Sluiten

Zoeken.

Joods restaurant HaCarmel voortdurend doelwit van antisemitisme

Door Geja Lahpor - 

17 maart 2021

hacarmel

Joods restaurant HaCarmel in Amsterdam

In Israël hoorde Sami Bar-on op 27 februari dat zijn restaurant HaCarmel in Amsterdam opnieuw beklad was met antisemitische leuzen. En weer was er groot op de ramen geschreven: 'Find Jew', ook stonden daaronder nog andere antisemitische woorden.

De zevende bedreiging

Sami: “Omdat mijn moeder in Israël ernstig ziek was, ben ik in november naar haar toegegaan in Israël. Toen ik terug wilde naar Nederland, was het vliegveld Ben Gurion gesloten vanwege de coronamaatregelen en kon ik pas op 10 maart terugvliegen. Mijn zoon die in die periode de verantwoordelijkheid had voor Ha Carmel belde mij in Israël op over deze laatste antisemitische actie; dit was al de zevende bedreiging in drieënhalf jaar tijd. Deze keer blijkt het dezelfde dader te zijn als de vorige keer, wat te zien was op de beveiligingscamera's van de politie."

Sami Bar-on, van Marokkaans-Joodse afkomst, werd geboren in een grote vluchtelingenloods, omdat zijn familie in 1954 alija wilde maken naar Israël. Marokko hield dit toen tegen. In bootjes voeren ze daarom naar Marseille en kwamen daar samen met andere alija-gangers in de loods terecht. Met hulp van de Mossad konden ze later meevaren met een schip naar Haifa in Israël, waar Sami 23 jaar heeft gewoond. “Daarna zag ik het als een uitdaging om in Amsterdam een kosher restaurant te beginnen. Maar ik had 40 jaar geleden niet verwacht dat ik zoveel bedreigingen, scheldpartijen en antisemitische acties zou meemaken. Na 20 jaar is dat begonnen. Mijn 3 kinderen en 5 kleinkinderen zijn de reden waarom ik (nog) niet naar Israël terug ga.”

HaCarmel is een populair kosher Joods restaurant, dat onder toezicht staat van het opperrabinaat. De meeste gasten zijn Joodse toeristen uit de hele wereld en voor een kwart komen er ook niet-Joodse bezoekers, waaronder veel christenen. Op de menukaart prijken 40 heerlijke hoofdgerechten uit veel wereldlanden als symbool van het 40-jarig bestaan van HaCarmel. Al het voedsel wordt vers bereid.

(tekst gaat onder de foto verder)

Ik heb hem toch niets aangedaan? Waarom doet hij dit?

— Sami Bar-on

Sami Bar-on

Antisemitische acties

Sami: “Er zijn drie verschillende personen betrokken bij de laatste antisemitische acties. De ramen zijn al twee keer ingegooid met ijzeren staven door twee mannen, waaronder een Syriër met een Palestijnse vlag. Hij probeerde mijn Israëlische vlag in brand te steken met de woorden 'Allahoe Akbar'. Een andere man plaatste bij de voordeur blikjes met een ontstekingsmechanisme wat op een bom leek, en nu zijn voor de tweede keer door eenzelfde man de ramen beklad met opnieuw de tekst 'Find Jew'. Twee mannen, waaronder de Syriër, zijn daarna opgepakt en zaten negentig dagen vast in voorarrest. In de rechtszaal werd ik geconfronteerd met één van hen. Voor mij was dat heel emotioneel, want ik heb hem toch niets aangedaan? Waarom doet hij dit? Eind juni komt hij vrij, en dan?”, vaagt Sami zich af.

Zowel binnen als buiten het restaurant zijn camera's opgehangen waarvan de beelden in de meldkamer van de politie gezien worden, zodat deze gelijk kan ingrijpen. Hoewel de dader van de laatste actie wel herkend is, is hij nog niet opgepakt.

Sami: “Deze politiebeveiliging geeft mij wel een rustiger gevoel. Ook was er goed contact met de burgemeester. Maar door de antisemitische acties komen er helaas minder gasten en dit is tot nul gereduceerd door de lockdown als gevolg van de coronacrisis. Hoewel ik ondersteuning van de overheid heb gekregen is dit bij lange na niet voldoende. Wat mij wel heel goed heeft gedaan is de steun en het meeleven dat ik vorig jaar kreeg van mensen die bossen bloemen bezorgden, kaarten stuurden en donaties gaven. Zo had ik het gevoel dat ik er niet alleen voor stond.”

“Een menu bestellen tijdens deze lockdown kan wel bij ons, maar afhalen niet. Ik verzorg in deze periode de catering voor meerdere personen en bezorg dan menu's aan huis. Ik hoop dat ik mensen hiermee blij kan maken, en het zou fijn zijn om na de crisis iedereen weer te kunnen verwelkomen in mijn restaurant”, besluit hij hoopvol.

Geja

De auteur

Geja Lahpor

Geja Lahpor is freelance journaliste en schrijft regelmatig voor Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda