Sluiten

Zoeken.

Palestina in Doodsnood

Door Andrew Tucker - 

2 mei 2019

dries-van-agt

Oud-premier Dries van Agt. - Foto: Wikimedia Commons

Voormalig Premier Dries van Agt, oprichter van The Rights Forum en auteur van Een schreeuw om recht (2009), doet opnieuw een “hartstochtelijk oproep aan Europa” om Israël te veroordelen en “geweldloos verzet” te plegen om deze “apartheidstaat” te ontmantelen en de “koloniale bezetting” van Palestijns grondgebied tot een einde te brengen.

De kernboodschap van dit 64 pagina tellende boekje is dat het gehele gebied van het Mandaat van Palestina – het huidige Israël plus de Westelijk Jordaanoever en Gazastrook – het “thuisland van de Palestijnen” is. Die Palestijnen, volgens van Agt, zijn per definitie niet-Joden. Het in 1920 door de internationale gemeenschap opgerichte Mandaat voor Palestina, dat het uniek historische en religieuze band tussen de Joden en wat toen ‘Palestina’ heette erkende, en een ‘thuisland voor het Joods volk’ beoogde, was een vergissing; er is in het internationaal rechtsorde geen ruimte voor een Joods staat (ook geen christelijke staten, trouwens). In de visie van Van Agt hebben Joden het slecht gehad in Europa, en mogen ze in Palestina wonen, maar dan als minderheid in een Arabisch staat.

“Van Agt beweert stellig dat hij geen antisemiet is. Als dit boek zijn houding ten opzichte van het Joods volk weerspiegelt, heb ik sterk mijn twijfels.”

Vul hier uw eigen inhoud in.

Photo Andrew

De auteur

Andrew Tucker

Andrew Tucker is Chief Editor van Israel & Christians Today en directeur van thinc. - The Hague Initiative for International Cooperation www.thinc.info

Doneren
Abonneren
Agenda