen zijn zo groot als een golfbal of een biljartbal. David wist er de reus Goliath mee te verslaan. Slingers zijn veel gebruikt, vanaf de steentijd al. Goedkoop, makkelijk mee te nemen en de munitie, stenen, ligt op veel plaatsen voor het oprapen.

In de oudheid vormden de slingeraars een apart onderdeel van het leger. Ook Israël had zo’n elitekorps (2 Kon. 3:25). Dat was het sterkste aanvallende onderdeel van het leger. Onder de Benjaminieten bijvoorbeeld waren er zevenhonderd linksarmige mannen, ‘ieder van hen kon haarfijn met een steen slingeren, zonder te missen’ (Richt. 20:16).

Tegenstanders

Die ‘stenengooiende Palestijnse jongeren’ zijn dus levensgevaarlijke tegenstanders. In Zacharia staat echter de belofte dat God Zijn volk zal bewaren voor die gevreesde slingerstenen: ‘De HEERE van de legermachten zal hen beschermen, zij zullen eten en de slingerstenen vertrappen’ (Zach. 9: 15).

Laten we hopen en bidden dat de Heere God ook in onze dagen deze belofte aan Zijn volk zal vervullen.

Heikoop

De auteur

ds. Frank Heikoop

Doneren
Abonneren
Agenda