Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Op de vlucht nu de winter in Oekraïne is aangebroken

Door Koen Carlier - 

25 november 2022

IMG-20221125-WA0051

Een troosteloos landschap in een winters Oekraïne. Waar gaat de weg heen?

Na onze eerste reis naar Cherson sinds de bevrijding van de stad, eind vorige week, zijn we afgelopen donderdag opnieuw afgereisd naar Cherson met hulpgoederen. Vooral drinkwater, kaarsen, lucifers en een gasverwarmer voor het kantoortje van de Joodse gemeenschap. Daarnaast zullen we opnieuw een aantal Joodse ouderen evacueren, waarna ze naar Israël zullen vliegen.

In samenwerking met het Joods Agentschap hebben twee van onze medewerksters de laatste dagen zoveel mogelijk families in Cherson geprobeerd telefonisch te bereiken. We boden ze aan om ze te evacueren. Het Russische leger is er weg, met als resultaat dat de stad opnieuw gebombardeerd wordt.

Er worden hier en daar voor de meest kwetsbare plaatsen generators gebracht zoals voor het ziekenhuis, politiebureau, supermarkt en het treinstation waar mensen hun telefoon kunnen opladen om te bellen met familie. Niemand weet hoeveel mensen er nu nog in Cherson zijn. Voor de oorlog had de stad ruim 400.000 inwoners. Het aantal wordt nu geschat tussen de 100.000 en 120.000. Verschillende hulporganisaties doen wat ze kunnen, maar er is tekort aan werkelijk alles!

De evacuaties zijn in volle gang en ook onze busjes staan niet stil.

Helaas zijn de gevolgen van de oorlog niet alleen voelbaar in Cherson, maar ook in vele andere grote en kleinere steden. Vooral nadat een paar dagen geleden weer een groot aantal raketten grote vernielingen heeft aangericht op de nog werkende of pas herstelde infrastructuur. Het gevolg: lange stroomonderbrekingen, lange rijen voor de benzinestations en hamsteren 'voor het geval dat'.

We hebben het zelf ook ondervonden toen we bij de groothandel waren om een grote hoeveelheid drinkwater in te slaan voor Cherson en plotseling alles donker werd, tien minuten lang.

Sinds een paar dagen is koning winter nu ook in het land met veel sneeuw, ijzel, mist en de hinder op de weg. Gelukkig is het in het zuiden van Oekraïne (met steden als Cherson, Odessa en Nykolaev) iets warmer.

Na de oorlog was er een uitdrukking die Joden met elkaar deelden, hoorden we van Holocaustoverlevende Roza uit Cherson: 'Alles kan gebeuren, maar een oorlog nooit meer'. Helaas is de realiteit nu anders!

WhatsApp Image 0   at

Op bezoek bij Roza in Cherson.

Voor de tweede keer op de vlucht

Als kleine kinderen hebben Yevgeniya en Yuri de Holocaust in Oekraïne overleefd. Aan de hand van hun moeder en grootmoeder werden ze op de vlucht opgejaagd door de nazi's. Van de ene barak als schuilplaats naar een andere barak. Andere familieleden hadden minder geluk en werden doodgeschoten en gedumpt in een van de vele Joodse massagraven.

Nu, zoveel jaren na de gruwel van de Holocaust in Oekraïne - waar naar schatting 1,5 miljoen Joden zijn vermoord, verspreid over ruim 2000 massagraven - komen alle nare herinneringen terug. Het verschil met toen is dat Joodse vluchtelingen nu een helpende en praktische hand uitgereikt krijgen bij hun evacuatie.

Yevgeniya en Yuri konden zich niet meer herinneren wanneer ze voor het laatst warme kippensoep hadden gegeten. Een glimlach verscheen op hun gezicht toen we hen dit voorschotelden.

Ook andere families uit Oost-Oekraine vertelden ons soortgelijke verhalen:

"We hadden eigenlijk allang naar Israël moeten gaan, maar ja, we hebben het voortdurend uitgesteld tot het nu bijna te laat is... De winter is aangebroken in Oekraïne en het is koud. Waar wij wonen is al bijna geen stromend water meer, geen elektriciteit, geen verwarming en er is familie die ons opwacht in Israel. Nu twijfelen we niet meer. We gaan naar Israël."

Een oudere, zwakke man begeleidde ik naar ons busje:

"Gelukkig kunnen we nu nog weg, als het ware op de vlucht voor de winter. Heel bijzonder dat jullie ons ondanks alle hindernissen hebben geholpen. Dit gaan we nooit vergeten!"

De hindernissen zijn inderdaad volop aanwezig en de evacuatieritten zijn niet zonder gevaar, ook vanwege voortdurende raketaanvallen. Het lijkt bijna Russische roulette. In onze twee opvangplaatsen (schuilplaatsen) hebben we gelukkig al maanden geleden grote generators geinstalleerd voor het geval ook daar de stroom uitvalt. Geen overbodige luxe, weten we nu.

Cherson weer opgeschrikt door raketaanvallen

Terwijl ik dit schrijf zijn er weer een paar raketten afgeschoten op Cherson en onmiddellijk ging de telefoon. "Evacueer ons nu", horen we net een huilende oude vrouw ons smeken. We doen wat we kunnen en laten niemand in de steek.

Situatie UA

In Cherson vielen meerdere doden en gewonden als gevolg van raketinslagen.

De donkere wolken boven het Noorderland lijken nu bijna op zwarte wolken. Hulp en troost bieden in tijden van nood, in tijden van oorlog, tijdens de koude wintermaanden: daar gaan we voorlopig mee door! Het blijft onze voornaamste taak. Het is hartverwarmend te weten dat zoveel Nederlanders en Belgen bidden en meeleven met het werk dat we hier met onze medewerkers, vele chauffeurs en trouwe vrijwilligers mogen doen!

Ik zal hen naar Mij toe fluiten en hen bijeenbrengen, omdat Ik hen verlost heb, zodat zij talrijk worden, zo talrijk als zij waren. Ik zal hen onder de volken uitzaaien en zij zullen in verre streken aan Mij denken, zij zullen leven met hun kinderen, en terugkeren.

— Zacharia 10:8-9

IMG ccfdcfceadce V

Onze chauffeur Kolya met een aantal vluchtelingen, waaronder een Joods echtpaar van 85 en 90 jaar oud!

Breng de Joden thuis

In Jesaja 43:6 vinden we de opdracht om Gods volk thuis te brengen, in Israël. Er staan vele beloften in de Bijbel over de terugkeer van de Joden. Als Christenen voor Israël zijn we dankbaar dat we hier een actieve bijdrage aan kunnen leveren.

Wilt u dit mede mogelijk maken? Voor €135,- kunnen we een Jood in Oekraïne helpen met het verzamelen van de benodigde papieren en het vervoer naar het consulaat en uiteindelijk de luchthaven. Elk bedrag is welkom, maar maakt u precies het bedrag van €135,- voor Oekraïne over, dan krijgt u een certificaat thuisgestuurd met de naam van degene die u heeft geholpen thuis te komen in Israël. We weten dat veel mensen deze certificaten gebruiken als gebedsherinnering.

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda