Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Mossad slaat opnieuw toe in Iran

Door Yochanan Visser - 

1 juni 2022

Mossad slaat opnieuw toe in Iran

Directeur van de Mossad David Barnea. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

Het conflict tussen Israël en Iran blijft het nieuws bepalen. Tot voor kort lag de nadruk in de internationale media op het nucleaire dossier van Iran. Nu is de aandacht echter vooral gevestigd op de activiteiten van de Israëlische spionagedienst Mossad binnen de grenzen van de Islamitische Republiek.

De toename van Mossad activiteiten binnen de grenzen van Iran laat zien dat premier Bennett van Israel woord heeft gehouden. Bennett zei aan het begin van 2022 dat Israël haar niet geringe technologische- en inlichtingen capaciteiten moest gebruiken om Iran op haar eigen grondgebied aan te pakken. De toename van de activiteiten van de Mossad in Iran zou echter binnenkort tot een escalatie richting een totale oorlog kunnen leiden.

De spanningen tussen Israel en Iran liepen de afgelopen week verder op. Dit gebeurde nadat de Israëlische spionagedienst Mossad, naar verluidt, opnieuw in actie kwam in Iran. Vorige week woensdag kwamen er berichten binnen over een luide explosie in het militaire onderzoeksinstituut Parchin in Iran. De explosie doodde een ingenieur en verwondde een andere militair.

Een nieuwe Mossad actie

Het regime in Teheran liet eerst weten dat het om een werkongeluk ging, maar al gauw bleek dat dit een leugen was. The New York Times berichtte vorige week vrijdag dat drie Iranese officials en een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering hadden bevestigd dat de explosie sabotage was, en dat Israël erachter zat. De vier vertelden de Times dat de explosie het gevolg was van een aanval met onbemande vliegtuigen (UAV’s). Ook wisten deze ingewijden te vertellen dat er zogenaamde ‘Quadcopters’ waren gebruikt tijdens de aanval op Parchin. De Mossad afdeling in Iran heeft al eerder Quadcopters gebruikt tijdens sabotageactiviteiten tegen het nucleaire wapenprogramma van het regime in Teheran.

Parchin was eerder in 2014 en 2020 het doelwit van sabotage. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) stelde al in 2012 vast dat er in een gepantserd stalen gebouw op de Parchin basis testen waren uitgevoerd met ontstekers die gebruikt worden bij de fabricage van een kernwapen. Toen het IAEA echter Iran vroeg om haar inspecteurs toegang te bieden tot het gebouw, weigerde het regime.

Het waarom van deze weigering was duidelijk voor de ingewijden. Indien IAEA inspecteurs inderdaad onderzoek hadden kunnen doen op Parchin, zou het definitieve bewijs hebben kunnen worden gevonden dat het nucleaire programma van Iran niet civiel van aard is. Het zou de onderhandelingen over een nucleair akkoord ook hebben bemoeilijkt voor alle partijen. Dit is de reden waarom Iran er altijd in is geslaagd om Parchin gesloten te houden voor de IAEA. Het regime beweert dat haar militaire basissen niet toegankelijk zijn voor IAEA inspecties vanwege het gevaar dat “geheimen” naar buiten worden gebracht door de inspecteurs. Het Westen kneep vervolgens een oogje dicht om het nucleaire akkoord met Iran te redden.

De rol van The New York Times

De Mossad actie tegen Parchin volgde op de liquidatie van een zeer belangrijk lid van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) vorige week zondag. Ook in dit geval kwam The New York Times met een bevestiging dat Mossad verantwoordelijk was geweest voor de liquidatie van IRG kolonel Hassan Sayyad Khodaei. De grootste krant ter wereld baseerde haar rapport op niet nader genoemde Amerikaanse regeringsfunctionarissen die zeiden dat hun informatie afkomstig was van de Israëlische regering.

In Israël leidde het artikel tot verontwaardiging. Het lekken van vertrouwelijke geheime informatie over Israëlische acties, en zeker degenen die gericht zijn tegen Iran, wordt als een dolksteek in de rug ervaren. The New York Times (NYT) heeft een reputatie opgebouwd van anti-Israëlisme en antizionisme. De krant wordt door elementen in de Amerikaanse regering van president Biden gebruikt voor het lekken van informatie die vervolgens door de Times wordt gebruikt om Israël in een kwaad daglicht te stellen. Het zelfde gebeurde tijdens de jaren dat Barack Obama de president was van de Verenigde Staten, en hij probeerde de publieke opinie rijp te maken voor een nucleair akkoord met Iran.

Premier Bennett onderneemt actie

Premier Naftali Bennett van Israël liet in een reactie op de onthullingen door NYT weten dat de tijd voorbij was dat het regime in Iran “immuun” blijft voor de gevolgen van haar oorlogszuchtige en imperialistische handelingen in het Midden-Oosten.

Bennett sprak niet direct over de laatste Mossad acties in Iran, maar het was voor een goed verstaander duidelijk wat hij bedoelde.

Bennett besloot ook om een negatief reisadvies af te geven voor Turkije en andere buurlanden van Iran zoals Azerbeidzjan. Israëli’s die al in Turkije waren voor vakantie werden verder gebeld door vertegenwoordigers van de interne veiligheidsdienst Shin Beth. Hen werd verteld dat ze beter terug konden vliegen naar Israël vanwege concreet gevaar voor hun levens.

Iran heeft gezworen de dood van Khodaei te wreken en Mossad had klaarblijkelijk  informatie over op handen zijnde aanslagen tegen Israëlische burgers in Turkije. Iran heeft regelmatig pogingen ondernomen om Israëlische burgers in het buitenland te ontvoeren of te vermoorden.

De Israëlische regering heeft ook de luchtdefensie in een staat van verhoogde paraatheid gebracht in afwachting van nieuwe raketbeschietingen of aanvallen met onbemande vliegtuigen (UAV’s) door Iran.

Mossad legt zwakke plekken in Iran bloot

De recente Mossad acties in Iran hebben het regime van Ayatollah Ali Khamenei in verlegenheid gebracht, en de zwakke plekken blootgelegd in de militaire doctrine die de Islamitische Republiek tegen Israël gebruikt. De aanval op Parchin was, bijvoorbeeld, gericht tegen een faciliteit waar nieuwe types UAV’s werden ontwikkeld.

Het was daarom geen toeval dat Iran op zondag een tot nu toe grote geheime ondergrondse militaire faciliteit onthulde. In de faciliteit was een complete UAV basis te zien met allerlei types onbemande aanvalsvliegtuigen. De locatie van de faciliteit werd echter niet onthuld.

Iran beweerde later dat het nu een wereldleider was in de oorlogsvoering met UAV’s.

Dat zou goed kunnen, en Iran heeft al eerder laten zien dat het de capaciteiten heeft om met precisieraketten en UAV’s vernietigende aanvallen uit te voeren. Bijvoorbeeld op 14 september 2019, voerde Iran een grote aanval met kruisraketten en UAV’s uit op Aramco oliefaciliteiten in Saoedi Arabië. In april jl. schoot Iran verder 10 precisie raketten af op een basis in Koerdistan, Irak. Daar zou volgens het regime in Teheran een Mossad hoofdkwartier zijn gevestigd, vanwaar spionage en sabotageactiviteiten tegen de Islamitische Republiek werden georganiseerd.

Wordt zonder enige twijfel vervolgd.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda