Sluiten

Zoeken.

Nieuwe rakketten uit Gaza en Israël zoekt toenadering tot de PA

Door Yochanan Visser - 

4 januari 2022

Protest Palestijnen

Palestijnen protesteren en laten daarmee solidariteit zien richting gevangene Hisham Abu Hawash, die al 40 dagen in hongerstaking zit. Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90

Het nieuwe jaar was slechts een paar uur oud toen zaterdagmorgen vroeg twee raketten op Tel Aviv werden afgevuurd vanuit de Gazastrook. De twee projectielen ontploften voor de kust nabij Palmachim, waar een luchtmachtbasis is gevestigd. De rakketten sloegen vlakbij de kust van Tel Aviv in waar op dat moment Israëli’s nieuwjaar vierden.

Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) verscholen zich achter het excuus dat “slecht weer” en een “blikseminslag” de lancering van de raketten had veroorzaakt, maar in Israël werd deze smoes met hoongelach ontvangen. Premier Naftali Bennett zei tijdens het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering dat het excuus van “slecht weer niet meer zou worden geaccepteerd”. Hij waarschuwde de terroristen in Gaza dat iedere aanval op Israël “consequenties” zou hebben.

Inderdaad beantwoordde het Israëlische leger en de luchtmacht (IAF) het raketvuur met een serie aanvallen op Hamasdoelen in Gaza. Daarbij werd een fabriek waar raketten worden geproduceerd vernietigd en verder enige wapenopslagplaatsen van Hamas.

Het Israëlische leger (IDF) had eerder verklaard dat de afschrikkingskracht van de IDF ten opzichte van Hamas en PIJ in Gaza was hersteld. Deze verklaring werd afgegeven nadat er een rapport uitkwam waarin werd geschreven dat er sinds de elfdaagse oorlog in mei vorig jaar ‘slechts’ vijf raketten in Israël ontploften. In de nasleep van de oorlog in 2014 werden bijvoorbeeld 22 raketten op het zuiden van Israël afgevuurd en eerder na de oorlog in 2012 werden er maar liefst 76 projectielen op Israël afgeschoten.

De afschrikkingskracht van de IDF ten opzichte van Hamas en de PIJ in Gaza is hersteld.

Kort nadat de IDF deze verklaring over de herstelde afschrikkingskracht had afgegeven, werd een Israëlische burger in zijn voet geschoten door een sluipschutter in Gaza. Hij was bezig herstelwerkzaamheden aan het beveiligingshek op de grens met Gaza uit te voeren. Deze actie werd ook direct beantwoord door het Israëlische leger, die met tanks op Hamasdoelen in Gaza schoot.

De indruk bestond dat de sluipschutter met opzet op de voeten schoot van de arbeider omdat Hamas wilde voorkomen dat hij gedood zou worden. Dat had het begin kunnen worden van een nieuwe oorlog met Hamas en PIJ en daar zit niemand op te wachten.

Voorbereiding op nieuwe oorlog?

Hamas en PIJ zijn zich echter wel degelijk aan het voorbereiden op een nieuwe oorlog. De groeperingen houden sinds kort massale gezamenlijke oefeningen, waarbij ook raketten worden afgeschoten in de richting van de Middellandse Zee. Dat bewijst dat Hamas en PIJ, in tegenstelling tot wat de IDF beweerde na de oorlog in mei, nog altijd over een rakettenarsenaal beschikken.

Om een nieuwe oorlog met Israël te rechtvaardigen hebben Hamas en PIJ nu een nieuw excuus gevonden. Beide terreurbewegingen waarschuwden Israël dat er een nieuw gewapend conflict zou worden gestart als de Palestijnse terroristHisham Abu Hawash zou sterven. Hij wordt in een Israëlische gevangenis vastgehouden en is al veertig dagen in hongerstaking.

Op maandag jl. hielden hooggeplaatste commandanten van Hamas en PIJ een vergadering waarin de reactie op de mogelijke dood van Hawash werd besproken. Een Palestijnse official die de vergadering bijwoonde wilde verder geen details geven over wat er precies besproken werd. Echter, andere Hamas- en PIJ officials hadden eerder Israël met een nieuwe oorlog gedreigd wanneer Hawash zou overlijden.

Nieuwe methodes

Het Israëlische leger heeft nu een aanzienlijke som geld beschikbaar gesteld voor dit jaar om nieuwe methodes te ontwikkelen die een einde moeten maken aan de rakettenterreur. Er is ook een team van specialisten aangesteld die in generale staf van de IDF zal werken aan nieuwe wapens en tactieken tegen de terreurbewegingen in Gaza.

Daarnaast heeft Israël via Minister van Defensie Benny Gantz ook een nieuwe dialoog geopend met de Palestijnse Autoriteit (PA). De dialoog heeft als doel om de positie van PA-leider Mahmoed Abbas te versterken. Dit nadat duidelijk werd dat Hamas en PIJ een mogelijke coup zou plegen om Abbas uit het zadel te wippen en het bestuur over de gebieden die door de PA worden beheerd over ten nemen. Volgens ingewijden in Israël werken Hamas en PIJ actief aan het opvoeren van de druk op de Joodse staat en zitten zij achter de recente golf van terreuraanslagen in Judea en Samaria.

Het Israëlische leger heeft nu een aanzienlijke som geld beschikbaar gesteld voor dit jaar om nieuwe methodes te ontwikkelen die een einde moeten maken aan de rakettenterreur.

Gantz kreeg na zijn uitnodiging aan Abbas om hem te bezoeken een stroom van kritiek omdat hij te veel goodwill-gebaren aan de PA leider had gemaakt. Israël zal de PA een lening geven van 100 miljoen NIS (dertig miljoen euro) en de legale status van 9.500 Palestijnse Arabieren verbeteren. Deze mensen hebben bijvoorbeeld geen groene identiteitsbewijzen die de rest van de Palestijnse Arabieren wel bezitten. De getroffen Palestijnse Arabieren kunnen zonder ID niet reizen buiten Gaza of in Israël werken.

Op de Israëlische tv-zender KAN 11 was op maandag te zien dat er een uitzinnige menigte Palestijnse Arabieren bij het kantoor stond dat de groene ID’s afgeeft. KAN interviewde sommige van deze Palestijnse Arabieren. Zij beweerden dat ze vele jaren Gaza niet uit konden vanwege het gebrek aan officiële reispapieren. De menigte was ook in het bezit van posters met een foto van Abbas, die opeens een stuk populairder lijkt te zijn geworden, zelfs in Gaza.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda