Spanning tussen Iran en Israël groeit - Christenen voor Isra

Sluiten

Zoeken.

Spanning tussen Iran en Israël groeit

Door Yochanan Visser - 

28 februari 2019

U wist dit waarschijnlijk nog niet, maar het Jodendom ligt aan de basis van de radicale moslimideologie Wahhabisme en was verantwoordelijk voor de opkomst van de Islamitische Staat.

Dit is wat Qassem Soleimani, de commandant van de Quds Brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG), de divisie die verantwoordelijk is voor de export van de Islamitische Revolutie, beweerde tijdens een toespraak na het vrijdaggebed in de stad Babol, Iran.

“Wahhabisme heeft zijn wortels in het Jodendom en uit die wortels is ISIS voortgekomen. De organisatie die twee moslimlanden in de regio verwoestte, 3.000 moskeeën vernietigde en honderdduizenden doden op haar geweten heeft”, aldus de Quds commandant. Soleimani beweerde verder dat Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten de grootste bedreiging voor de stabiliteit in het Midden-Oosten vormden en dat Israël niet het lef had om Iran aan te vallen.

Waarom? Omdat “de Islamitische Republiek (Iran) het enige op de islam gebaseerde systeem is, geregeerd door islam”, en vanwege “de sterke basis van Hamas en Hezbollah in de regio”, aldus Soleimani. De Quds bevelhebber pleitte ook voor ‘martelaarschap’ en zei dat dit de voorhoede van de ‘IRG-cultuur’ vormde.

Zorgvuldig plan

Soleimani’s opmerkingen kunnen niet worden afgedaan als louter retoriek, omdat hij opereert volgens een zorgvuldig uitgedokterd plan om de Iraanse invloed in het Midden-Oosten uit te breiden. Dit plan omvat de vorming van milities die op de IRG lijken. Dit is wat er gebeurde tijdens de oorlogen in Syrië en Irak, waar Soleimani verantwoordelijk was voor de oprichting van de Hashd al-Shaabi overkoepelende organisatie voor overwegend sjiitische milities en voor de vorming van een pro-Iraanse regering.

Een ander element van Soleimani’s plan is de aanleg van een landbrug van de Iraanse grens in de provincie Nineveh in Irak, helemaal tot aan de Israëlische grens op de Syrische Golan Hoogvlakte en de Middellandse Zee. Het plan voorziet ook in de transformatie van de soennitische islamitische terreurgroep Hamas tot een Hezbollah-achtige gevechtseenheid en de upgrade en uitbreiding van het raketarsenaal van Hezbollah.

Oorlogsretoriek

Soleimani’s toespraak kwam nadat Ali Shamkani, de secretaris van de Opperste Nationale Veiligheidsraad (SNSC) in Iran, opschepte dat Iran 90 procent van zijn doelstellingen in Syrië had verwezenlijkt. “De Israëlische strafaanvallen (tegen Syrië) hebben geen strategische impact gehad en het verzet heeft zijn activiteiten gewoon voortgezet “, vertelde Shamkani aan Tasnim Nieuws in Iran.

Shamkani gaf ook voor het eerst toe dat Iran een meervoudige frontenoorlog tegen Israël zoekt en waarschuwde Israëls premier Benjamin Netanyahu om geen militaire actie tegen de Iraanse as te starten.

De Iraanse functionaris waarschuwde ook dat Israël “de rode draad” in Syrië had overschreden toen het daar herhaaldelijk Iraanse militaire konvooien en wapenopslagplaatsen aanviel en hij beweerde dat Iran “een zware slag” had toegebracht aan het Israëlische leger.

Shamkani gaf vervolgens aan dat er iets groots ging gebeuren in Syrië met wat de Iraniërs ‘het verzetsfront’ noemen, de losse coalitie van door Iran gesteunde anti-Israëlische terreurorganisaties. “We zullen binnenkort getuige zijn van een grote omwenteling in het verbeteren van de afschrikwekkende kracht van het verzet in Syrië”, aldus de invloedrijke Iraanse politicus.

Shamkani gaf ook voor het eerst toe dat Iran een meervoudige frontenoorlog tegen Israël zoekt en waarschuwde Israëls premier Benjamin Netanyahu om geen militaire actie tegen de Iraanse as te starten. Zo’n actie zou volgens Shamkani de politieke carrière van de Israëlische leider beëindigen. “Wanneer Netanyahu verstrikt raakt (in een oorlog) op verschillende fronten tegelijkertijd, zal dat zeker een einde maken aan zijn wankele politieke leven in de aanloop naar de (Israëlische) verkiezingen”, verzekerde Shamkani. “Ik denk niet dat hij zo dom zal zijn, “aldus de secretaris van de SNSC.

Shamkani was slechts één in een reeks Iraanse functionarissen die recentelijk hun oorlogszuchtige retoriek tegen Israël hebben opgevoerd.De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif beschuldigde Israël vorige week ervan “op zoek te zijn naar oorlog” en zei dat de joodse staat internationale wetgeving schendt door het uitvoeren van militaire invallen in Syrië.

“Het risico (van oorlog) is groot. Het risico wordt nog groter zijn als je steeds een oogje dichtknijpt voor de ernstige schendingen van het internationaal recht (door Israël)”, zei Zarif tijdens een internationale veiligheidsconferentie in de Duitse stad München. Zarif beschuldigde de Verenigde Staten ervan een geschiedenis van 40 jaar verkeerde keuzes in het Midden-Oosten te hebben en van het “ruïneren van Syrië” alsmede het “terroriseren van het volk van Jemen”.

Hij noemde Netanyahu de “opperhuiler onder de wolven” wanneer het gaat om Iran en zei dat zijn land in Syrië was om “het terrorisme te bestrijden”. Zarif beweerde verder dat Israël constant het Libanese en Syrische luchtruim schond. De Iraanse minister ontweek voortdurend kritische vragen over de kwaadaardige activiteiten van het islamistische regime in het Midden-Oosten door Iran af te schilderen als een slachtoffer van agressie en gaf de “koloniale machten VS, Europa en Israël” de schuld van alle problemen in het Midden-Oosten.

Tegelijkertijd ontkende Zarif dat Iran probeert raketten te ontwikkelen die in staat zijn om kernwapens te vervoeren en zei dat de proeflanceringen met ballistische raketten noodzakelijk waren omdat Iran geen moderne wapens ontvangt van de VS.

Antwoord

Israëls Premier Netanyahu reageerde zondag op de Iraanse retoriek en zei dat hij “een duidelijke boodschap had voor het Iraanse regime dat Israël wil vernietigen”. “Israël zal zo veel als nodig is ondernemen om de Iraanse militaire opbouw in Syrië te stoppen”, zei Netanyahu terwijl hij herhaalde dat “het erg belangrijk is dat we blijven voorkomen dat Iran zich verschanst in Syrië”.

Hij noemde Netanyahu de “opperhuiler onder de wolven” wanneer het gaat om Iran en zei dat zijn land in Syrië was om “het terrorisme te bestrijden”.

Iran liegt over haar activiteiten in Syrië, aldus Netanyahu die beloofde dat hij de groeiende Iraanse dreiging tegen Israël uit Syrië woensdag zou bespreken met de Russische president Vladimir Poetin in Parijs. Iran, ondertussen, testte dit weekend een nieuw type kruisraket die werd gelanceerd van één van haar onderzeeërs, terwijl Zarif de Amerikaanse president Donald Trump een “verrassing” beloofde.

Sabotage

Tegelijkertijd rapporteerde de IRG buitenlandse pogingen om het Iraanse ballistische rakettenprogramma te saboteren. “Ze probeerden een onderdeel te saboteren dat we importeren, zodat onze raketten hun doelwit niet bereiken en in de lucht exploderen”, vertelde Amir Ali Hajizadeh, de commandant van de lucht- en ruimtevaarteenheid van de IRG, Fars News in Iran. Hajizadeh beweerde verder dat de IRG dit had zien aankomen en “de sector had versterkt”.

Israël en de VS hebben een lange geschiedenis van sabotage van het Iraanse nucleaire programma en volgens The New York Times (NYT) heeft het Pentagon recentelijk een geheim sabotageprogramma gericht op het ballistische raketprogramma van Iran nieuw leven ingeblazen. Een duizelingwekkende “67 procent van de Iraanse lanceringen van langeafstandsraketten zijn mislukt, een verbazingwekkend hoog aantal vergeleken met een 5 procent faalpercentage wereldwijd voor vergelijkbare lanceringen”, aldus de NYT.

Nieuwe raketten

Op zondag onthulde de door Iran gesponsorde en getrainde Palestijnse terreurbeweging Islamitische Jihad verder een nieuwe raket die de Israëlische badplaats Netanya kan bereiken. De nieuwe raket wordt in Gaza geproduceerd en is uiterst nauwkeurig, volgens Islamitische Jihad, dat beweerde dat men in november vorig jaar deze raket gebruikte om een appartementsgebouw in Ashkelon te vernietigen.

Ondertussen lijkt Israël een wapen te hebben ontwikkeld dat de vele ondergrondse kern- en raketfaciliteiten van Iran in zowel de Islamitische Republiek als Syrië (Iran wordt verdacht van het hebben van een ondergrondse nucleaire installatie in Qusayr, in het westen van Syrië) zou kunnen bedreigen.

Rafael Geavanceerde Defensie Systemen kondigde vorige week aan dat het een nieuwe langeafstandsraket zal onthullen die doelen diep in de grond kan vernietigen. De raket, genaamd ‘Rots’, zal worden gepresenteerd tijdens een vliegshow in India en is “uitgerust met een fragmentatiebom voor penetratie of explosie in de lucht”, aldus Rafael. ‘De Rots’ “is in staat om doelen boven het aardoppervlak of diep onder de grond te vernietigen in zwaar verdedigde gebieden”, volgens de Israëlische wapenfabrikant.

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research heeft menig fabeltje over Israël weerlegd. Na enige jaren gewerkt te hebben als Midden-Oosten correspondent bij Western Journalism, een van de snelst groeiende nieuwssites in Amerika werd hij begin 2018 aangesteld als analist bij Israel National News (Arutz 7) en Israel Today. De focus van zijn werk is om de situatie van Israël in het snel veranderende Midden-Oosten uit te leggen aan een zo groot mogelijk publiek.