Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Onenigheid over Amerikaans consulaat speelt Abbas in de kaart

Door Yochanan Visser - 

21 oktober 2021

Onenigheid over Amerikaans consulaat speelt Abbas in de kaart

Mahmoed Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit, riep maandag op tot een echte confrontatie met de Israëlische bezetting. Intussen zijn Israël en de Amerikaanse regering het blijkbaar faliekant met elkaar oneens over de heropening van het Amerikaanse consulaat in het hart van Jeruzalem.

Het Amerikaanse consulaat in het centrum van Jeruzalem, dat Palestijnse Arabieren diende, werd gesloten. Dit nadat de Amerikaanse ambassade in mei 2018 naar de hoofdstad van Israël was verhuisd. Destijds besloot de vorige Amerikaanse regering van president Trump om eindelijk de ‘Jeruzalem Ambassadewet’ van 1995 uit te voeren. Dat was een wet die op 23 oktober 1995 door het Congres werd aangenomen en die de Amerikaanse regering verplichtte de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

Trump en de poorten van hel

Totdat Trump president werd, durfde geen enkele Amerikaanse regering de wet uit te voeren, uit angst voor de reactie van de Arabische landen en een groot deel van de moslimwereld. Daar beloofden sommigen een heilige oorlog te beginnen wanneer de VS de Ambassadewet zouden uitvoeren. Na het besluit van Trump verklaarde Hamas dat ‘de poorten van de hel’ zouden worden geopend om de Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten aan te vallen. Daarnaast zei Abbas dat het Amerikaanse besluit een terugtrekking uit de vredesonderhandelingen betekende.

In tegenstelling tot wat velen voorspelden, gebeurde er echter niets toen de ambassade inderdaad op 14 mei 2018 naar Jeruzalem werd verplaatst. Slechts Palestijnse Arabieren in Gaza begonnen confrontaties met het Israëlische leger. De Arabische landen volstonden met het veroordelen van de stap, terwijl Hamas de beloofde ‘poorten van de hel’ voor de VS niet opende.

Biden en het consulaat in Jeruzalem

De regering van president Joe Biden dringt er nu echter op aan om het consulaat, dat na de sluiting in de nieuwe ambassade was geïntegreerd, te heropenen. Palestijnse media, die bronnen in het Witte Huis citeerden, beweerden dinsdag dat de regering van Biden het consulaat wil heropenen direct nadat de Knesset vóór de nieuwe begroting van de staat Israël heeft gestemd. Die stemming vindt plaats in het begin van november en zal hopelijk de nieuwe regering stabieler maken.

Israël is echter fel gekant tegen het plan van Biden. Minister van Justitie Gideon Saar zei vorige week dat de regering in Jeruzalem niet zou instemmen met de heropening van het consulaat. “Ik heb een paar keer met premier Naftali Bennett over de kwestie gesproken. We zitten op dezelfde lijn en we verschillen niet van mening met elkaar", zei Saar. Hij voegde eraan toe dat men denkt dat het gaat om het nakomen van een verkiezingsbelofte: “Voor ons gaat het echter om de toewijding en de belofte van een generatie. We zullen hier geen concessies aan doen.”

De regering van president Joe Biden dringt er nu op aan om het consulaat te heropenen.

Yair Lapid, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, vertelde vorige week aan Anthony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, dat de regering in Jeruzalem geen diplomatieke missies zal toelaten die niet op Israëlische burgers zijn gericht. Hij zei ook dat de heropening van het consulaat de verkeerde boodschap zou sturen naar de Palestijnse Arabieren.

Het internationale recht

Volgens deskundigen op het gebied van internationaal recht kan het Amerikaanse consulaat alleen worden heropend met de expliciete goedkeuring van Israël. Dit omdat de Palestijnse Arabieren juridisch gezien geen controle hebben over Jeruzalem, inclusief het oostelijke deel.

Nir Barkat, de voormalige burgemeester van Jeruzalem en nu een prominent lid van de Knesset, diende in juli een wetsvoorstel in. In dit voorstel stond een verbod voor landen om diplomatieke missies in Jeruzalem te openen die niet voor Israëli’s zijn bestemd. In feite was een dergelijk wetsvoorstel niet nodig. Op grond van artikel 4 van het Verdrag van Wenen in zake consulaire betrekkingen staat dat de toestemming van de ontvangende staat vereist is, voordat een consulaat kan worden opgericht.

Dit toont aan dat Israël het volledige recht heeft om het plan van Biden te verwerpen en erop aan te dringen dat de Verenigde Staten een andere locatie moet zoeken om het consulaat te heropenen. Ramallah zou een voor de hand liggende keus zijn, omdat ook de EU daar een diplomatieke missie heeft.

Critici exposeren hypocrisie

Critici van het plan van Biden wijzen verder op het feit dat het Congres vorig jaar een andere nationale wet heeft aangenomen. Deze wet verplicht de regering in Washington om een consulaat in bezet Tibet te openen. Ook met deze wet is nog niets gebeurd en de VS openen ook geen consulaat in Ankara (Turkije) dat alleen de Koerden bedient, zeggen dezelfde critici. In feite spreekt Biden zijn eigen woorden over Jeruzalem tegen, die hij als senator in 1995 uitte vlak voordat er over Ambassadewet werd gestemd.

Hier is het meest relevante deel van de opmerkingen die Biden toen maakte:

"Mijnheer de president, het is gewetenloos om te weigeren het recht van het Joodse volk te erkennen dat zij hun eigen hoofdstad kunnen kiezen. Wat geeft ons het recht om hun beslissing in twijfel te trekken? Al 47 jaar leven wij, en een groot deel van de rest van de internationale gemeenschap, met een leugen."

Israël heeft het volledige recht om het plan van Biden te verwerpen en erop aan te dringen dat de Verenigde Staten een andere locatie moet zoeken om het consulaat te heropenen.

"Al 47 jaar heeft Israël zijn regeringskantoren, zijn parlement en zijn nationale monumenten in Jeruzalem, niet in Tel Aviv. En toch zijn bijna alle ambassades in Tel Aviv gevestigd. Ik denk dat dit een ontkenning van de fundamentele realiteit is.

Mijnheer de president, wie zijn wij, door de voortdurende schijnvertoning van het handhaven van onze ambassade in Tel Aviv en om te weigeren te erkennen wat het Joodse volk als de waarheid erkent? Ongeacht wat anderen misschien denken, Jeruzalem is de hoofdstad van Israël!”

Verkeerde boodschap voor Abbas

Als we nu kijken naar wat PA-leider Mahmoud Abbas deze week zei, zullen we begrijpen dat de Biden inderdaad de verkeerde boodschap aan de Palestijnse Arabieren geeft, zoals Lapid beweerde.

Tijdens een vergadering van het Uitvoerend Comité van de PLO deze week herhaalde Abbas het belang van een echte confrontatie met de Israëlische bezetting. Tijdens de bijeenkomst bespraken Abbas en zijn collega's ook ‘de herhaalde aanvallen van kolonisten op de Al-Aqsa moskee’. Ook veroordeelden zij de ‘installatie van een lift bij de Ibrahim moskee in bezet Hebron om invallen door kolonisten te vergemakkelijken’.

De PLO bedoelt met ‘kolonistenaanvallen op de Al-Aqsa moskee’ de bezoeken van Joden aan de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem. De lift die Israël verder heeft gebouwd bij de ingang van de Grot van de Aartsvaders (Ma'arat HaMachpela) is om bezoeken te vergemakkelijken voor gehandicapten. De lift is ook bedoeld voor gehandicapte moslims, die willen bidden in het deel van de grot dat is veranderd in een moskee.

Spoedvergadering over de Tempelberg

De Hebreeuwse nieuwssite Walla meldde op dinsdag dat de Israëlische minister Omer Bar-Lev een spoedvergadering heeft gehouden met functionarissen van de interne inlichtingendienst Shin Beth over de situatie op de Tempelberg.

“De Shin Bet sprak ook over pogingen die worden gedaan door figuren uit de Arabische wereld en Turkije om de situatie op de Tempelberg aan te doen ontploffen. Dat doen ze door vast te houden aan het narratief dat een handjevol Joden daar provoceren en die provocaties te presenteren als een poging om de Al-Aqsa-moskee aan te vallen", meldde Walla. Ook werd vermeld dat een beambte van Shin Beth zei dat iedere keer wanneer Israël zich geconfronteerd ziet met aanvallen en terugvecht er van Arabische zijde wordt geprobeerd om de klok op de Tempelberg terug in de tijd te zetten.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda