Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Palestijnse leiders proberen de Amerikaanse regering te beïnvloeden

Door Yochanan Visser - 

24 november 2020

F160309FFF70

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Foto: Flash90 (archief)

De Palestijnse leiders zijn bezig om een lijst met eisen op te stellen voor de nieuwe Amerikaanse regering van Joe Biden en Kamala Harris. Die eisen moeten een reeks maatregelen, die de regering van Trump de afgelopen vier jaar heeft genomen, ongedaan maken.

Trumps omgekeerde politiek

Trump wilde via zijn ‘deal van de eeuw’ een hele andere politiek gaan voeren in het Palestijns-Israёlische conflict. Hij deed geen pogingen om het vastgelopen vredesproces weer op gang te brengen. De laatste serieuze poging om tot een vredesregeling te komen tussen de Palestijnse Arabieren en Israёl dateert terug naar 2013. De Annapolis-conferentie werd toen georganiseerd door de regering van Barack Obama en Joe Biden, de toenmalige vicepresident.

Trump voerde een omgekeerde politiek ten opzichte van het zogenaamde vredesproces en sneed de financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit vrijwel geheel af. Daarnaast verplaatste hij de Amerikaanse ambassade in Israёl van Tel Aviv naar Jeruzalem. Ook sloot hij het consulaat dat de VS in de hoofdstad van Israёl hadden. Het consulaat verleende voornamelijk diensten aan Arabieren in Jeruzalem.

Een andere maatregel die Trump nam, was de stopzetting van financiële hulp aan UNRWA. Dit is een organisatie van de VN. De UNRWA werd speciaal opgericht om Palestijnse vluchtelingen en al hun nakomelingen in diverse landen en in Judea, Samaria en Gaza te helpen op allerlei gebieden, waaronder onderwijs. Dit onderwijs was zeer omstreden, omdat Palestijnse kinderen werden gehersenspoeld over de geschiedenis van Israёl. Ook was het onderwijs doordrenkt met haat gericht op Joden en Israël.

Trump voerde een omgekeerde politiek ten opzichte van het zogenaamde vredesproces en sneed de financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit vrijwel geheel af.

Palestijnse eisen

Trump sloot ook het kantoor van de Palestinian Liberation Organization (PLO) in Washington DC. De PA wil dat Biden deze beslissing ongedaan maakt. De PA wil verder dat Biden Oost-Jeruzalem weer aanmerkt als de toekomstige hoofdstad van Palestina. Ook eist de PA dat de beslissing om in Jeruzalem geboren Israёlische en Amerikaanse Joden te registreren als geboren in Israёl ook weer ongedaan wordt gemaakt.

Mike Pompeo, de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken draagt Amerikaanse bedrijven op om producten uit Judea en Samaria te etiketteren als ‘Made in Israel’. De PA wil dat ook deze maatregel geschrapt wordt. De PA wil terug naar de Europese positie over deze producten. De EU erkent deze producten niet als Israёlisch en heeft sancties in het vooruitzicht gesteld tegen Europese bedrijven die zich niet houden aan deze maatregel.

Bekijk deze feitencheck: Waarom mag ‘Product uit Israël’ niet meer van de NVWA?

Maatregelen ongedaan maken

Read Maliki, de Minister van Buitenlandse Zaken van de PA, maakte eind vorige week bekend dat de PA een dialoog wil starten met de regering van Joe Biden. Het doel is om alle sancties van de regering Trump ongedaan te maken. Maliki beweerde dat de Palestijnse Arabieren enorm geleden hadden onder Trump en eist dat Biden zich verwijdert van de politiek die de regering van Trump had ingevoerd.

Andere PA-functionarissen waren echter niet zeker over de kans dat Biden alle maatregelen tegen hen ongedaan zou maken, zoals het terugplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Tel Aviv.

Het hervatten van de Amerikaanse financiële hulp aan de Palestijnse Arabieren zou door de PA als een grote overwinning worden gezien. Het is echter onzeker of Biden de financiële hulp aan de PA kan herstellen. Dit vanwege het bestaan van de Taylor Force Act. Dit is een Amerikaanse wet die financiële hulp aan de PA verbindt aan het stopzetten van de salarissen die de PA betaalt aan gevangengenomen terroristen en hun families.

Bezoek onze

tentoonstelling

Meer eisen

De PA wil ook dat Biden Trumps beslissing om de zogenaamde Israёlische nederzettingen in Judea en Samaria te erkennen als deel van de staat Israёl weer terugdraait. Biden moet zich weer gaan houden aan VN-resolutie 2334. Deze resolutie werd door toedoen van de Obama-regering in 2016 aangenomen in de Veiligheidsraad van de VN. De resolutie noemt de Israёlische bouwactiviteiten in Samaria en Judea een “flagrante schending” van de internationale wetgeving.

De PA heeft zelf al stappen ondernomen die het vergiftigde klimaat in de relaties met Israёl moeten verbeteren. Zo werd vorige week bekend dat de Palestijnse veiligheidsdiensten de samenwerking met hun Israёlische collega’s zullen gaan hervatten. Deze collaboratie werd enige maanden geleden stopgezet.De PA heeft echter een direct belang bij deze coöperatie met Israёl. Het helpt haar namelijk in de competitie met Hamas over wie de macht houdt in Samaria en Judea.

De PA wil ook dat Biden Trumps beslissing om de zogenaamde Israёlische nederzettingen in Judea en Samaria te erkennen als deel van de staat Israёl weer terugdraait.

Intussen in Israël

In Israёl zelf is intussen duidelijk geworden dat een meerderheid van de Israёli’s voor hervatting van vredesonderhandelingen met de PA is. Een poll uitgevoerd door de linkse organisatie Genève Initiatief liet zien dat 49 procent van het Israёlische publiek voor het hervatten van de vredesbesprekingen is. 36 procent is tegen nieuwe initiatieven. Het is niet bekend waar de poll werd gehouden in Israёl.Uit dezelfde poll bleek dat slechts 33,5 procent van dezelfde ondervraagden blij is met Bidens overwinning. 47 procent is teleurgesteld over de nederlaag van president Trump.

In Israёl verwacht men ondertussen dat Trump verdere positieve maatregelen ten opzichte van de Joodse staat zal nemen voordat hij eind januari het Witte Huis verlaat. Eén van die maatregelen zou het erkennen van Israёlische soevereiniteit over heel Jeruzalem kunnen zijn.

De nieuwe Amerikaanse ambassade in Israёls hoofdstad is in feite over de zogenaamde ‘groene lijn’ gelegen, de 1948 bestandslijn die door de PA wordt aangeduid als de grens van een toekomstige Palestijnse Staat.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda