Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Made in Israel mag niet meer

12 november 2019

wijngaard

Een wijngaard in de heuvels van Samaria.

Vandaag sprak het Europese Hof zich uit over de etikettering van producten die gemaakt worden in Judea en Samaria, in het bijzonder over de wijn van de fabrikant Psagot. De uitspraak houdt in dat het niet toegestaan is om op het etiket ‘Made in Israel’ te zetten.

Het Israëlcentrum is verbijsterd over de uitspraak van het Europese Hof. Daar waar de etikettering van producten bedoeld is om de voedselveiligheid voor de consument te garanderen, heeft het Europese Hof met deze uitspraak een omstreden politiek besluit genomen, dat zich eenzijdig richt tegen de Joodse staat Israël.

Het Israël Producten Centrum en Christenen voor Israël beraden zich nu op verdere stappen. Het is niet nieuw dat Israël eenzijdig benadeeld wordt door organisaties en overheden. Maar het is wel nieuw dat het Europese Hof een uitspraak doet die zulke verregaande consequenties heeft. De Joodse staat Israël zou volgens deze uitspraak van het Hof immers aan andere maatstaven moeten voldoen dan bijvoorbeeld China, Marokko, Rusland of Turkije (landen die gebieden bezetten). Deze uitspraak wakkert antizionisme alleen maar verder aan.

Europa vervreemdt zich met deze uitspraak steeds meer van de Joodse staat. We hopen dat Nederland het voorbeeld van Duitsland volgt en de Europese richtlijn niet toepast omdat BDS (boycot, desinvestering en sancties tegen Israël) antisemitisch is.

We roepen u op om juist nu een vuist te maken tegen de boycot van Israël, en de producten uit Israël (inclusief Judea en Samaria) massaal te kopen. Dat kan via onze website: www.israelwinkel.nl

Vanuit de Israëlische Ambassade in Den Haag ontvingen we een officiële verklaring van Israël over de labeling:Israël verwerpt krachtig de recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie (ECJ), dat dient als instrument in de politieke campagne tegen Israël. Het enige doel van de uitspraak is om Israël te isoleren om er een dubbele standaard op los te laten. Er zijn wereldwijd meer dan tweehonderd territoriale conflicten, maar de ECJ heeft geen enkele uitspraak gedaan met betrekking tot het etiketteren van producten uit deze regio’s. De uitspraak van vandaag is politiek en discriminerend jegens Israël.

Deze uitspraak verminderd de kansen om tot een vredesovereenkomst te komen en is strijdig met de uitgangspunten van de Europese Unie aangaande het conflict. Het speelt de Palestijnse Autoriteit in de kaart, die blijft weigeren om rechtstreekse onderhandelingen met Israël aan te gaan, en vormt een aanmoediging voor radicale anti-Israëlische groeperingen die boycots tegen Israël nastreven en Israëls bestaansrecht aanvechten.

Minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz verklaart: “De uitspraak van het Europese Hof van Justitie is moreel en principieel onacceptabel. Ik ben van plan om met Europese buitenlandministers samen te werken om te voorkomen dat dit ernstig laakbare beleid wordt geïmplementeerd. Dat zou namelijk strijdig zijn met Europa’s standpunt dat een oplossing voor het conflict moet worden benaderd door directe en onvoorwaardelijke onderhandelingen, en niet door juridische uitspraken.”
Doneren
Abonneren
Agenda