Sluiten

Zoeken.

Medewerkster Nataliya uit Oekraïne: "Vreugde in plaats van tranen"

Door Christenen voor Israël - 

8 april 2022

1

Nataliya is werkzaam in het team van Christenen voor Israël in Oekraïne en zet zich dag en nacht in voor de Joodse vluchtelingen. Foto: Sveta Soroka

Ze vertelt: "Bijna 36 dagen oorlog in Oekraïne. Vanaf het allereerste begin van de oorlog ondersteun en help ik namens Christenen voor Israël de Joodse vluchtelingen en trek ik een eind met ze op."

Nataliya: "Vandaag, op de zoveelste busreis, ontving ik een woord van de Heere: “Aan hen zal gegeven worden vreugdeolie in plaats van rouw, een lofgewaad in plaats van een benauwde geest, opdat zij genoemd worden eiken van de gerechtigheid, een planting door de HEERE, om Hem te verheerlijken.” (Jesaja 61:3, HSV)

Er ligt diepe pijn in elk verhaal dat we horen. We huilen samen met hen die huilen. We troosten, omhelzen en zegenen hen. Met tranen in hun ogen bedankten mensen het hele team voor eten, voor water en voor de comfortabele opvang."

Drie generaties

Zoals de familie uit Nikolajev. Oma Katerina, haar dochter Lena en kleindochter Polina, drie generaties. Zonder man. De mannen blijven achter om hun stad te verdedigen. Ze zeggen: "We werden omringd door zoveel zorg en liefde. We hebben nog nooit zulke mensen ontmoet".

(tekst gaat onder de foto verder)

Drie generaties in één foto: oma Katerina, dochter Lena en kleindochter Polina

Gevlucht uit Kiev

Boris en Lyuba, een stel uit Kiev. Ze hebben een mooie hond. Onlangs overleed hun dochter op 35-jarige leeftijd. Hun zoon woont in Israël. Toen de oorlog uitbrak wilden ze vluchten uit Kiev. Ze verloren bijna de hoop om de stad te kunnen verlaten, omdat bijna onmogelijk leek om vervoer te vinden. Maar wonder boven wonder kregen ze na het zoveelste telefoontje het nummer van Nataliya. "Er werd voor ons gezorgd zoals ouders voor hun kinderen zorgen. We zijn ontzettend dankbaar voor het hele team dat ons geholpen heeft."

(tekst gaat onder de foto verder)

Boris en Lyuba uit Kiev.

Helemaal alleen

Dima van 62 jaar is helemaal alleen gevlucht. Hij weet niet waar hij heen moet. Zijn hele leven droomde hij van Israël, maar niet onder deze omstandigheden.

(tekst gaat onder de foto verder)

Dima (62) is helemaal alleen gevlucht.

Speciaal programma

Danilo van 14 jaar heeft besloten naar Israël te gaan om mee te doen aan een speciaal programma voor studenten (het Naale-programma). "In een tijd als deze besloot ik om te gaan studeren in Israël. Natuurlijk was mijn moeder bang voor deze beslissing. Maar ik hoop dat ze met me meegaat”, zegt Danilo.

(tekst gaat onder de foto verder)

Danilo (rechts) gaat in Israël een speciaal programma volgen voor Oekraïense en Russische Joodse jongeren.

Er zijn heel wat Oekraïens-Joodse jongeren tussen de 14 en 18 jaar halsoverkop vertrokken naar Israël voor het speciale programma. Het programma is net gestart voor tieners uit zowel Oekraïne als Rusland. Er is veel behoefte aan. Zo krijgen jongeren hulp bij de integratie in Israël. Ze studeren Hebreeuws, krijgen onderdak en voeding en zijn er sociale activiteiten. Ook krijgen ze therapie om hen te helpen hun trauma’s van de oorlog te verwerken.

Nataliya: "Ik ben dankbaar en blij dat ik met ons team deel mag uitmaken van Gods werk."

Hoe kunt u helpen?

Christenen voor Israël regelt vervoer vanuit Oekraïne naar Moldavië en Roemenië, van waaruit Joodse vluchtelingen naar Israël vliegen. Een busrit kost €4000,-. Dat is omgerekend €100,- per persoon. We verwachten dat er de komende tijd nog veel bussen zullen vertrekken. Dit kan alleen mogelijk gemaakt worden met uw steun. Helpt u mee? Doneer dan hieronder. Bedankt voor uw betrokkenheid en steun!

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda