Sluiten

Zoeken.

Rechtvaardigen geëerd

Door Roger van Oordt - 

28 februari 2024

PHOTO-2024-02-28-09-12-41 3

De Yad Vashem-onderscheiding Rechtvaardigen onder de volkeren werd afgelopen 27 februari postuum uitgereikt aan de onderduikouders van Marc de Klijn, IJsbrand en Jeske van der Meer-Kuperus.

Een neef van het echtpaar Van der Meer, Martien Paats, nam de hoge onderscheiding in ontvangst uit de handen van Fentay Alamu, de vertegenwoordiger van de Israëlische ambassade.

Het is telkens weer bijzonder dat na bijna tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog de staat Israël nog steeds de helden eert die zich ondanks alle gevaren hebben ingezet om Joden te verbergen.

Marc de Klijn

Marc de Klijn, die nu met zijn vrouw Henny in Israël woont, had de onderscheiding aangevraagd voor zijn onderduikpleegouders. Door hun inzet heeft hij de oorlog overleefd. Mark de Klijn is schilder, schrijver en beeldhouder. Zijn kunst hangt in vele Nederlandse huishoudens.

Zijn inspiratie ontstond al toen zijn pleegmoeder hem de Bijbelse geschiedenissen vertelde van David en Goliath en Daniel in de leeuwenkuil met de indrukwekkende afbeeldingen in de kinderbijbel.

Sinds hun alija, terugkeer naar Israël, een aantal jaren geleden, woont hij in de omgeving waar de geschiedenis van David en Goliath zich drieduizend jaar geleden heeft afgespeeld. Inspiratie van toen vanuit de kinderbijbel, naar het heden van vandaag geven kleur aan zijn werk als kunstenaar.

Bekijk hieronder een aantal beelden van de onderscheiding. Klik op een afbeelding voor een vergroting.

Roger van Oordt

De auteur

Roger van Oordt

Roger van Oordt is honorair consul van de staat Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda