Sluiten

Zoeken.

Naftali Bennett: “De Israël-liefde van christenen is legendarisch”

Door Maayan Hoffman - 

24 september 2021

Naftali Bennet De Israelliefde van christenen is legendarisch

Premier Naftali Bennetts toespraak tijdens de viering van het Loofhuttenfeest. Foto: screenshot YouTube

Premier Naftali Bennett bevestigde opnieuw de ‘compromisloze’ relatie tussen christelijke zionisten en Israël. Dit deed hij in een toespraak op maandag, die de 42e viering van het Loofhuttenfeest vanuit Jeruzalem aftrapte.

De viering

Voor het tweede jaar op rij wordt het evenement virtueel geleid vanwege de coronamaatregelen. Het evenement trekt normaal zo’n 6000 christenen naar Israël vanuit tientallen landen wereldwijd. In 2019 waren er 16 Egyptenaren die voor het feest kwamen. Dit was de eerste keer dat evangelische christenen uit een Arabisch land in het Midden-Oosten deelnamen.

In het algemeen zijn afgevaardigden voor de feestdag gekomen van exotische eilanden zoals Samoa en Fiji, en uit Taiwan, China en Afrika, en overal daartussenin. Volgens de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem (ICEJ) ligt de economische impact van het evenement op Israël tussen de 18 en 20 miljoen dollar.

"Uw liefde voor Israël is legendarisch," zei Bennett in zijn videotoespraak tot honderdduizenden christelijke kijkers. "Uw passie voor Israël is een compromisloze verklaring van steun voor de Joodse staat, voor het volk en voor ons lot.”

"Uw toewijding aan Israël is niet alleen een zegen voor ons", vervolgde hij. "Het heeft ons geholpen om stand te houden in de meest moeilijke tijden, waaronder oorlogen. U verheugt zich in Israëls vele triomfen en u staat aan onze zijde wanneer we dat het meest nodig hebben."

Bekijk hier de toespraak van premier Naftali Bennet.

Waardering steun christenen

Dit jaar omvat het Loofhuttenfeest acht dagen van uitzendingen vanaf belangrijke plaatsen rond het land Israël voor een wereldwijd televisie- en onlinepubliek van christenen. Het feest is een programma van de ICEJ, die beschouwd wordt als 's werelds grootste pro-Israël christelijke ministerie. Het heeft afdelingen in 90 landen en aanhangers in meer dan 170 landen.

Hoewel topambtenaren, waaronder vorige premiers en presidenten, het feest hebben toegesproken, is dit de eerste keer dat de regering van Bennett zo'n gelegenheid heeft gehad. Volgens de ICEJ spreken dit jaar meer hoge Israëlische kabinetsministers het feest toe dan in voorgaande jaren. Volgens dr. Jürgen Bühler, de voorzitter van de ICEJ, blijkt daaruit dat de regering Bennett-Lapid inderdaad het belang van christelijke steun voor de Joodse staat en het Joodse volk begrijpt en waardeert. Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid maakte van de gelegenheid gebruik om te spreken over het belang van het behoud van Israël als "het land dat we thuis noemen”.

"Dit is ook een tijd om het land waarin we leven te vieren. Het land waarvoor we de woestijn hebben doorkruist om het te bereiken. Het land waar we werken, het land dat we hebben opgebouwd, het land dat we thuis noemen," zei hij. "Soekot is, zoals u weet, één van de drie pelgrimsfeesten waarop het Joodse volk op weg gaat naar de heilige Tempel, naar Jeruzalem, naar de stad die het kloppend hart is van ons land en van ons volk".

Bekijk hier de toespraak van Yair Lapid.

Hulp van christenen

President Isaac Herzog, die zich gedurende het grootste deel van zijn carrière proactief met de christelijke gemeenschap heeft beziggehouden, herinnerde aan de manieren waarop christelijke zionisten het land helpen. Van toerisme tot sociaal welzijn en van hulp bij immigratie vanuit de hele wereld tot hulp bij de opname van nieuwe immigranten. "Jullie hebben onze zusters en broeders uit de vier hoeken van de aarde geholpen om [hun] huizen in het Heilige Land te vestigen en de goede naam van Israël onder de naties te verspreiden," zei hij. Herzog noemde het evenement een "feest van hoop".

Bühler zei dat hij bijzonder verheugd was over de toenadering van de nieuwe Israëlische regering tot de christelijke wereld via het feest. Ook zei hij dat de regering Bennett-Lapid inderdaad het belang van christelijke steun voor de Joodse staat en het Joodse volk begrijpt en waardeert.

Het evenement werd gehouden aan de vooravond van Soekot, omdat dit een feestdag is waarmee veel christenen zich verbonden voelen. Het boek van de profeet Zacharia, dat op Soekot wordt gelezen, beschrijft een tijd waarin mensen uit alle volken van de wereld naar de Heilige Stad komen en samen vieren en bidden aan de voet van de Tempelberg.

"In de Torah," legde minister van Defensie Benny Gantz uit, "staat geschreven dat de wortels van de mensheid gebaseerd zijn op 70 naties. In de tijd van de Tempel was het traditie om Soekot-gebeden op te dragen aan elk volk. Men bad voor licht voor de hele wereld. Vandaag wil ik hetzelfde doen. In een tijd waarin de wereld te maken heeft met de wereldwijde pandemie en zoveel veiligheidsuitdagingen, zou ik de gebeden van Soekot willen opdragen voor licht, genezing en vrede."

Bekijk hier de toespraak van Benny Gantz.

HuTz9CFn_400x400

De auteur

Maayan Hoffman

Doneren
Abonneren
Agenda