Sluiten

Zoeken.

Meer dan 500 Indiase Joden die net in Israël wonen bezoeken de Westelijke Muur

Door Christenen voor Israël - 

11 maart 2022

WhatsApp Image 2022-03-11 at 14.03.23

Een groep jongens bidt bij de Tempelmuur. Foto: Yehoshua Halevi/Shavei Israel

Een bijzonder moment: zo'n 550 nieuwe immigranten van de Bnei Menashe (Indiase Joden) bezochten deze week de Westelijke Muur in Jeruzalem. Daar werden ze ontvangen door de Israëlische opperrabbijn David Lau.

De Bnei Menashe spraken bij de muur het gebed uit dat de 5.000 Joden die nog in India wonen ook snel naar Israël kunnen komen.

"Het was als een droom die uitkwam", zei Shmuel, een 40-jarige nieuwkomer uit India. "Ik kon mijn tranen niet bedwingen. Het voelt alsof we deel uitmaken van een profetie die in vervulling gaat.”

De festiviteiten bij de Westelijke Muur, in de volksmond ook wel Klaagmuur genoemd, werden georganiseerd door de organisatie Shavei Israel. “Het zien en aanraken van de stenen van de Westelijke Muur was een extreem emotionele ervaring voor de Bnei Menashe", zei Shavei-directeur Michael Freund. "Voor hen stond deze historische gebeurtenis niet alleen symbool voor een volk dat terugkeert naar hun land, het was ook een geestelijk moment zoals ze nog nooit eerder hebben meegemaakt."

Wie zijn de Joden uit India?

Ze heten de 'Bnei Menashe', de zonen van Manasse. Eeuwenlang leefde deze groep Joden in Noordoost-India in afzondering: één van de verloren stammen van Israël. Ze bewaarden de Joodse tradities en hielden eeuwenlang het verlangen in stand om op een dag terug te gaan naar Jeruzalem. Sinds enkele jaren keren de Bnei Menashe terug naar hun thuisland Israël, mede dankzij steun van Christenen voor Israël in samenwerking met Shavei Israel. In het uiterste en afgelegen noordoosten van India, in de provincies Mizoram en Manipur wonen de Bnei Menashe, de Indiase Joden. Ze leiden er een eenvoudig bestaan en verlangen al generaties lang om naar Israël te mogen gaan.

"Jullie zijn een succesverhaal en we zijn erg blij om jullie te accepteren als deel van het Joodse volk", zei de Israëlische opperrabbijn David Lau. “Ik ben erg blij om hier bij jullie te zijn."

Opperrabbijn David Lau (links) en Shavei-directeur Michael Freund

Voor veel Indiase Joden is het grootste obstakel om alija te maken het koopkrachtverschil tussen India en Israël. De kosten van een paspoort kunnen ze vaak maar met moeite opbrengen. De negentig dollar voor een internationaal paspoort en de reis naar de ambassade is voor hen enkele maandsalarissen. Er zijn velen die hiervoor een lening afsluiten.

Zelf een vliegticket kopen van 900 euro om naar Israël te reizen is voor hen al helemáál onmogelijk. Daarom helpt Christenen voor Israël hierbij. De reis naar Israël bestaat uit een busrit, een binnenlandse vlucht en de vlucht naar Israël.

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda