Sluiten

Zoeken.

Op de ambulance

Door Joanne Nihom - 

24 augustus 2018

Marten-2-header-1024x576

Marten van Blijderveen

Een paar maanden geleden schreef ik onder de kop ‘Je bent jong en je wilt wat’ een blog over Magen David Adom (MDA), de Israëlische organisatie voor het verlenen van eerste hulp.

Zij bieden buitenlandse jongeren van 18 tot 25 jaar de kans om zeven weken stage te lopen op een ambulance. Een bijzondere manier om de Israëlische samenleving van heel dichtbij mee te maken.

MDA ontving veel positieve reacties op de blog en ook de vader van de achttienjarige Marten van Blijderveen uit Kesteren (in de Betuwe) las het.

“Mijn vader belde me er over en zo’n stage leek me wel wat. Ik was ook nieuwsgierig naar Israël. Ik ken het land uit de media en van de verhalen uit de Bijbel en wilde het wel eens met eigen ogen zien. Mijn eindexamen VWO is net achter de rug en het plan is om komend jaar medicijnen te gaan studeren. Nadat ik contact had opgenomen met MDA Nederland, heb ik daar een aantal gesprekken gehad, veel formulieren ingevuld en nu ben ik hier! Ik heb eerst wat rondgereisd. Het land heeft een prachtige natuur: in het noorden is het groen met bergen, in het zuiden is de woestijn en is het vrij vlak. Wat me vooral opvalt, is dat het lijkt of de mensen hier minder gestrest zijn dan in Nederland. Behalve in het verkeer, dat is echt wennen. Ik heb inmiddels de cursus van MDA gedaan en sinds een paar weken rijd ik nu mee op de ambulance. Super interessant en heel gaaf. Bijzonder om op deze manier de Israëlische samenleving te leren kennen. Op een ambulance leer je het land anders zien. Je komt bij allerlei mensen thuis. Soms zijn ze heel arm, dan weer heel rijk. Je ziet verdriet en vreugde. Ook pijn. We komen veel bij oude mensen, maar ook bij drugverslaafden en dronken mensen. Het hoort bij het leven. Niet achter iedere deur huist een succesverhaal. Het is interessant werk, en vooral mooi en dankbaar.”

Ben je geïnteresseerd in dit programma? Mail dan naar bennita@mda-nederland.nl.

Kijk voor meer informatie op www.mda-nederland.nl.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda