Sluiten

Zoeken.

Nieuwe brief Raad van Kerken

Door Opperrabbijn Binyomin Jacobs - 

19 juni 2020

Schermafbeelding 2020-07-03 om 08.55.35

Wat me vandaag gebeurde, gebeurt me nooit! En toch gebeurde het. Opgestaan om 6:00 uur, ochtendgebed, snel ontbeten en om 8:00 uur in de garage voor de zomerbanden. Autosleutel corona-vrij gereinigd en toen bleek mijn afspraak pas volgende week te zijn. Gebeurt mij dus nooit. Met de stille trom terug naar huis gegaan voor een rustig ochtendje thuis.

Voor mezelf ben ik aan het evalueren: de diverse ontmoetingen met de verschillende christelijke denominaties. Er is dus een brief in de maak richting de minister van Buitenlandse Zaken waarin de vorige brief wordt teruggetrokken. Voor mij kan die brief kort en duidelijk zijn: Excellentie, Hierbij laten wij u weten dat de u eerder verzonden brief gedateerd … bij nader inzien wordt teruggetrokken. Met vriendelijke groet.

Ieder extra woord zal leiden tot een vertroebeling van de intrekking. Natuurlijk begrijp ik dat ieder kerkgenootschap een standpunt meent te moeten innemen en dus op de een of andere wijze zal moeten aantonen naar zijn achterban dat …

Zelfs de spellingcontrole van mijn computer kent het woord kopgeld niet.

En dus zou er zomaar een gedrocht van een intrekkingsepistel kunnen verschijnen dat onder het mom van herroeping feitelijk de eerste brief, die oproept tot een boycot van Israël, versterkt. Ik ben benieuwd wat er door de 18 kerken geproduceerd gaat worden.

Schoolboekjes

Terugrijdend van de garage hoor ik op de radio een reportage over de geschiedenisboekjes waarin de vraag wordt gesteld of er voldoende of onvoldoende in de geschiedenisboeken aandacht wordt besteed aan de slavernij, aan discriminatie en aan racisme. De geschiedenis van de slavernij, zo wordt geopperd (en ik deel die mening volledig), krijgt veel te weinig aandacht. Dus moeten er aanpassingen in de geschiedenisboeken komen.

Als ik naar mijn eigen kennis van de slavernij terugkijk, is het voor mij altijd erg duidelijk geweest dat slavernij onacceptabel en mensonterend is. Maar het zou zomaar kunnen dat ik die kennis meer van huis uit heb meegekregen dan dat de school mij dat heeft bijgebracht. Moeilijk na te gaan, maar goed dat er wordt onderzocht of de verwerpelijke geschiedenis van de slavernij voldoende aandacht krijgt in ons onderwijssysteem.

En als we dan toch bezig zijn om de schoolboeken te verbeteren ten aanzien van discriminatie, misschien een idee om ook aandacht te besteden aan de inquisitie, de kruistochten, de Holocaust en “the Jewish Exodus, The greatest story never told”. Ik neem aan dat u allen weet wat er gebeurd is in de Holocaust. Maar wist u dat tijdens de kruistochten honderdduizenden Joden werden vermoord en desondanks de kruisvaarders als heiligen en helden worden beschreven in onze geschiedenisboeken?

Onbekende geschiedenis

En wat met “the Jewish Exodus, The greatest story never told”. Neemt u paar minuten om de bovenstaande video te bekijken. Niemand, maar dan ook niemand in ons landje heeft hiervan kennis en uiteraard wordt hierover om politieke redenen geen woord in de geschiedenisboekjes vermeld. Gaan we ook hierin verandering brengen?

En wat zeggen de media over het scanderen van antisemitische leuzen tijdens antiracistische demonstraties? Wordt dat het nieuwe normaal? Zojuist attendeert mijn echtgenote mij op een lezing van een zekere rabbijn Anava uit de USA die aangeeft dat meer dan 80 jaar geleden de rellen die toen plaatsvonden in Europa en die gelijkenis vertonen met de huidige mondiale demonstraties tegen racisme, toen geleid hebben tot de vernietiging van zes miljoen Joden.

Bezorgd

Ik ben niet bang, maar wel ernstig bezorgd, omdat ik niet naïef ben. Als onnozele oproerkraaiers zich antisemitisch uiten, dan is dat zo. Heeft geen zin ertegen in te gaan, ze weten niet wat ze zeggen, laat staan dat ze weten wat ze bedoelen. Maar als oprechte mensen de straat opgaan om tegen racisme te protesteren en tegelijkertijd worden er antisemitische leuzen meegedragen of gescandeerd, dan hebben we te maken met een wezenlijk en doodeng probleem.

Willen we hier als Nederlanders aan meewerken? Zoals toen? Natuurlijk, de antisemieten die antisemitische leuzen scanderen vormen een minderheid en staan los van de organisatoren. De meerderheid heeft niets met dit kleine groepje van doen. Maar uiteindelijk lopen ze mee. Dat kleine groepje met de grote meerderheid en de meerderheid met dit kleine groepje. Herkent u het uit ons eigen kleine beschaafde Nederland in de jaren ’40-’45? Er waren maar weinigen echt fout …

Kopgeld

In de Hollandsche Schouwburg waar ik maandag jl. was met de SGP-delegatie werden alle Joden die gearresteerd waren verzameld. Ik neem aan dat eenieder deze geschiedenis kent. Maar was het u ook bekend dat hier het loket was waar gewone beschaafde Nederlanders hun ƒ.7,50 kopgeld aan een loket konden ophalen? ƒ.7,50 beloning voor iedere Jood die ze aangegeven hadden. Is dat terug te vinden in de schoolboeken die onze vaderlandse geschiedenis beschrijven?

Zelfs de spellingcontrole van mijn computer kent het woord kopgeld niet.

Jacobs website

De auteur

Opperrabbijn Binyomin Jacobs

Opperrabbijn Binyomin Jacobs werd in 1949 in Amsterdam geboren. Hij staat bekend als een bruggenbouwer en is een veelgevraagd spreker.

Doneren
Abonneren
Agenda