Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Loslopende wilde beesten

Door Joanne Nihom - 

15 september 2017

IMG_4058-1024x576

Een jakhals die waarschijnlijk zijn nest met jongen beschermt. Het loeien moet u er even bij bedenken … - Foto: Paul Toff

Al vaker waren ze onderwerp voor een blog. De jakhalzen. Deze wilde dieren bevinden zich in het hele land. Ook, maar het lijkt vooral rondom, en in ons dorp. ’s Morgens vroeg en als het donker wordt, is het geloei oorverdovend. Maar ook als je te dichtbij komt en ze jongen hebben. Ik ben na al die jaren aan ze gewend geraakt en kom er tijdens mijn wandeling iedere morgen wel een paar keer een tegen. Het zijn nieuwsgierige beesten, ze kijken me altijd na.

Een paar weken geleden kregen we een logé die ik ’s avonds bij het treinstation ophaalde. Hij was nog nooit bij ons geweest en toen we ons dorp binnenreden, was het donker. Hij is een stadsmens, uit Tel Aviv. Niets geen loslopende ‘wilde’ dieren daar. Op zoek naar een parkeerplaats zei ik terloops (vooral omdat ik er zo aan gewend ben inmiddels): ” Oh, daar loopt een jakhals.”

Hij is een stadsmens, uit Tel Aviv. Niets geen loslopende ‘wilde’ dieren daar.

“Wat”, reageerde hij verbaasd. Hij dacht dat ik een grap maakte. “Zie je het niet, daar loopt een jakhals. Kijk, hij loopt achter de auto aan.” Mijn logé raakte compleet in paniek. “Hoezo, blijf jij zo rustig, zo’n beest is levensgevaarlijk”, zei hij. “Mij krijg je de auto niet uit voordat hij weg is.”

Wat lacherig parkeerde ik de auto. Mijn gast was inderdaad de auto niet uit te branden. De jakhals, die geen idee had wat hij veroorzaakte, liep rustig rond, in de buurt van de auto, en leek geen haast te maken. Tot ik uitstapte en wat met mijn armen zwaaide. Dat hielp. Het beest rende weg, maar mijn logé durfde de auto niet uit te komen.

Pas na een minuut of tien, toen volgens hem de kust echt veilig was. Lachend zei ik tegen hem: “Ga morgenochtend maar niet met me wandelen, dat lijkt me niet verstandig. Veel jakhalzen en wilde zwijnen en ik maak geen grapje.”

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda