Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Koosjer in Abu Dhabi

Door Yoel Schukkmann - 

14 september 2020

koosjer abu dhabi

Rabbijn Karkowski in Abu Dhabi

Iedereen heeft het over de veelbesproken vrede tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en over de daarop volgende Israëlische delegatie van 31 Augustus. Maar heeft u ook gehoord over hoe het Arabische koninkrijk zelfs voor koosjer eten gezorgd had?

Onder de leden van de delegatie die voor de eerste keer in de geschiedenis met een vlucht van Israël naar de Verenigde Arabische Emiraten vloog, waren enkele mensen die strikt koosjer eten. Hierom werd rabbijn Jissachar Karkowski, de directeur van de Orthodox Union in Israël (of, ‘OU’ - de grootste kasjroet/Joodse spijswetten organisatie in de wereld), door het Islamitische koninkrijk overgevlogen om toezicht te houden op de voorbereidingen die nodig waren om koosjer eten te serveren aan de delegatieleden. Rabbijn Karkowski vloog 24 uur voor de aankomst van de delegatie naar Abu Dhabi om de keuken en het kookgerei koosjer te maken.

De koosjer-supervisie was zo’n succes dat de Verenigde Arabische Emiraten een officieel verzoek hebben ingediend bij de Orthodox Union om permanent toezicht te onderhouden op koosjer eten in de Emiraten. Het Ministerie van Toerisme en Cultuur van Abu Dhabi heeft zelfs een brief gestuurd naar alle hotels en toerismeketen-managers met het advies om koosjer eten in hotels en alle voedsel-verkooppunten aan te bieden.

“De Orthodox Union heeft bevestigd dat zij in alle zeven Emiraten koosjer eten zullen leveren.”

De OU heeft bevestigd dat zij het verzoek hebben aangenomen en in alle zeven Emiraten koosjer eten zullen leveren in samenwerking met de plaatselijke Joodse gemeenschap. Ze zullen toezicht gaan houden op al het koosjer eten in hotels in de VAE en op het koosjer eten dat zal worden geserveerd op evenementen zoals de Expo-2020 tentoonstelling, die werd uitgesteld van oktober 2021 tot maart 2022 vanwege het Coronavirus.

Het ziet er naar uit dat de VAE het niet alleen bij een vrede met Israël wilden houden. Ze streven er zelfs naar om het land toegankelijk te maken voor alle Joden. "De Emirati's respecteren de Joden enorm en het is geen probleem om hier met een hoed en lange jas over straat te lopen", aldus rabbijn Karkowski. "Iedereen hier is erg gul, erg aardig en toont respect voor iedereen."

Israëlzondag

bestel publicaties

Ontwerp zonder titel

De auteur

Yoel Schukkmann

Yoel Schukkmann groeide op in Nederland, waar hij chassidisch werd, wat wij zouden noemen 'ultra-orthodox' Joods. Hij verhuisde daarom in zijn tienerjaren naar Israël om in een jesjiewa te leren....

Doneren
Abonneren
Agenda