Sluiten

Zoeken.

Protesten in Israël nemen een onverwachte wending

Door Yochanan Visser - 

16 augustus 2023

Protesten israel

Israëli's protesteren tegen de juridische hervormingen. Foto: Anat Hermony/Flash90

Het is een lange hete zomer in Israël en niet alleen vanwege een reeks hittegolven. De anti-regeringsprotesten zorgen nog altijd voor verhitte gemoederen en lijken voorlopig niet uit te doven. Dit ondanks het feit dat de regering geen progressie heeft gemaakt met de hervormingen van het rechterlijke systeem in Israël vanwege het zomerreces van de Knesset.

Sinds de aanname van de zogenaamde “redelijkheidswet”, die de macht van het Hooggerechtshof in Israël voor het eerst inperkte, zijn de protesten onverminderd doorgegaan. Deze wet schafte het zogenaamde redelijkheidsprincipe, dat rechters keer op keer gebruikten om regeringsbesluiten of benoemingen van ministers ongedaan te maken, af.

Het Hooggerechtshof zal nu aankomende september in aanwezigheid van alle 15 rechters een zitting houden over petities die tegen de nieuwe wet zijn ingediend. Het gebruik van het zogenaamde redelijkheidsprincipe in de uitspraken van het hof was controversieel en was één van de belangrijkste elementen in de hervormingen die minister van Justitie, Yariv Levin, wilde doorvoeren. Dit vanwege de subjectiviteit die het redelijkheidsprincipe inhield.

Er is nu verwarring over de uitvoering van de andere elementen van Levins plan. Sommige leden van Levins Likoed partij maken volgens Israëlische media de indruk te zwichten onder de druk van de anti-regeringsprotesten.

A+ status en lagere inflatie

Hierbij dient echter te worden aangetekend dat er veel desinformatie is over de hele situatie in Israël. Dit bleek deze week ook uit het feit dat het instituut Fitch Ratings Israëls economische status een A+ gaf. Dit ondanks zeer negatieve voorspellingen door een reeks anti-regeringsfiguren met economische kennis en geluiden uit de media.

De A+ status is het hoogst mogelijke niveau voor een economie en Fitch beaamde in een verklaring dat “Israël een bestendige en hoog gewaardeerde economie” heeft.

Tegelijkertijd werd bekend dat de inflatie in Israël binnen een maand omlaag was gegaan met bijna één procent. In juni stond de inflatie nog op 4.2 procent en in juli zakte dit cijfer naar 3.3 procent. Dit was een nieuwe indicatie dat de doemvoorspellingen een onderdeel waren van een desinformatiecampagne die ten doel heeft de huidige regering ten val te brengen.

Fitch liet dit ook doorschemeren toen het instituut verklaarde dat de hervormingen in het rechterlijke systeem waarschijnlijk geen “materiële exodus en vlucht van kapitaal en talent in de hightech sector teweeg zullen brengen”.

Intels miljardeninvestering

Een andere indicatie dat Israëls economie “bestendig en hooggewaardeerd” is, zoals Fitch het uitdrukte, is het feit dat de computergigant Intel een nieuwe investering van 22.5 miljard euro gaat maken in de Joodse staat. Intel maakte dit bekend in juni en premier Benjamin Netanyahu noemde het de grootste buitenlandse investering in Israël die ooit voorgenomen werd.

Het Amerikaanse bedrijf gaat, onder andere, een computerchipfabriek bouwen in de stad Kiryat Gat in het zuiden van Israël. De investering van Intel bewees volgens Netanyahu dat er groot vertrouwen in de Israëlische economie bestaat en dat het de sterkte van de vrije economie die in Israël werd ontwikkeld weergeeft.

Alleen al de opening van de fabriek in Kiryat Gat zal duizenden banen creëren, volgens het Israëlische ministerie van Financiën. Intel verklaarde later dat de hele investering werk zal creëren voor 42 duizend Israëli’s, die een hoger salaris zullen krijgen dat wat gemiddeld is in Israël.

Reservisten

Dan is er de bewering door de anti-regeringsbeweging dat duizenden reservisten zouden hebben geweigerd om nog verder dienst te doen in het Israëlische leger (IDF). Onder hen zouden honderden piloten zijn en dat zou de veiligheid van Israël gaan schaden, volgens deze bewering.

In feite is deze bewering gebaseerd op de overwegingen van deze reservisten en niet op de harde cijfers. Een grote oefening door de Golani brigade op de Golan Hoogvlakte werd onlangs zelfs door meer reservisten bijgewoond dan door de IDF was verwacht.

Er zijn verder reservisten onder de Israëlische luchtmacht (IAF) die al jaren geen straaljager hebben gevlogen. Degenen die wel dienst deden en nu weigeren, werden door een Likoed minister bestempeld als “rebellen”.

David Amsalem, de minister voor Regionale Coöperatie, beweerde dat deze reservisten “geweld gebruiken om de wil van een democratisch gekozen regering te breken”.

‘Stalk’ campagne

Wat men ook mag denken van dit soort retoriek, feit is dat de harde kern van de protestbeweging middelen gebruikt die niets met de “democratische waarden” te maken hebben die zij zeggen hoog te houden. Ministers, rechtse Knessetleden en zelfs premier Netanyahu zijn het onderwerp van een ‘stalk’ campagne.

Toen Netanyahu samen met zijn vrouw Sarah een paar dagen vakantie wilde vieren in het dorp Neve Ativ op de Golan Hoogvlakte, werd hij achtervolgd door een groep demonstranten die de ingang van het hotel waar de premier verbleef wilde blokkeren.

Later werd de premier lastiggevallen toen hij met zijn echtgenote aan het dineren was bij het Decks restaurant in Tiberias. Hetzelfde overkwam minister van Defensie, Yoav Galant, die steevast wordt gevolgd door een groep protestanten die wetenschap schijnen te hebben van zijn dagelijkse activiteiten.

Thorastudie voor iedereen

Wellicht zult u zich afvragen waar de rabbijnen zijn in deze crisis.

Nadat er ook in Israël kritiek was gekomen dat het grootste deel van de invloedrijke rabbijnen bleef zwijgen over wat er gaande is in de Joodse staat, kwam er een zeer onverwachte actie. Een groep rabbijnen en andere religieuze zionisten besloten een open Thorastudie te houden in de Kaplan straat in Tel Aviv.

In deze straat in het hart van Tel Aviv worden de meeste demonstraties tegen de regering van Netanyahu gehouden. Veruit het grootste deel van deze demonstranten is seculier. Door nu in het openbaar Thorastudie te houden, wilden de initiatiefnemers een “dialoog tussen broeders” op gang brengen.

Itamar Chen, die de open Thora lessen organiseerde met anderen, zei naderhand dat het initiatief de gewenste dialoog op gang had gebracht. Mensen die nog nooit Thora hadden gestudeerd, leerden nu samen met hun religieuze mede-Israëli’s die pizza en frisdrank uitdeelden.

Degenen die kwamen om te demonstreren, zaten nu in cirkels op straat en luisterden naar wat de anderen hadden te zeggen. Chen zei dat het initiatief duidelijk zijn doelen had bereikt en wees op het feit dat de meeste demonstranten van protest afzagen toen bekende rabbijnen Thora les gaven.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda