Sluiten

Zoeken.

Op de step in Tel Aviv

Door Julia - 

5 juli 2019

Step-skateboard-Tel-Aviv-header-768x432

Jongeren in Tel Aviv op de step en op skateboards.

Na een lange dag met afspraken, veel lopen en best pijnlijke voeten ben ik net op tijd op het strand in Tel Aviv om van een mooie zonsondergang te kunnen genieten. Minder rustgevend is de drukte van het verkeer. Het is altijd al enorm druk in Tel Aviv aan het einde van een werkdag, maar tegenwoordig is de drukte nog erger, nu er een belangrijke doorgangsweg is afgesloten in verband met de aanleg van de tramrails.

Ik vervolg mijn weg langs de boulevard en ik kijk mijn ogen uit, zoveel mensen. Met de hitte van de zomer worden de mensen in Tel Aviv actief zodra de zon is ondergegaan. Er wordt gesport op de openbare sporttoestellen, er wordt gewandeld en hardgelopen. Om wat sneller op mijn plaats van bestemming te komen, besluit ik gebruik te maken van een elektrische step. Ik open een speciale app op mijn telefoon waarmee ik de dichtstbijzijnde step kan traceren. Ik zie dat er een klein eindje verderop eentje staat. Snel loop ik erheen en ontgrendel de step met dezelfde app. Op de app kan ik ook zien hoeveel de step is opgeladen en gelukkig is dat voor mij voldoende.

Tel Aviv is altijd in beweging. Er zijn verschillende transportmogelijkheden. Er wordt uiteraard veel gebruikgemaakt van de auto en de bus, maar veel mensen verplaatsen zich ook met (elektrische) fietsen, skateboards en nu dus ook de elektrische step.

Sommige mensen hebben zelf een elektrische step in hun bezit, maar de meesten maken gebruik van een huurservice. Er zijn verschillende bedrijven die steps verhuren en een daarvan is Bird oftewel de Bird-steps. Er zijn bepaalde zones in de stad waar de steps worden gebruikt. Deze verschillen per bedrijf en verspreid over deze zones staan de steps.

Met een speciale app op je telefoon kun je de step ontgrendelen, gebruiken en achterlaten op elke gewenste plek zolang deze zich maar in de zone van het verhuurbedrijf bevindt. Zodra je de step achterlaat, vergrendel je deze weer met de app en dan wordt de step weer vrijgegeven voor andere gebruikers die met behulp van de app de locatie van de step kunnen traceren. De app is gekoppeld aan je creditcard en op deze manier betaal je dan ook voor het gebruik van de step.

Het is ook een leuk bijbaantje voor studenten!

Nog een beetje onwennig sta ik op de step, maar gelukkig is deze makkelijk te besturen. Voordat ik het weet heb ik de step onder controle en ga ik in volle vaart op weg naar mijn eindbestemming. De step mag alleen worden gebruikt op de speciale fietspaden. Ik moet even goed opletten want mijn eindlocatie ligt net buiten de zone waarin ik de step kan gebruiken. Op de grens van de zone stap ik af en vergrendel de step met de app. De accu is bijna leeg.

Op het moment dat ik mijn weg al wandelend wil vervolgen, komt er een jongen aan op een step waarop nog drie andere steps zijn gestapeld. Hij pikt de zojuist door mij achtergelaten step ook nog even op en scheurt weg met vijf steps.

De elektrische steps zonder vaste parkeerplaatsen kunnen alleen worden opgeladen als ze niet worden gebruikt. De accu’s worden opgeladen door mensen die de door de stad verspreid staande steps verzamelen, meenemen naar huis, opladen en terugbrengen naar de centrale punten in de stad. Dit gebeurt tussen 4 uur en 7 uur in de morgen.

De stepverzamelaars zijn geen werknemers van de bedrijven, maar dienstverleners zonder een gegarandeerd inkomen. Ze worden betaald per opgeladen step, maar betalen de eigen kosten van elektriciteit en vervoer. Sommige mensen verdienen aardig wat met het verzamelen, opladen en distribueren van de steps. Het is ook een leuk bijbaantje voor studenten!

Julia_avatar

De auteur

Julia

Julia woont en werkt in Jeruzalem. Bij Aleh zet zij zich in voor de beste zorg voor meervoudig gehandicapte kinderen. Voor cvi.nl schrijft ze over haar werk bij Aleh, maar...

Doneren
Abonneren
Agenda