Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Schokkende toename van antisemitische aanvallen wereldwijd

Door Yoel Schukkmann - 

2 juni 2021

Pro-Palestijnse demonstranten in New York

Pro-Palestijnse demonstranten in New York. Foto: Luke Tress/Flash90

Het kan zijn dat u als lezer hier wel al van gehoord hebt, en misschien zelfs de talloze video’s langs hebt zien komen. Maar het merendeel van onze niet-Joodse buren zullen hier hoogstwaarschijnlijk nog niets van meegekregen hebben. Over de hele wereld is er, in de afgelopen paar weken, een angstaanjagende toename van antisemitische aanvallen op Joden.

Staakt-het-vuren voor alle antisemieten?

Twee weken geleden merkte iemand op: “Als Israël en Hamas een wapenstilstand sluiten, is het dan bindend voor antisemieten in de rest van de wereld? Worden onze straten ook weer veilig?” Helaas wist hij maar al te goed, dat dit ‘wishful thinking’ was. Sinds het laatste conflict zijn de gewelddadige antisemitische gevallen over de hele wereld omhoog gegaan met meer dan 438% (om nog niet te spreken over wat er op het internet gaande is). Israël en Hamas mogen dan wel een wapenstilstand hebben, maar Jodenhaters over de hele wereld gaan nog steeds tekeer.

Van Amsterdam, Londen, New York City, Los Angeles, St. Louis, Miami, Manchester, Chicago, Cleveland, Winnipeg, Atlanta, Toronto, Tucson, Lexington, Vancouver, Toronto, Montreal, Sydney, Edmonton, Tokio, Milaan, Parijs, Lima, Berlijn, Zuid-Afrika, Wenen, Brussel, Antwerpen, Melbourne, en nog vele andere steden, hebben Joden gevloek, stenen en allerlei objecten naar zichzelf en hun winkels gegooid gekregen. Huizen met mezoezot waren het doelwit van vandalisme en bedreigingen. Afgelopen vrijdag kreeg een rabbijn van Chabad in Zuid-Florida antisemitische opmerkingen te horen voordat de man een zak met menselijke uitwerpselen voor de synagoge gooide.

Israël en Hamas mogen dan wel een wapenstilstand hebben, maar Jodenhaters over de hele wereld gaan nog steeds tekeer.

We zagen hoe ‘anti-Israël’-demonstraties in achtervolgingen veranderden. In de straten van Europa en Noord-Amerika kregen Joden openlijk doodsbedreigingen en oproepen tot het onteren van onze dochters. In Toronto (Canada) werd een oudere Joodse man gelyncht, en een Joodse vrouw werd misbruikt. Afgelopen woensdag (26 mei) was er in New York een 67-jarige Joodse man in zijn gezicht geslagen toen hij een synagoge binnen probeerde te gaan.

Nieuwe norm

In de (vooral) orthodox-Joodse wijken van New York is het tegenwoordig de norm dat antisemieten Joden aanvallen. Orthodoxe Joden zijn namelijk het makkelijkst herkenbaar als Joods; en daarom natuurlijk meteen ‘schuldig’ voor alles waar men Israël van beschuldigd...

Hele konvooien, met Palestijnse vlaggen en schreeuwende in megafoons, reden door stadsdelen met veel Joodse inwoners en richtten er angst en schade aan. Speeltuinen werden beklad met hakenkruizen en Joden werden aangevallen. Afgelopen Sjabbat waren er in de wijk Boro Park, onder andere, nog twee kinderen aangevallen en probeerde men een synagoge binnen te dringen. Eerder deze week, in Manhattan, was er een chassidische rabbijn die een bank binnen vluchtte omdat hij achtervolgd werd door ‘pro-Palestijnse’ activisten.

Twee weken geleden werden Joodse mensen op het terras van een sushi-restaurant in Los Angeles aangevallen door dezelfde soort ‘activisten’. Ooggetuigen vertellen dat mensen specifiek vroegen wie er Joods was, en deze dan vervolgens aanvielen. Ze zongen, ‘dood aan Joden’ en ‘Free Palestine’. Ook in Los Angeles werd op de feestdag Sjavoe’ot, een Joodse man achtervolgd toen hij van de synagoge naar huis liep. Op 16 mei werd een rabbijn in Essex (Verenigd Koninkrijk) uitgescholden en het ziekenhuis in geslagen. Een paar dagen later in Golders Geen (een orthodox-Joodse wijk in London), op 21 mei, brak een man de auto van een orthodox-Joodse bestuurder in, en viel deze zonder aanleiding aan.

Ooggetuigen vertellen dat mensen specifiek vroegen wie er Joods was, en deze dan vervolgens aanvielen.

Op dezelfde dag in Oostenrijk, in de buurt van Amstetten, vroeg een treinreiziger zijn medepassagiers om te stoppen met het ontkennen van de Holocaust en met de antisemitische retoriek waarmee zei het hadden over Joden en Israël. Een van de passagiers sloeg hem daarna in het gezicht.

Verder zijn er ook video’s hoe een orthodox-Joodse man in Duitsland is aangevallen en hoe men een synagoge letterlijk belegerde… als ‘protest’ tegen de daden van de Israëlische regering. Afgelopen week was er een niet-Joodse man die, uit solidariteit met het Joodse volk, een keppel droeg in de stad Göteborg (Zweden) en op straat bijna meteen werd aangevallen.

Deze bovengenoemde gevallen zijn slechts een klein aantal van de vele, vele voortdurende ‘incidenten’ tegen Joden. En dan hebben we het nog niet eens over de ‘tegen-protesten’ bij pro-Israël demonstraties. Geen van de voorheen genoemde slachtoffers was zelfs maar in de buurt van een plek waar men hun steun betoog aan de staat Israël. Al deze antisemitische gevallen hebben ertoe geleid dat sommige Joden, over de hele wereld, het nu afzien van het dragen van Joodse symbolen in het openbaar.

Pure Jodenhaat

Hoe komt het dat u misschien wel weet van deze vele gruwelijke gevallen van afranselingen van Joden in de straten van New York, en die van over de hele wereld, maar de gemiddelde Nederlander niet? En dat terwijl ze wel heel goed op de hoogte zijn van discriminatie tegen andere bevolkingsgroepen...

Voor een antisemiet is de enige goede Jood een dode Jood.

Met al dit verbale en fysieke geweld tegen Joden, door groepen en individuen die Hamas steunen, hebben al deze ‘activisten’ het overduidelijk gemaakt dat hun haat niets te maken heeft met de staat Israël of het zionisme. Het is enkel en alleen pure Jodenhaat. Sommige linksgeoriënteerde Joden proberen deze ‘antiracisten’ te verzekeren dat, “niet alle Joden zionisten zijn”. Er zijn ook ‘goede Joden’ die linkse en Palestijnse doelen steunen. Maar het zal niet baten. Omdat voor een antisemiet de enige goede Jood, een dode Jood is. Er zijn hier talloze voorbeelden van. En we hoeven niet eens zover terug te gaan om deze te vinden.

Meron tragedie

Ongeveer een maand geleden, op 29 april, vond er op Lag Ba’Omer een vreselijke tragedie plaats in Meron. 45 mensen, inclusief mensen die ik persoonlijk kende, kwamen hier om het leven. Negen van de slachtoffers waren niet eens Israëlische staatsburgers. Wat zij allen wel in gemeen hadden was dat ze allemaal Joods waren. Wat was de reactie van ‘anti-Israël’ demonstranten hierop? Alleen op Twitter waren er al minstens tienduizenden berichten te vinden waarin deze ramp werd gevierd.

Onderzoeksjournalist David Collier ontdekte dat van de 30.000 reacties op het nieuwsbericht hierover van Al Jazeera, meer dan 10.000 van hen "lachten om, of genoten, van het feit dat onschuldige Joden waren omgekomen ( … ) "Het gaat niet om een paar zieken die de vreselijke tragedie in Israël vieren" tweette Collier, "HET IS DE SCHAAL ervan." Later tweette hij dat er in totaal "100.000 vreugdevolle reacties" waren, "gemene hashtags in het Arabisch" en "wensen dat meer Joden waren gestorven”.

'Vredig' weekend op TikTok

Lily Ebert is een 97-jarige Holocaust overlevende. Haar achterkleinzoon, Dov Forman, hielp haar een TikTok-account aan te maken zodat ze de jeugd kon vertellen over haar overleven van Auschwitz. Op 14 mei jongstleden plaatste Ebert, vanuit haar huis in Londen, een simpel berichtje voor haar 90.000 volgers: "Ik wens jullie een fijn, vredig weekend toe" zei ze, en herhaalde een soortgelijke wens in het Hongaars, haar geboortetaal, en voegde er toen 'Sjabbat Shalom' aan toe. Tijdens Sjabbat werd haar TikTok account overspoeld met hatelijke berichten, waarvan velen haar verantwoordelijk hielden voor het conflict tussen Israël en Hamas dat op 9 mei uitbrak. “Leef je nog???” luidde een van de reacties op haar video. "Vraag haar of ze denkt dat de behandeling van Palestijnen haar herinnert aan de behandeling die ze in het kamp kreeg", zei een andere commentator, en "Happy Holocaust," liet weer iemand anders achter.

Kabelbaan ongeluk

Afgelopen zondag, 23 mei, vond er in Mottarone (Italië) een kabelbaanongeluk plaats. 14 van de 15 inzittenden van de gondel, die neerstortte, kwamen hierbij om het leven. De enige overlevende is de 5-jarige Eitan Biran; een Israëlisch jongetje dat in Italië woont. Hij liep bij het ongeluk diverse botbreuken op, maar is gelukkig niet meer in levensgevaar. Eitans vader en moeder, zijn 2-jarige broertje en zijn overgrootouders overleefden het drama niet. Die laatsten waren vanuit Israël naar Italië overgekomen voor een bezoek omdat ze hun kleinkinderen (na de corona-periode) weer graag wilden zien.

Eitans vader en moeder, zijn 2-jarige broertje en zijn overgrootouders overleefden het drama niet.

Om de vele online reacties te lezen op de nieuwsartikelen over dit ongeluk is simpelweg misselijkmakend. Behalve de bloedlibellen, en complottheorieën, tegen Israël waar men mee reageert op een nieuwsbericht over een ongeluk in Italië, zijn er zelfs talloze mensen die dit vreselijke drama vieren en toejuichen. Wat heeft een 97-jarige vrouw in Londen, of een 5-jarig jongetje en zijn familie, die wonen in Italië, te maken met wat de Israëlische regering doet? Het is overduidelijk dat het excuus “wij zijn alleen maar tegen het zionisme” natuurlijk niet opgaat.

Antisemitisme kent geen logica

Helaas kan ik niet echt zeggen dat ik erg verbaasd ben met de huidige situatie. Het is iets wat uiterlijk herkenbare Joden (over het algemeen meestal orthodoxe Joden) al jaren roepen, en voor waarschuwen. Maar de wereld weigerde naar onze stem te luisteren. De wereld doet dit nog steeds, en zal dit ook blijven doen. Dit is de toestand van onze ballingschap waar de Thora al van spreekt (Deut. 28: 65-67):

“Hasjem zal je verstrooien onder alle volkeren van het ene einde van de wereld tot de andere. Daar zul je andere goden dienen, die jij noch je voorvaderen hebben gekend: [goden van] hout en steen. Je zal onder de volkeren geen rust vinden, noch zal je voet een rustplaats vinden. Hasjem zal je daar een bevend hart geven, ogen vol heimwee [naar jullie land] en een gepijnde ziel, en je leven zal in spanning voor je hangen. Je zult dag en nacht in angst zijn, en je zal niet in je leven geloven.”

Veel niet-gelovige Joden, over de hele wereld, voelen zich nu geschokt. Ze waren luide ‘allies’ (bondgenoten) van elke minderheid, huilden om hen, doneerden met open hand aan hun doelen, en marcheerden mee met hun demonstraties. In de Verenigde Staten zaten velen zelfs ‘sjiwa’ (rouw) toen Donald Trump gekozen werd tot president. Maar nu zij zelf een helpende hand nodig hebben, is er niemand meer te bekennen. En daarom voelen ze zich volledig en volkomen verlaten in de wereld. Hoe kan het, dat in een wereld die niet lang geleden is ontwaakt om de kwetsbaren, de minderheden, en de herhaaldelijk onderdrukten te beschermen, de Jood moedwillig buitensluit? Het antwoord is dat antisemitisme geen logica volgt.

Maar nu zij zelf een helpende hand nodig hebben, is er niemand meer te bekennen.

Haat omwille van de Thora

De Joodse traditie leert ons dat deze haat ‘de manier van de wereld’ zal zijn tijdens de ballingschap van het Joodse volk. De Talmoed vertelt ons: “Wat is [de reden voor de naam] ‘berg Sinaï’? [Antwoord:] Dat haat neerdaalde op de afgodendienaars in de wereld." (Sjabbat 89a) De Joodse geleerden merkten op dat ‘Sinaï’ (waar onze voorouders de Thora hebben ontvangen) klinkt als het woord ‘sinah’ (haat), en begrepen dat door het ontvangen van de Thora, we door alle tijden heen (zonder reden) gehaat zouden worden in de wereld.

Natuurlijk zullen we altijd moeite moeten doen om bruggen te bouwen, en van elkaar te leren. Maar aan het eind van de dag vereist een ‘geestelijke ziekte’ een ‘geestelijk geneesmiddel’. En het Joodse geneesmiddel tegen antisemitisme is om in ons Jodendom te verdiepen. Om zo onze Thora-kennis, onze naleving van de geboden, ons geloof, en de eenheid van ons volk te versterken.

Wake-up call

We kunnen vluchten, maar antisemitisme zal ons achtervolgen. We kunnen ons verstoppen, maar antisemieten zullen niet stoppen tot ze ons vinden. Keer op keer zien we het in de een of andere vorm. Misschien is het, als het ware, een wake-up call van Bovenaf. We krijgen nog een kans om wakker te worden, en terug te keren naar onze Vader in de hemel.

Het Joodse geneesmiddel tegen antisemitisme is om in ons Jodendom te verdiepen.

“Mijn G-d, op U vertrouw ik, moge ik niet teleurgesteld zijn, mogen mijn vijanden niet over mij juichen ... leid mij op Uw ware manier en leer mij, want U bent G-d, mijn verlosser; naar U kijk ik te allen tijde. Zie hoe talrijk mijn vijanden zijn en hoe onrechtvaardig ze mij haten! Bescherm mij en red mij; laat me niet teleurgesteld zijn, want ik heb mijn toevlucht bij U gezocht. G-d, verlos Israël van zijn benauwdheid” (Psalm 25).

Vandaag de dag zijn de woorden van de Psalmist plotseling zo relevant. Zo aangrijpend als balsem op een wond die is veroorzaakt doordat de wereld haar Joodse buren -weer- in de steek heeft gelaten. Overal worden Joden aangevallen... en de stilte is oorverdovend. Maar, ‘waar komt mijn hulp vandaan?’ Mijn hulp zal komen van Hasjem, de Schepper van hemel en aarde. En juist op deze stille momenten kunnen onze harten misschien eindelijk de ruimte krijgen om te zeggen: “Hasjem is mijn licht en mijn hulp; voor wie zou ik bang moeten zijn? Hasjem is de vesting van mijn leven, voor wie zou ik bang zijn?”

Ontwerp zonder titel

De auteur

Yoel Schukkmann

Yoel Schukkmann groeide op in Nederland, waar hij chassidisch werd, wat wij zouden noemen 'ultra-orthodox' Joods. Hij verhuisde daarom in zijn tienerjaren naar Israël om in een jesjiewa te leren....

Doneren
Abonneren
Agenda