Sluiten

Zoeken.

Moordcomplotten en de Iraanse uitputtingsoorlog tegen Israël

Door Yochanan Visser - 

28 september 2023

Moordcomplotten en de Iraanse uitputtingsoorlog tegen Israel

De afgelopen weken laait het geweld weer op bij de grens tussen Gaza en Israël. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Afgelopen week ging alle aandacht in de internationale media uit naar de activiteiten van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu die in de Verenigde Staten was. Tegelijkertijd ging de uitputtingsoorlog van Iran tegen Israël echter onverminderd voort. Iran opereert nu ook binnen Israël, zo bleek uit een onthulling van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth.

Moordcomplotten

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth onthulde op woensdag 27 september dat men een aantal Israëlische Arabieren en Palestijnse Arabieren had gearresteerd, die in opdracht van Iran een moordcomplot moesten uitvoeren. Het complot beoogde de moord op Itamar Ben Gvir, de Israëlische minister voor de Nationale Binnenlandse Veiligheid, en Yehuda Glick, een ultrarechtse politicus.

Glick is geen lid van de Knesset meer, maar is nog altijd actief om het recht van Joden om te bidden op het Tempelplein in Jeruzalem te promoten. Ben Gvir doet dat ook in zijn hoedanigheid van minister en heeft herhaaldelijk het Tempelplein bezocht sinds hij deel uitmaakt van de regering.

De Shin Beth publiceerde details van het moordcomplot en zei dat men in totaal vijf verdachten had gearresteerd. De gearresteerden zijn drie Palestijnse Arabieren uit de omgeving van de stad Jenin en twee Israëlische Arabieren die Galilea wonen.

Twee van de Palestijnse Arabieren, Ziad Shanti (45) en Hassan Mujarimah (34) werkten samen met een niet nader genoemde inwoner van Jordanië. De drie smokkelden wapens en een grote som geld naar Israël, waarna ze de twee Israëlische Arabieren ronselden. Om te tonen dat zij serieus waren, voerden de vijf een actie uit in de havenstad Haifa. Daar staken ze een auto in de brand en stuurden daarna de video van hun misdaad naar Iran.

Arrestaties

De vijf terroristen waren echter niet in staat om de benodigde informatie te verwerven over de gangen van Ben Gvir. Dit vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen die zijn lijfwachten constant hanteren. De minister is de leider van de uiterst rechtse Otzma Yehudit partij en is in Israël en daarbuiten zeer omstreden vanwege zijn extreme acties en denkbeelden.

Na de onthullingen door de Shin Beth gaf Ben Gvir een verklaring uit waarin hij zwoer om door te gaan met zijn kruistocht tegen het terrorisme dat Israël al tijden teistert. Ook zei hij dat hij de omstandigheden van terroristen die gevangen zitten in Israël zou veranderen en door zou gaan met zijn strijd om Joden onbeperkt toegang te geven tot het Tempelplein.

Dit was niet de eerste keer dat de Shin Beth Israëlische Arabieren arresteerde die geronseld waren door Iran of door de Libanese terreurbeweging Hezbollah. David Barnea, het hoofd van de Mossad, onthulde eerder deze maand dat zijn buitenlandse geheime dienst al 27 Iraanse moordcomplotten tegen Joden binnen en buiten Israël had ontdekt dit jaar.

Deze complotten van terroristen teams die in opdracht van Iran werken worden door hoge functionarissen in Iran georkestreerd, zei Barnea. Volgens de Mossad directeur is Ayatollah Ali Khamenei degene die de terreurcampagne tegen Israëlische Joden leidt. Barnea waarschuwde het regime in Teheran dat vanaf nu iedere poging om Israëli’s te vermoorden zal worden beantwoord door de Mossad. “We zullen hen een prijs laten betalen voor het verordenen van deze complotten” zei Barnea. Hij voegde eraan toe dat dit ook gold voor de top van het regime van Khamenei.

Uitputtingsoorlog

Leden van de Israëlische regering, zoals minister van Defensie Yoav Galant, hebben recentelijk ook beweerd dat Iran achter bijna alle terroristische acties tegen Israël zit. Het is wel duidelijk dat er een uitputtingsoorlog tegen Israël gaande is.

Wanneer het rustig is geworden aan één front, dan worden er pogingen ondernomen om aan een ander front de spanning op te voeren. We zien dit patroon de laatste maanden heel duidelijk. Het was bijvoorbeeld geruime tijd rustig aan het zuidelijke front rondom Gaza, maar daar is nu weer verandering in gekomen. Hamas organiseert weer gewelddadige betogingen langs de grens met Israël, compleet met de brandende ballonnen die het zuiden van Israël eerder teisterden.

Als gevolg van het geweld besloot Israël de Keren Shalom grensovergang weer te sluiten. Dit is een maatregel die al eerder werd genomen, maar die vrijwel geen effect had op het geweld. Volgens de laatste berichten is de grensovergang nu weer open ondanks het voortdurende geweld.

In het noorden aan de grens met Libanon is de spanning de laatste week ook weer toegenomen. Het Israëlische leger (IDF) maakte al twee keer deze week gebruik van rookbommen om Libanese soldaten en arbeiders weg te houden van het grenshek.

Vorige week voorkwam de IDF opnieuw een infiltratie in het grensgebied door een militair voertuig. Het incident vond plaats in het gebied Har Dov ten oosten van de stad Metulla. Later werden twee traangasgranaten afgevuurd op een IDF patrouille. De noordgrens van Israël is al lange tijd gespannen nadat Hezbollah dertig uitkijkposten bouwde langs het grenshek. Ook werd de elite Radwan eenheid van Hezbollah gestationeerd in het grensgebied met Israël. Daarna positioneerde Hezbollah twee grote militaire tenten in het Har Dov gebied. Eén van de tenten werd later verwijderd na Amerikaanse bemiddeling en na een bezoek van hoge UNIFIL militairen aan de geïmproviseerde basis.

Netanyahu’s waarschuwing

Zowel de Palestijnse terreurgroepen in Gaza als Hezbollah krijgen hun orders uit Iran en worden financieel en militair ondersteund door het regime in Teheran. Premier Benjamin Netanyahu adresseerde de groeiende dreiging van Iran tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties eind vorige week. Het fanatieke regime in Iran zal er volgens hem alles aan doen om te voorkomen dat Israël vrede sluit met meer Arabische staten zoals Saoedi-Arabië. Iran is bezig om “zijn terroristische tentakels uit te breiden over de hele wereld”, zei Netanyahu. De premier bekritiseerde de internationale gemeenschap voor zijn passiviteit in het licht van de agressie van Iran en de illegale nucleaire activiteiten van het regime in Teheran.

In Israël wordt nu met zorg vooruit gekeken naar 18 oktober, wanneer de internationale sancties tegen het ballistische rakettenprogramma van Iran verlopen. Er is echter weinig hoop dat de internationale gemeenschap de sancties zal verlengen. Volgens Israëlische experts en politici ontwikkelt Iran ballistische raketten voor het vervoeren van kernwapens.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda