Sluiten

Zoeken.

Maccabiade

Door Joanne Nihom - 

3 juli 2017

F130718YS63-1024x576

De Australische delegatie tijdens de Maccabiade van 2013. - Foto: Flash90

Van 4 t/m 18 juli 2017 is in Israël voor de 20e keer de Maccabiade (Maccabiah). Dit zijn de ‘Joodse Olympische Spelen’ die, net als de Olympische Spelen, iedere vier jaar zijn.

Dit evenement werd voor het eerst in 1932 georganiseerd met 390 atleten uit 18 landen, waaronder 60 atleten uit Arabische landen. In 1935 was de 2de Maccabiade met ruim 1000 atleten uit 28 landen; in die periode had Hitler de macht in Duitsland overgenomen en was het voor Joodse sporters in vooral Duitsland en Oost-Europa moeilijker te sporten en te reizen. Bovendien hield het Britse gezag de immigratie van Joden naar Israël tegen.

De organisatie van de Maccabiade creëerde de mogelijkheid om naar Israël te komen, en er te blijven. Het Bulgaarse Maccabi-orkest, dat in 1935 bij de openings- en sluitingsceremonie speelde, maakte hiervan gebruik. Na de sluitingsceremonie werden uitsluitend hun instrumenten naar Bulgarije teruggestuurd.

Voor Nederland deed in 1935 de in 2003 overleden bokser Ben Bril mee; Bril won in 1935 goud en deed de Nederlandse ploeg in 1997 nog uitgeleide. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er een aantal jaren geen Maccabiades. In 1950 vond de 3de Maccabiade plaats, de eerste in de onafhankelijke Joodse Staat. Vandaag de dag brengt de Maccabiade duizenden atleten naar Israël voor een onvergetelijk evenement. Het aantal deelnemers groeit elke vier jaar.

De Nederlandse delegatie bestaat dit jaar uit zestig deelnemers, inclusief medische staf en bestuur. Nederland doet mee met heren– en dameshockey, zwemmen, schaken, bridge, wielrennen (o.a. 1500 m sprint), halve marathon en karate. Voor hockey worden zeker medailles verwacht.

Bent u in Israël en wilt u de Nederlandse ploeg aanmoedigen: op de Facebookpagina van Maccabi Nederland worden iedere dag het schema en de uitslagen van de wedstrijden gepost.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda