Sluiten

Zoeken.

Spectaculaire ontsnapping van Palestijnse terroristen

Door Yochanan Visser - 

10 september 2021

Spectaculaire ontsnapping van Palestijnse terroristen (1) (1)

Aanhangers van de Islamitische Jihad deelden snoepjes uit om de ontsnapping te vieren. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

De Gilboa gevangenis in de Yisrael Vallei is één van de best beveiligde huizen van bewaring in Israël. Ondanks dat slaagden zes beruchte Palestijnse terroristen zondagnacht erin om uit de gevangenis te ontsnappen. Tot nu toe zijn ze uit de handen van de Israëlische veiligheidsdiensten gebleven, ondanks een massieve klopjacht in Samaria en de Jordaanvallei.

De zes Palestijnse terroristen waren opgesloten in één cel, iets wat in Israël heel gewoon is. Er zijn ook gevangenen die in eenzame detentie verblijven zoals, bijvoorbeeld, Yigal Amir. Dit is de moordenaar van ex-premier Yitzchak Rabin.

De zes hadden levenslange gevangenisstraffen gekregen voor hun aandeel in moorddadige terroristische aanslagen op Israëli’s en werden beschouwd als zeer gevaarlijk. Desondanks werden ze niet vastgehouden in eenzame opsluiting en slaagden ze erin om een tunnel te graven vanuit hun cel naar het rioolsysteem van de gevangenis. De ingang van de tunnel bevond zich onder de wastafel van hun cel. Vandaar uit ontsnapten zij via het riool naar de andere kant van de hoge muur die de gevangenis omgeeft.

Via een tunnel ontsnapten de gevangenen. Foto: Flash90

De zes terroristen waren in het bezit van een gesmokkelde mobiele telefoon, waarmee ze contact onderhielden met helpers. Zij wachtten hen een paar kilometer buiten de gevangenis op met een auto. Een boer die zeer vroeg in de morgen aan het werk was op zijn akkers zag de rennende ontsnapte gevangenen en waarschuwde de politie. Volgens de Israëlische veiligheidsdiensten hadden de helpers wapens bij zich die zij aan de ontsnapte gevangenen gaven.

Zakaria Zubeidi

Eén van de ontsnapte gevangenen is Zakaria Zubeidi. Hij is de leider van de lokale Al-Aqsa Brigades in de Palestijnse stad Jenin. Tijdens de Tweede Intifada organiseerde hij zelfmoordaanslagen. Zubeidi kreeg in 2007 amnestie van de Israëlische regering die toen geleid werd door Ehoed Olmert.

Zubeidi werd amnestie verleend omdat hij beloofde om zich niet meer met terrorisme bezig te houden en zijn wapen inleverde bij de Israëlische autoriteiten. In 2011 werd de amnestie echter weer ingetrokken, omdat bleek dat Zubeidi nog altijd doorging met het plannen van aanslagen. Hij wist echter tot 2019 uit de handen van het Israëlische leger in Samaria te blijven en was opnieuw betrokken bij enkele schietaanslagen in het gebied. Na zijn arrestatie en veroordeling door een militaire rechtbank werd Zubeidi opgesloten in de Gilboa gevangenis.

Palestijnse Islamitische Jihad

De andere vijf ontsnapte terroristen behoren tot Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en kwamen ook uit de omgeving van Jenin. Deze stad kreeg tijdens de Tweede Intifada de bijnaam ‘zelfmoordhoofdstad’, omdat verhoudingsgewijs de meeste zelfmoordterroristen uit deze stad kwamen.

De zes ontsnapte Palestijnse terroristen zaten levenslang voor hun aandeel in moorddadige terroristische aanslagen op Israëli’s en werden beschouwd als zeer gevaarlijk.

Mahmoed Abdullah Arda, één van de vijf PIJ-terroristen was eerder gedetineerd in de Shata gevangenis in Noord-Israël. Daar probeerde hij ook om via een tunnel onder zijn cel te ontsnappen. Arda’s jongere broer Mohammed Qassem ontsnapte samen met zijn broer uit de Gilboa gevangenis. Hij zat ook een levenslange gevangenisstraf uit vanwege zijn betrokkenheid bij de moord op Israëlische soldaten.

Reactie Israёlische autoriteiten

De Israëlische Gevangenis Autoriteit verspreidde direct na de ontsnapping PIJ-terroristen naar verschillende gevangenissen. Ze moesten deze operatie echter tijdelijk stopzetten, omdat er massief geweld uitbrak in de cellen waar zij waren opgesloten.

De gevangenen staken bedden en stoelen in brand en verzetten zich fysiek tegen de geplande verspreiding. Zij gehoorzaamden een order die door de leiding van PIJ werd gegeven. Die order ging gepaard met een bedreiging aan het adres van Israël, namelijk dat het ze zou gaan betreuren dat men probeerde om de groepsvorming in de gevangenissen te doorbreken.

Nazipraktijken

De dag nadat de zes gevangenen ontsnapten werden er door Hamas, PIJ en Fatah activisten snoepjes uitgedeeld onder de Palestijnse bevolking. Ondertussen beschuldigde de Palestijnse Autoriteit (PA) de Israëlische Gevangenis Autoriteit van nazipraktijken in de gevangenissen. Men doelde daarmee op het onderdrukken van de gewelddadige opstand door, onder andere, de speciale eenheid van het veiligheidspersoneel van de gevangenis. Deze eenheid wordt ingezet bij gewelduitbarstingen in de gevangenissen in Israël.

In reactie op de ontsnapping gingen honderden Palestijnen de straat op om te rellen tegen Israëlische soldaten. Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90

Het PA-departement voor gevangenen sloot zich ook aan bij de oproep van de PIJ om gewelddadig te reageren op iedere poging om de huidige relatief liberale politiek ten opzichte van Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen te veranderen. Zo mogen gevangen Palestijnse terroristen bijvoorbeeld een academische studie volgen. Ook worden ze in staat gesteld om met de buitenwereld te communiceren via een verplaatsbare telefoon.

Gewelddadige rellen

In Judea en Samaria braken er na de bekendmaking van de ontsnapping op diverse plaatsen rellen uit. Israëlische soldaten werden door honderden Palestijnse Arabieren bekogeld met stenen en Molotovcocktails.

Het Israëlische veiligheidskabinet kwam eerder tijdens het Joods Nieuwjaar in met spoed bijeen en gaf opdracht om meer troepen naar Judea en Samaria te sturen. Ook werd er besloten om een diepgaand onderzoek in te stellen naar de omstandigheden in de Gilboa gevangenis. Vermoed wordt dat de ontsnapte terroristen hulp kregen van binnenuit of dat het personeel in de gevangenis een serie richtlijnen heeft overtreden die de spectaculaire ontsnapping mogelijk maakte.

De Israëlische politie heeft ondertussen enkele familieleden van de ontsnapte terroristen gearresteerd. Zij worden verdacht van collaboratie met de zes ontsnapte gevangenen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda