Sluiten

Zoeken.

Rendez-vous met Jip Wijngaarden

Door Sifra Poot - 

3 oktober 2023

2021 CVI website (75)

“Ik voel mij hier thuis”, zei Jip in de Groningse synagoge tijdens de opening van haar expositie ‘Rendez Vous met Jip Wijngaarden’. De synagoge van Groningen is een unieke plek met rijk Gronings Joods erfgoed van toen en nu.

Allereerst voor de Groningse Joodse gemeente. Ten tweede ook voor de vele Joodse en niet-Joodse bezoekers die hiermee mogen kennismaken. De expositie van Jip past hier goed. De diepe kleuren van haar schilderijen vermengen zich met de vele kleuren van het gebouw. De rode Moorse bogen, de gele majolicategels en de massieve groene wanden kleuren nog dieper en mooier. Het grote gebouw ademt leven, van toen en nu.

Geheimenis

Wie bekend is met Jips schilderstijl zal haar werk direct herkennen. Intense kleuren, Joodse symboliek en figuren met ogen die je meteen vangen. Het is alsof ze je iets belangrijks willen vertellen. Ze sporen je aan terug te kijken en op zoek te gaan. Al kijkend en ontdekkend, verhullen Hebreeuwse teksten en Joodse symboliek de diepe betekenissen. Jip zei eens dat ze schildert zoals ze bidt, en dat zie je. Haar schilderijen geven hoop, maar dagen je ook uit. Ze zijn intiem en kwetsbaar, maar verhullen ook een grote geheimenis.

Thuiskomen

“Ik voel mij hier thuis”, zei Jip. En ik begreep het. Haar schilderijen passen hier. Ze weerspiegelen een ontmoeting. Allereerst tussen God en Zijn volk. Maar ook een ontmoeting tussen God en de volkeren. Tussen Zijn volk en de volkeren van de aarde. Een rendez-vous, maar dan een beetje als thuiskomen.

De expositie ´Rendez Vous met Jip Wijngaarden´ is nog tot en met 6 oktober 2023 te bezoeken in de synagoge van Groningen. Kijk op www.synagogegroningen.nl voor meer informatie.

De auteur

Sifra Poot

Doneren
Abonneren
Agenda