Sluiten

Zoeken.

Palestijns geweld laait weer op tijdens Soekot

Door Yochanan Visser - 

6 oktober 2023

Palestijns geweld laait weer op tijdens Soekot

Palestijnse Arabieren schieten op Joden die bij het graf van Jozef willen bidden tijdens Soekot. Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90

Voordat de hoge Joodse feestdagen begonnen, werd er door verscheidene veiligheidsdiensten in Israël gewaarschuwd voor een toename in terroristische aanslagen of zelfs voor een kans op een nieuwe oorlog. Premier Benjamin Netanyahu hield daarom onverwacht een spoedvergadering met de top van de veiligheidsdiensten en het leger aan het begin van het Loofhuttenfeest.

Terreur in Samaria en Judea

Zoals verwacht, is het Palestijns geweld tijdens Soekot weer aan het toenemen. Het gaat daarbij voornamelijk om aanslagen in Judea en Samaria.

Als door een wonder vielen er tot nu toe geen dodelijke slachtoffers onder de Israëli’s die werden aangevallen met geweren, molotovcocktails en rotsblokken. Daarnaast werd er een lynchpoging gedaan door Palestijnse Arabieren.

Vlakbij het Joodse dorp Ma’aleh Levona, in de Benjamin regio nabij Jeruzalem, werd in de nacht van woensdag op donderdag een Israëlische familie in hun auto belaagd. Een groep Palestijnse Arabieren had met rotsblokken de weg versperd. Toen de groep daarna de auto van de Israëli’s aanviel met stenen, besloot de chauffeur zijn pistool te gebruiken en schoot op de aanvallers. Eén van hen werd door de kogels geraakt en daarop verspreidde de groep zich en kon de familie ontkomen. De baby van het echtpaar werd als door een wonder niet verwond of erger toen een steen de ruit brak naast de plaats waar het kind zat.

Even later werd een nieuwe aanslag gemeld bij het Palestijnse dorp Shufa in Samaria. Twee met een M-16 geweer bewapende terroristen schoten op een Israëlische motorrijder die als door een wonder ongedeerd bleef. Soldaten van het Israëlische leger zetten daarna de achtervolging in op de auto van de terroristen en schoten hen even later dood. In de auto werd het M-16 geweer aangetroffen waarmee zij geprobeerd hadden de motorrijder te vermoorden.

MAKAV en Jozefs graf

Ondertussen waren agenten van de Grenspolitie (MAKAV) bezig met operaties in de Palestijnse steden Nablus, het Bijbelse Sichem, en Tulkarm, vlakbij de Israëlische stad Netanya. De MAKAV-eenheden werden in beide steden opgewacht door gewapende Palestijnse Arabieren die het vuur openden.

In het vluchtelingenkamp van de stad Tulkarm werden tijdens gewelddadige rellen vijf Israëlische agenten verwond, twee van hen ernstig. De vijf werden bestookt met granaten en werden als een wonder niet gedood door het doortastende optreden van hun commandant. Deze zag de granaat op tijd en schopte hem weg waarna het projectiel verderop ontplofte. De gewonde agenten werden onder een regen van kogels geëvacueerd en naar een ziekenhuis gebracht.

Een paar uur later was het opnieuw raak en ontstond er een schietpartij vlakbij het graf van de Joodse aartsvader Jozef, die begraven is in Nablus. IDF soldaten escorteerden een groep Joodse pelgrims die Soekot-gebeden wilden houden in het gebouw waar de tombe van Jozef is gelokaliseerd. Zij werden daarop beschoten door Palestijnse terroristen en schoten terug. Daarbij raakten twee Arabieren gewond. De Joden werden daarna tijdens hun gebeden met stenen bekogeld, waarbij twee lichtgewond raakten.

Meer terreur

Vroeg in de morgen werd vervolgens een autobus van de Egged maatschappij met molotovcocktails bestookt op snelweg 60 in Samaria. Ook hier bleven alle inzittenden ongedeerd omdat de bussen van Egged die in Judea en Samaria worden gebruikt gepantserd zijn.

In een ander incident werden Israëlische auto’s bekogeld met stenen nabij het Arabische dorp Sinjil ten noordoosten van Ramallah. Ook hier werd alleen schade aangericht.

PA bloedsprookje

De Palestijnse Autoriteit (PA) draagt gedeeltelijk verantwoordelijkheid voor het oplaaien van het geweld. De media van de PA verspreidden eerder deze week een nieuw bloedsprookje over Israël. Al Hayat Al-Jadida, de officiële spreekbuis van de PA, begon al in september de leugen te verspreiden dat de Israëlische politie en andere veiligheidsdiensten bezig zijn om Israëlische Arabieren systematisch uit te moorden. Dit was een verwijzing naar het immer toenemende schrikbarende geweld onder de Israëlische Arabieren.

Er zijn tot nu toe meer dan 180 Arabieren vermoord door hun broeders dit jaar. Bijna alle moorden waren zogenaamde afrekeningen in het criminele circuit, maar ook zogenaamde ‘eer’ liquidaties van vrouwen die verdacht werden van ontrouw.

De PA media beweren nu dat gemaskerde Israëlische agenten systematisch Arabieren liquideren, en zo angst verspreidden onder de Arabische bevolking in Israël. De bedoeling hiervan is om de Arabieren aan te zetten tot emigratie uit Israël. Ook sprak men van etnische zuiveringen.

Het voormalige Knessetlid Wasil Taha is ondertussen olie op het vuur aan het gooien en riep onlangs op tot een opstand onder de Israëlische Arabieren. Dit vanwege de georganiseerde criminaliteit die Israël zou aanwakkeren.

Geen vredig Loofhuttenfeest dus in Israël.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda