Sluiten

Zoeken.

Palestijnse lesboeken propageren antisemitisme, haat en geweld

11 juli 2022

palestijnse tekstboeken

Schoolboeken van Palestijnse kinderen, gefinancierd door de UNRWA, staan bol van antisemitisme en geweld.

Palestijnse schoolboeken uitgegeven door de UNRWA, de Organisatie van de VN voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen, moedigen Palestijnse kinderen aan om "hun bloed op te offeren om Jeruzalem te bevrijden" en zetten aan tot haat tegen Joden en Israëli’s.

Palestijnse schoolboeken bevatten antisemitische, haatdragende en gewelddadige passages, zo bleek uit een donderdag gepubliceerde analyse van IMPACT-se. In het onderwijs over de islam staan er antisemitische teksten die Joden bestempelen als verraderlijk. In een grammaticale oefening wordt gesuggereerd dat Joden onrein zijn en dat zij de al-Aqsa moskee verontreinigen.

In een gedicht dat deel uitmaakt van het onderwijsmateriaal wordt het doden van Israëli's verheerlijkt, waarbij het omkomen als martelaar door het doden van Israëli’s als ‘hobby’ wordt geportretteerd.

Een van de haatdragende en gewelddadige ideeën die aan Palestijnse kinderen worden onderwezen, is te vinden in een grammaticale oefening die Palestijnen aanmoedigt om ‘hun bloed op te offeren om Jeruzalem te bevrijden’, waar ook termen als ‘Jihad strijders’ worden gebruikt.

De schoolboeken werden ook schuldig bevonden aan pogingen om het bestaan en de legitimiteit van Israël uit te wissen. Het UNRWA-materiaal verwijderde Israël uit de lesinhoud en verwees in plaats daarvan naar het hele gebied als Palestina. Studenten krijgen ook de opdracht om Israëlische steden te bestempelen als Palestijnse steden met Arabische namen, onthulde IMPACT-se.

Desinformatie over Israël

Samenzweringstheorieën en desinformatie over Israël zijn ook wijdverbreid in de UNRWA-lesboeken. In sommige passages wordt Israël beschreven als een Europese staat die is geïmplanteerd door anti-Arabische imperialisten. Ook wordt onderwezen dat Israël Palestijnse gevangenen martelt en hun families gewelddadig bedreigt.

Palestijnse kinderen worden ook onderwezen in nep-Israëlisch beleid dat bedoeld is om "de Palestijnse identiteit uit te wissen". Dit zogenaamde beleid omvat vermeende pogingen om Palestijns erfgoed te "stelen en vervalsen" en "het culturele erfgoed van Jeruzalem uit te wissen."

UNRWA commissaris-generaal Philippe Lazzarini had twee maanden geleden een ontmoeting met IMAPCT-se functionarissen en kreeg het rapport gepresenteerd voorafgaand aan de publicatie ervan. Tijdens de bijeenkomst uitte IMPACT-se haar bezorgdheid over het haatdragende materiaal dat door de UNRWA wordt geproduceerd en over de geheimhouding van lesmateriaal.

Dit artikel verscheen eerder op de website van The Jerusalem Post.

Doneren
Abonneren
Agenda