Sluiten

Zoeken.

Oorlog aan de horizon na een week van aanvallen op Israël

Door Yochanan Visser - 

27 juli 2018

IDF-verdriet-header-1024x576

Vrienden en familie op de begrafenis van de doodgeschoten Israëlische soldaat, 20 juli 2018. - Foto: Avi Dishi/FLASH90

De driefrontenoorlog die Israël al lange tijd anticipeerde lijkt nu realiteit te worden. De situatie aan de grens met Syrië, die bijna veertig jaar relatief ontspannen was, lijkt steeds meer op een kruitvat dat ieder moment kan ontploffen, zoals wij eerder deze week berichtten.

Op woensdag vond er bijvoorbeeld een nieuw incident plaats dat liet zien dat de situatie in Syrië een ernstige bedreiging vormt voor Israëls veiligheid. Twee korteafstandsraketten werden vanuit het gebied van de Yarmoek rivier, dat nog steeds onder de controle van ISIS-afdeling Jaish Khalid Ibn-Whalid staat, gelanceerd in de richting van de Israëlische stad Tiberias aan het meer van Galilea (Kinnereth). Beide raketten vielen in het water van het meer nabij een strand vol toeristen, zonder te ontploffen. De media beschreven de aanval eerst als een beoordelingsfout van degenen die de raketten lanceerden en beweerden dat de raketten bestemd waren voor de pro-Assad coalitie die deze week bezit nam van het grootste deel van het grensgebied met Israël op de Golan Hoogvlakte.

De Israëlische anti-raketschilden op de Golan Hoogvlakte faalden om de twee raketten te onderscheppen, iets dat zelden gebeurt en dat tot een intern onderzoek van het Israëlische leger (IDF) leidde. De IDF maakte later duidelijk dat het om een tegen Israël gerichte daad van agressie ging en viel de lanceerinstallatie van Jaish Khalid Ibn-Whalid aan in Syrië, terwijl Israëlische artillerie posities van de ISIS-afdeling beschoot.

Zuidelijk front

Tegelijkertijd liepen de spanningen aan het zuidelijke front weer hoog op nadat Hamas sluipschutters een IDF soldaat doodschoten langs de grens met Gaza op woensdag. Het Israëlische leger reageerde onmiddellijk met een grote tegenaanval op Hamas doelen in Gaza. Bij die aanval werden drie Hamas terroristen gedood. Hamasleider Ishmail Haniyeh kondigde vervolgens aan dat de militaire tak van de terreurorganisatie, de Izz-a-Din al-Qassam brigades, in de hoogste staat van paraatheid zou worden gebracht en voorspelde meer aanvallen op Israël.

Op woensdag alleen braken er twintig nieuwe branden uit in het zuiden van Israël ten gevolge van de ‘Vlieger Jihad’, de aanvallen met ballonnen en vliegers die explosieven en molotovcocktails naar Israëlisch grondgebied naast Gaza brengen. In de nacht van woensdag op donderdag werden deze aanvallen gevolgd door nieuwe raket- en mortierbeschietingen op Zuid-Israël. In totaal werden er negen projectielen op Israëlische dorpen en steden rond Gaza afgevuurd en inwoners van deze dorpen en steden brachten opnieuw de nacht in schuilkelders door.

Crisisberaad

Een officier van COGAT, de IDF-afdeling die verantwoordelijk is voor het civiele bestuur van gebieden die in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werden veroverd, meldde later dat de door Iran gesteunde terreurbeweging al-Tzabarin in Gaza verantwoordelijk was voor de nieuwe raket- en mortieraanvallen. De IDF verwacht op vrijdag meer geweld vanuit Gaza en heeft alvast versterkingen overgebracht naar het grensgebied met wat in Israël ‘Hamastan’ wordt genoemd. De situatie in het zuiden van Israël is nu zo ernstig dat er bijna dagelijks crisisberaad plaatsvindt tussen leden van het Israëlische veiligheidskabinet en de IDF-top.

Minister Gilan Erdan zei op woensdag dat een “grote militaire operatie” tegen Hamas in Gaza aanstaande was en dat de situatie “onacceptabel” was. Erdan zinspeelde op een grotere militaire operatie dan “Protective Edge” in 2014 toen de IDF en IAF (de Israëlische luchtmacht) zware klappen toedeelden aan Hamas en andere Palestijnse terreurorganisaties in Gaza, maar een invasie van steden en dorpen in Gaza achterwege lieten. “We zullen Hamas een prijs laten betalen in de orde van grootte van ‘Protective Edge’, zo niet groter,” aldus de Israëlische minister die lid is van het Veiligheid Kabinet. Erdan adresseerde ook de situatie aan het noordelijke front en zei dat Israël “de chaos daar moest aanpakken”.

Centraal front

Op donderdag liep ook de spanning aan het derde front in Centraal-Israël weer op toen een Palestijnse terrorist het dorp Adam, even ten noorden van Jeruzalem, infiltreerde en drie Israëliërs neerstak met een mes woensdagavond. Yotam Ovadia, een 31-jarige vader van twee kleine kinderen en één van de twee Israëliërs die levensgevaarlijk werden gewond bij de aanslag, overleed later aan zijn verwondingen in het Har Hatzoefiem Ziekenhuis in Jeruzalem. De aanslag vond plaats nadat Fatah-leden eisten dat de Palestijnse Autoriteit de veiligheidscoöperatie met Israël in Judea en Samaria (zogenaamde Westelijke Jordaanoever) zou beëindigen.

Premier Benyamin Netanyahu van Israël heeft nu toegegeven dat de situatie aan het noordelijk en zuidelijk front “zeer moeilijk” is en zei dat zijn regering alle middelen onderzoekt en zal gebruiken om de veiligheid van de Joodse staat te garanderen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda