Sluiten

Zoeken.

Moordenaars van Leah, Maya en Rina Dee geëlimineerd door Israël

Door Yochanan Visser - 

5 mei 2023

2021 CVI website (39)

De terroristen die de aanslag pleegden op de familie Dee, werden gevonden in de stad Nablus (Sichem) en uitgeschakeld door de IDF en speciale eenheid Yamam.

Op deze website hebben we de afgelopen tijd herhaaldelijk geschreven over het tragische lot van de familie Dee in Efrat, de hoofdstad van Goesh Etzion in de bergen van Judea.

Leah (Lucy), Maya en Rina Dee werden op 7 april jl. in het noorden van de Jordaanvallei vermoord door twee Palestijnse terroristen. De auto waarin de moeder en haar twee oudste dochters reisden naar Tiberias, werd onder vuur genomen door twee terroristen van Hamas. Toen Lucy Dee de macht over het stuur verloor en de auto over de kop sloeg, kwamen de twee Hamas terroristen terug en schoten opnieuw op hun slachtoffers. Maya en Rina overleden ter plekke aan hun verwondingen, terwijl dokters dagenlang probeerden het leven van moeder Lucy te redden. Zij overleed tenslotte vier dagen na de aanslag aan haar verwondingen.

Rabbijn Leo Dee

De aandacht van de media ging daarna vooral uit naar de wijze waarop de vader rabbijn Leo Dee omging met het verlies van bijna de helft van zijn gezin. De rabbijn doneerde eerst vijf organen van zijn vrouw Lucy. Hierdoor werden de levens van vier Israëli’s gered en de afgelopen week ontmoette de rabbijn de families van deze mensen.

Rabbijn Dee gebruikte zijn persoonlijke tragedie ook om op te roepen tot eenheid binnen het volk van Israël. Die eenheid was de maanden voor deze gruwelijke aanslag ver te zoeken. Dit vanwege een dispuut over justitiële hervormingen in Israël.

Rabbijn Dee werd daarna de eer gegeven om het zogenaamde Yizkor-gebed te reciteren op Jom HaZikaron. Dit is de jaarlijkse dodenherdenking in Israël, waarop de gevallen soldaten en de slachtoffers van terreur worden herdacht.

Zoals gezegd, ging de aandacht van de media voornamelijk uit naar de wijze waarop de overige familieleden Dee omgingen met het enorme drama dat hen trof.

“Er zit een zwart gat in mij”

Mijn collega Joanne Nihom publiceerde, bijvoorbeeld, deze week een ontroerend relaas van Tali Dee, de negentienjarige dochter die nu de rol van moeder op zich heeft genomen. “Er zit een zwart gat in mij en het zal er altijd blijven”, schreef Tali in een beschouwing van haar eerste Jom HaZikaron zonder haar moeder en haar oudste zusters. De enige vorm van troost die zij en de andere overgebleven familieleden hebben, is dat zij deel uitmaken van één van de meest unieke leefgemeenschappen in Israël, Efrat. Daar zijn ze niet alleen en worden ze iedere dag “omhelsd”, zoals Oded Revivi, de burgemeester van Efrat, het uitdrukte.

Er werd weinig bekendgemaakt over de jacht op de terroristen, die de aanslag op de drie vrouwen uitvoerden. Er was een sterk gevoel in Israël dat de veiligheidsdiensten alles op alles moesten zetten om de moordenaars van de drie vrouwen zo snel mogelijk te pakken.

Moordenaars geëlimineerd

De soldaten van het Israëlische leger (IDF) en de speciale terrorisme eenheid van de politie, Yamam, stelden het publiek niet teleur. Minder dan een maand na de aanslag werden op woensdagnacht de moordenaars in de stad Sichem (Nablus) door de Israëlische veiligheidsdiensten geëlimineerd. Speciale eenheden van de IDF en de politie drongen de zogenaamde kasbah (citadel) van Sichem binnen nadat zij het huis, waar de terroristen zich schuilhielden, hadden gelokaliseerd.

De twee Hamas terroristen, Hassan Katan en Ma’ad Mitzri, alsmede hun handlanger Ibrahim Hura maakten geen schijn van kans en werden in het huis gedood. Negen andere Palestijnse Arabieren raakten bij de actie gewond, terwijl een speurhond van de Yamam-eenheid ook zijn leven verloor.

De IDF en Yamam kwamen in actie nadat de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet accurate inlichtingen wist te krijgen over de verblijfplaats van de drie terroristen. De Shin Bet heeft in Judea en Samaria de vrije hand om telefoons af te luisteren en om internetverkeer te volgen. Dit in tegenstelling tot de rest van Israël waar rechterlijke toestemming nodig is om dit te doen.

High Tech-operatie

De IDF gebruikte vervolgens een op afstand bestuurbaar vliegtuigje, dat het huis van de terroristen binnenvloog. Er zou eerst een zogenaamde schokgranaat zijn gebruikt om de terroristen in de val te lokken. Toen de moordenaars van de drie vrouwen definitief werden gelokaliseerd, brak er eerst een vuurgevecht uit. Daarna gebruikte de speciale eenheden raketten die vanaf de schouder worden afgevuurd om de terroristen te doden. Het is onduidelijk hoe de politiehond Jungo werd gedood. De speurhond had in de 7 jaar dat hij dienst deed in de Yamam eenheid, honderden missies uitgevoerd.

De hele operatie duurde minder dan een uur. Dit dankzij het gebruik van de nieuwste militaire technologie en de exacte inlichtingen die de Shin Bet had gegeven.

Am Yisrael Chai

Rabbijn Dee reageerde met opluchting op het bericht dat de moordenaars van zijn vrouw en dochters waren geëlimineerd. Hij benadrukte dat de IDF en de politie de operatie zeer professioneel hadden uitgevoerd en dat er geen levens van onschuldige Palestijnse burgers in gevaar waren gekomen.

De rabbijn heeft aangeboden om met de families van de Hamas-terroristen te praten. Hij zou hen willen vragen of zij denken dat er iets positiefs uit de acties van hun familieleden was voortgekomen. De rabbijn maakte van de gelegenheid gebruikt om opnieuw zijn optimisme over de toekomst van het Israëlische volk uit te drukken en gebruikte de bekende slogan ‘Am Yisrael Chai’. Het volk van Israël leeft.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda