Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Ontroerende momenten in Cherson

Door Koen Carlier - 

17 november 2022

Koen in Cherson

Na de Russische terugtrekking uit Cherson, leven de inwoners tussen hoop en vrees. We bezochten een aantal Joodse ouderen in Cherson. Het werden emotionele ontmoetingen!

Nadat we afgelopen maandag een artikel plaatsten over een noodkreet uit Cherson, de stad die zo lang bezet is geweest door het Russische leger maar sinds 9 november is bevrijd, zijn we onmiddellijk aan het werk gegaan. Dat wil zeggen: druk met het inpakken van voedselpakketten en het verkrijgen voor officiële documenten voor Cherson.

Dinsdag zijn we met een flinke lading voedselpakketten vertrokken naar Odessa. Woensdag deden we dat nog eens met een nog grotere lading. En afgelopen donderdag zijn we dan naar Cherson gereden met een volgeladen vrachtwagen en ons busje. Van Odessa naar Cherson is maar 220 kilometer, maar we hebben er ruim vijf uur over gedaan.

Tot aan Nikolajev ging het soepel, maar als je die stad eenmaal voorbij bent kom je de ene na de andere wegversperring tegen. Onderweg naar Cherson zagen we tientallen dorpen die er grotendeels verwoest en verlaten bijliggen:

Sommige wegen en bruggen zijn niet meer begaanbaar, waardoor we zelfs stukken over modderwegen door landbouwvelden moesten rijden.

Eenmaal aangekomen bij de Joodse gemeenschap in Cherson, werden we als een soort bevrijders onthaald. Dat zijn we beslist niet. We zijn ook geen helden. Want, zo zeiden we tegen de mensen daar: "Jullie die hier zijn gebleven zijn de helden".

Het precieze aantal is niet bekend, maar waarschijnlijk wonen er nog zo'n 1000 Joden in Cherson. We werken hier nu intensief samen met de Joodse gemeenschap.

De verantwoordelijke van de Joodse gemeenschap was verbaasd dat onze hulp en coördinatie ervan zo snel is verlopen. Toen we dat zelf nog eens bespraken verbaasden we ons zelf ook over hoe dat allemaal is gegaan. In deze samenwerking herkennen we de zegen van de Almachtige!

In deze video ziet u hoe we met het hulpkonvooi net zijn aangekomen in Cherson en de voedselpakketten uitladen:

De honderden noodvoedselpakketten die we in Cherson hebben afgeleverd worden zo snel mogelijk verspreid onder de Joodse ouderen in nood. Natuurlijk hebben we zelf ook enkele Joodse ouderen bezocht. Het werden heel emotionele bezoekjes.

Veel mensen voelen zich eenzaam. Daar komt bij dat de dagen kort en donker zijn, het zonder verwarming erg koud is in de flatjes en er geen stromend water aanwezig is. Je kunt je vast wel voorstellen dat de geur die in deze flatgebouwen hangt niet bepaald aangenaam is...

Toch stemden onze bezoekjes de Joodse ouderen optimistisch: "Een voedselpakket en water is het belangrijkste wat we nu nodig hebben".

We zouden graag nog een aantal dagen in Cherson blijven. Vrijdag brengen we echter vijf Joden eerst naar Vinnitsa en vanaf daar volgende week met nog een groep uit Zaporizja en Dnepr naar de Israëlische consul in Kishenov, Moldavië. Ze vertrekken voorgoed naar Israël.

Daarna zullen we een nieuw hulpkonvooi voor Cherson voorbereiden. De nood is er enorm. Er is geen enkele supermarkt open, alle winkels zijn potdicht of beschadigd. Hier en daar verkoopt er op straat een oud vrouwtje iets wat bijna niets voorstelt, maar over het algemeen is er niks beschikbaar.

Toen we langs het Vrijheidsplein reden zagen we honderden mensen wachten op humanitaire hulp:

Bij hun terugtrekking uit Cherson hebben de Russen ook de stroom- en watervoorzieningen vernietigd. Wanneer dat weer hersteld wordt weet niemand.

Ik wil iedereen bedanken die gehoor heeft gegeven aan de noodkreet vanuit Cherson. We werken hard om te kunnen voldoen aan alle hulpvragen. Wilt u de situatie in Cherson meenemen in uw gebed?

De komende dagen wordt het flink koud en de eerste sneeuw is ook al gevallen in een groot deel van het land. Onze noodhulp blijft dus van groot belang. Wilt u dit mede mogelijk maken met uw gift?

Eén voedselpakket kost €15,- en bevat:

 • 1 kg spaghetti
 • 1 kg macaroni
 • 1 kg grutten
 • 1 kg rijst
 • 1 kg bulgur
 • 1 kg suiker
 • 2 kg bloem
 • 1 blik erwten
 • 1 blik maïs
 • 1 liter bakolie
 • 1 blik kippenvlees
 • pak koffie
 • pakje thee
Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda