Sluiten

Zoeken.

Een maand oorlog in Israël: deze 10 belangrijke dingen zijn veel mensen alweer vergeten

Door Redactie cvi.nl - 

7 november 2023

F231106TN20

In het Habima theater in Tel Aviv werden gisteravond bedtijdverhalen voorgelezen bij lege kinderbedden, die symbool staan voor de ontvoerde kinderen. Foto: Tomer Neuberg/Flash90

De oorlog die Hamas tegen Israël begon is nu een maand bezig, en veel mensen lijken bepaalde belangrijke dingen alweer vergeten te zijn.

1. Israël is deze oorlog niet begonnen, Hamas deed dat

Net als alle andere oorlogen is deze oorlog verschrikkelijk. Hamas heeft Israël hierin meegesleept, door op 7 oktober een slachtpartij aan te richten onder onschuldige baby’s, kinderen, vaders, moeders, opa’s en oma’s in Israël. Ruim 1400 van hen werden op gruwelijke wijze vermoord en nog eens 5400 raakten gewond.

2. Hamas houdt 240 onschuldige mensen vast in Gaza

Op 7 oktober werden 240 onschuldige mensen ontvoerd door Palestijnse terroristen. De jongste is baby Kfir van 9 maanden, de oudste is de 85-jarige oma Yafa. Het is onbekend hoe het met ze gaat, hun families leven in grote angst over hun geliefden.

3. Sinds 7 oktober zijn er 9.000 raketten afgevuurd op Israël

Palestijnse terroristen blijven raketten afvuren op burgerdoelen in Israël. Elke raket is bedoeld om mensen te doden.

4. Israël strijdt tegen Hamas, niet tegen de inwoners van Gaza

Israël heeft als doel om de terroristische organisatie Hamas uit te schakelen. Hamas is sinds 2007 aan de macht in Gaza en voert sindsdien een terreurbewind met rampzalige gevolgen voor zowel Israëli's als Palestijnen.

5. Hamas gebruikt scholen en (zieken)huizen voor hun terreurdaden

Scholen, ziekenhuizen en andere burgercentra worden door Hamas misbruikt om dood en verderf te zaaien. Onder het Shifa-ziekenhuis, het grootste ziekenhuis in Gaza, bevindt zich zelfs een Hamas-hoofdkwartier. Het Israëlische leger waarschuwt Gazanen als ze zich in de buurt van een target bevinden en roept ze op te vertrekken. Maar Hamas verhindert regelmatig mensen om te vluchten, of verstopt terroristen tussen onschuldige mensen.

6. Israël heeft het recht zijn inwoners te beschermen

Hamas is een terroristische organisatie, die zoveel mogelijk Israëli's wil doden en uiteindelijk de staat Israël wil vernietigen. Israël heeft het recht zijn inwoners tegen deze terroristen te beschermen.

7. Israël wordt van meerdere kanten aangevallen

Niet alleen Hamas is uit op het doden van zoveel mogelijk Joden. Aan de noordgrens van Israël schiet Hezbollah vanuit Libanon dagelijks raketten af op burgerdoelen in Israël. Vanuit Jemen (zo'n 2000 kilometer verderop) doet de door Iran gesponsorde rebellengroep Ansar Allah hetzelfde, met zeer geavanceerde langeafstandsraketten.

8. Haat en geweld tegen Joden is niet oké

Sinds 7 oktober is het aantal anti-Joodse incidenten wereldwijd enorm toegenomen. Haat en geweld tegen Joden is nooit oké, en de oorlog tussen Israël en Hamas misbruiken om Joden fysiek of verbaal aan te vallen is absoluut verwerpelijk.

9. Niet alles wat je in de media leest is waar

Hamas verspreidt veel nepnieuws vanuit Gaza, dat regelmatig klakkeloos wordt overgenomen door internationale media. Elsevier Weekblad zette eerder al een aantal voorbeelden op een rijtje. Lees ze hier.

10. Bidden blijft belangrijk

We roepen op om te blijven bidden voor de vrede van Jeruzalem (Psalm 122) en de wederkomst van de Heere Jezus. Dan zal vanuit Sion de wet uitgaan, en het woord van de Heere uit Jeruzalem. Hij zal oordelen tussen de heidenvolken en veel volken vonnissen. En zij zullen hun zwaarden omsmeden tot ploegscharen en hun speren tot snoeimessen. Geen volk zal tegen een ander volk het zwaard opheffen. Oorlog voeren zullen zij niet meer leren. (Jesaja 2)

Samen bidden en zingen voor Israël kan tijdens onze solidariteitsbijeenkomsten op 16 november in Drachten, 25 november in Apeldoorn en 7 december in Middelburg. Welkom!

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda