Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Spanning in Israël groeit nu nieuw nucleair akkoord met Iran aanstaande lijkt

Door Yochanan Visser - 

26 augustus 2022

Mossad slaat opnieuw toe in Iran

David Barnea, directeur van de Mossad, mengde zich deze week in de discussie over een nieuw nucleair akkoord met Iran. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

Het onderwerp dat het meest dominant was in het nieuws over Israël deze week was opnieuw Iran. Zelfs de lokale televisiezenders wijdden een aanzienlijk deel van hun nieuwsshows aan de nucleaire onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Iran. De reden? Een akkoord over terugkeer naar wat wordt genoemd de JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), het nucleaire akkoord uit 2015, lijkt nu toch realiteit te worden. Dit ondanks een op de valreep Israëlisch diplomatiek offensief dat in gang werd gezet door premier Yaïr Lapid. Tegelijkertijd lijkt Israël zich voor te bereiden op een grote militaire actie tegen het nucleaire wapenprogramma van de Islamitische Republiek.

De week begon met tegenstrijdige berichten over de Iraanse wil om tot een akkoord met de VS te komen. Nadat Iran klaarblijkelijk de eis had laten vallen dat de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) van de Amerikaanse lijst van terreurorganisaties zou worden gehaald, kwam er iets meer optimisme. Dat optimisme werd uiteraard niet gedeeld door Israël, dat fel gekant blijft tegen de conceptovereenkomst.

IAEA onderzoek

Een struikelblok leek echter te blijven dat Iran eiste dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zijn onderzoek naar de niet-gedeclareerde nucleaire materialen van de Islamitische Republiek zou stopzetten. Deze materialen, waaronder uraniumdeeltjes, werden door IAEA-inspecteurs in faciliteiten gevonden. Deze had Iran verborgen gehouden voor het Internationale Atoomenergie Agentschap, ook na het afsluiten van de JCPOA.

Dit op zich zou volgens Israëlische commentatoren een duidelijke reden hebben moeten zijn om geen nieuw akkoord met Iran te sluiten. Iran loog immers ten tijde van het eerste akkoord over deze nucleaire activiteiten. Iran liet deze week weten dat er geen nieuw akkoord zou komen wanneer het IEAE onderzoek naar de niet-gedeclareerde materialen en faciliteiten zou worden voortgezet. Tegelijkertijd liet de president van Iran, Ibrahim Raisi, weten dat Iran niet zou weglopen van de besprekingen over de nieuwe JCPOA II.

Lapid riep daarop de Europese deelnemers aan een eventueel nieuw akkoord op om de besprekingen met Iran te staken. Dit omdat het Westen anders opnieuw zwakheid ten opzichte van het fanatieke Iraanse regime zou tonen, aldus Lapid.

Mossaddirecteur mengt zich in de discussie

Volgens ingewijden, die de tekst van het nieuwe akkoord hebben gezien, wordt de zogenaamde uitbreektijd naar een nucleaire wapencapaciteit verlengd van minder dan een maand naar zes tot zeven maanden. Het nieuwe akkoord zal, naar verluidt, Iran slechts tot eind 2025 verbieden om gebruik te maken van de grote hoeveelheid geavanceerde opwerkingscentrifuges die het recentelijk heeft geïnstalleerd.

Mossaddirecteur David Barnea mengde zich, met een hoogst ongebruikelijke actie, in de publieke discussie over de JCPOA II en maakte duidelijk dat Mossad door zou gaan met “het beschermen van Israëls veiligheid”. De Israëlische buitenlandse veiligheidsdienst heeft talloze gewaagde acties binnen en buiten Iran uitgevoerd om het Iraanse nucleaire wapenprogramma op zijn minst te vertragen.

“Israël is niet gebonden aan de nieuwe overeenkomst en vindt dat het toegestaan is om op iedere mogelijke manier zichzelf te verdedigen en zal zeker actie ondernemen. We kunnen niet rustig blijven zitten en toekijken hoe het gevaar steeds verder groeit”, zei de Mossaddirecteur na een ontmoeting met Lapid, die onder vier ogen plaatsvond. Waarnemers zeiden na Barnea’s ongebruikelijke optreden dat de Mossaddirecteur blijkbaar weet dat een akkoord met Iran nu aanstaande is en dat hij daarom in scherpe bewoordingen waarschuwde tegen de deal.

Barnea maakte ook duidelijk waarom Israël zich nu zo sterk roert tegen de JCPOA II. De Amerikanen kunnen weglopen uit het Midden-Oosten, maar Israël kan dat niet. Barnea waarschuwde verder dat Iran door zal gaan met liegen over zijn nucleaire activiteiten en zei dat hij “ernstig ongerust was over de 250 miljard dollar die Iran tegemoet kan zien na het opheffen van de nu bestaande sancties. Dat geld zal naar het financieren van de terreurcampagne gaan die Iran in en buiten het Midden-Oosten uitvoert. Het is daarom, volgens Barnea, beter om door te gaan met het huidige sancties, omdat dit Iran wel degelijk heeft verzwakt.

Reagerend op de opinie van andere inlichtingen- en veiligheidsexperts die hebben gewaarschuwd tegen een Israëlische militaire actie tegen Iran, zei Barnea dat er “andere elementen” zijn die gebruikt kunnen worden om Iran af te houden van een nucleair wapen. "Iran is anders dan de Westerse landen", zei hijen voegde er aan toe dat "zij een overeenkomst sluiten en doorgaan met schieten”. De Mossaddirecteur wees ook op het feit dat Iran tijdens de huidige onderhandelingen over een nucleair akkoord met de Verenigde Staten heeft geprobeerd om twee belangrijke functionarissen van de regering van ex-president Trump te vermoorden. De CIA ontdekte onlangs dat Iran de voormalige Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, en John Bolton, ex-ambassadeur van de VS, wilde vermoorden. Er waren tientallen van zulke complotten die de Mossad had weten te voorkomen.

Israëlische luchtmacht oefent in Iran

Er was nog ander nieuws deze week dat liet zien dat Israël zich nu voorbereid op een grote actie tegen het nucleaire wapenprogramma van Iran.

Media die toebehoren aan het regime in Saoedi-Arabië, rapporteerden dat de Israëlische luchtmacht (IAF) de laatste twee maanden oefeningen heeft gehouden in het luchtruim van Iran. De in London gevestigde Saoedische nieuwssite Elaph publiceerde deze week een artikel waarin werd geschreven dat F-35 gevechtsvliegtuigen het luchtruim van Iran waren binnengedrongen. De F-35 of Adir, zoals het vliegtuig in Israël wordt genoemd, is onzichtbaar voor radarsystemen en de Israëlische versie kan een bom van duizend kilo in het ruim van het vliegtuig meenemen die zo ook onzichtbaar is voor de Iraanse radar. De actie in Iran maakte deel uit van een enorme luchtoefening, waar honderden vliegtuigen aan deelnamen. Deze oefening werd eerder wel door Israëlische media gerapporteerd, echter niet de actie in het luchtruim van Iran.

De spanning groeit met de dag. Het sentiment in Israël is dat het moment waarop het leger van de Joodse staat actie zal gaan ondernemen tegen Iran, nu snel dichterbij komt.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda