Sluiten

Zoeken.

Reisadvies

Door Joanne Nihom - 

13 november 2019

reizen

In het noorden van Israël is het benauwd warm met een mistralachtige wind, stormachtig en hevig. In het zuiden gaat de rakettenregen door. Mijn alarm-app slaat af en toe op hol. Terwijl het leven in het grootste gedeelte van Israël gewoon doorgaat, zitten in het zuiden meer dan een miljoen mensen alweer uren in de schuilkelders.

Vanuit Nederland ontving ik vragen of het wel veilig is om naar Israël te reizen. Mijn antwoord is een volmondig ‘ja’, wel met een ‘Maar’ – met een hoofdletter. Doe altijd wat het beste voelt en ga vooral niet als u het eng vindt.

Mocht er alarm zijn, dan zijn er vrijwel overal in het land schuilkelders.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft op dit moment geen negatief reisadvies, behalve voor langs de grens met Gaza en Syrië. Houdt hun website in de gaten: nederlandwereldwijd.nl. Besluit u te gaan, dan is het belangrijk om de instructies van Bescherming Burgerbevolking te volgen als er een alarm af gaat.

Ook een aanrader: download de alarm-app: Red Alert : Israel (een rood vierhoekje met een propellertje erin getekend). Het geeft precies aan wanneer en waar een alarm afgaat.

Voor alle zekerheid bel ik toch wat Israëlische vrienden, om te checken of ze het mijn advies eens zijn. “Gewoon komen.” “Ik voel me veiliger in Israël dan in menig buitenland. Ook in deze situatie.” “Mocht er alarm zijn, dan zijn er vrijwel overal in het land schuilkelders.” “Het blijft een heerlijk vakantieland, maar misschien is het een optie om deze keer eens het noorden op te zoeken en het zuiden even te mijden.”

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda