Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Speciale herdenkingsmunt voor Litouwse rabbijn

Door Yoel Schukkmann - 

20 november 2020

Gaon-V-e1603565673336-640x400

Een tekening van Vilna Gaon

Afgelopen maand heeft de Bank van Litouwen een speciale 10 euro herdenkingsmunt in beperkte opgave uitgegeven ter gelegenheid van de 300ste ‘verjaardag’ van de Joodse Thora-geleerde Rabbijn Elija ben Solomon Zalman (23 april 1720 - 9 oktober 1797).

Vilna Gaon

De rabbijn, die ook wel bekend staat als ‘Vilna Gaon’, woonde en stierf in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Vilna Gaon was de meeste vooraanstaande niet-Chassidische rabbijn van zijn generatie en wordt gezien als een van de grootste Thora-geleerden uit de Joodse geschiedenis. Onder zijn leiding stond Vilnius bekend als het "Jeruzalem van Litouwen." Aan de vooravond van de Holocaust had Litouwen een van de grootste Joodse gemeenschappen in de wereld. Ongeveer 30% van de bevolking van Vilnius (30.000 mensen) was Joods. In totaal woonden er ongeveer 200.000 Joden in het land, waarvan de meerderheid werd vermoord. Volgens een schatting van de demograaf Sergio Della Pergola van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem wonen er vandaag de dag tussen de 2.500 en 6.500 Joden in Litouwen.

Onder zijn leiding stond Vilnius bekend als het "Jeruzalem van Litouwen."

 0 0 n

De voor- en achterkant van de munt

De munt

Het herdenken van individuele mensen is zeer zeldzaam op bankbiljetten en munten van de Europese Unie. Maar om hun rijke verloren Joodse geschiedenis te herdenken heeft Litouwen hier nu een uitzondering voor gemaakt. Volgens de website van de Bank of Lithuania weegt de zilveren collectorsitem munt ongeveer 23 gram. Op de kopzijde van de munt staat de Hebreeuwse letter ‘sjin’, waarvan de numerieke waarde (gematria) 300 is, gevolgd door het Hebreeuwse acroniem ‘HaGra’ dat staat voor ‘Gaon Rabbi Elija’ (genie rabbijn Elia). Een Thorarol met het nummer 300 maakt de decoratie op de munt compleet. Op de andere kant van de munt staat een menora en het Hebreeuwse jaar 5780 (wat dit jaar is) in cijfers en in Hebreeuwse letters (in het Bijbels-Hebreeuws zijn er geen cijfers, elke letter heeft een numerieke waarde). Op de de rand staat er in het Hebreeuws en Litouws: "Het jaar van de Vilna Gaon en de geschiedenis van de Joden in Litouwen."

Israëlnieuws

via WhatsApp

Ontwerp zonder titel

De auteur

Yoel Schukkmann

Yoel Schukkmann groeide op in Nederland, waar hij chassidisch werd, wat wij zouden noemen 'ultra-orthodox' Joods. Hij verhuisde daarom in zijn tienerjaren naar Israël om in een jesjiewa te leren....

Doneren
Abonneren
Agenda