Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

‘Jezus was géén Palestijn’

26 december 2015

gabrielnadaf28112014-1024x594

Vader Gabriel Naddaf.

Vader Gabriel Naddaf stelt Palestijnse claims aan de kaak dat Jezus een Palestijn was.

Valse lippen zijn voor de HEERE een gruwel, maar wie betrouwbaar handelen, zijn Hem welgevallig.

— Spreuken 12:22

Als reactie op herhaalde verklaringen door beambten van de Palestijnse Autoriteit dat Jezus een Palestijn was, heeft Israëlisch christelijk leider Vader Gabriel Naddaf aan het begin van deze maand op Facebook deze claims aan de kaak gesteld.

“Waar haalt president Abbas het gezag vandaan om te claimen dat Jezus een Palestijn was?” schreef Naddaf. “De Bijbel zegt dat Hij in het Joodse stadje Bethlehem werd geboren, dat Hij Joodse ouders had die uit de stad Nazareth kwamen en dat Hij op de achtste dag besneden werd als een Jood en door Zijn ouders in de Joodse Tempel opgedragen werd volgens de Wet van Mozes.”

De Palestijnse Autoriteit kent reeds een langdurig beleid om geschiedenis te herschrijven met het doel de Joodse verbindingen met het land van Israël te ondermijnen en om de Palestijnse en Arabische claims op het land te versterken.

Palestinian Media Watch (PMW) heeft sinds 1998 dit beleid gedocumenteerd, toen het dagblad Al-Ayyam afdrukte: “Dr. Yusuf Alzamili (voorzitter van het departement voor Geschiedenis van het Khan Yunis college) riep universiteiten en middelbare scholen op om de geschiedenis van Palestina te schrijven, en die te bewaken. En om de buitenlandse invloeden en verstorende vijanden niet in staat te stellen het bestaan van Joden in dit land te legitimeren… [lector geschiedenis Abu Amar] heeft verduidelijkt dat er geen verbinding is tussen de oude historische generatie Joden en die van nu.”

Volgens PMW zei PA-voorzitter Abbas vorig jaar met Kerst: “We vieren de geboorte van Jezus, een Palestijnse boodschapper van liefde, gerechtigheid en vrede.” Dit was niet de eerste of de laatste keer dat Abbas of andere PA-beambten zo’n bewering deden of herhaalden.
Sommigen zijn zo ver gegaan dat ze Jezus ‘de eerste martelaar van de Palestijnse zaak’ hebben genoemd.

In een eerder dit jaar uitgezonden tv-boodschap gewijd aan de voormalige Grieks-Katholieke Aartsbisschop van Jeruzalem, Hilarion Capucci, die zijn positie gebruikte voor wapensmokkel, zei de PA-secretaris van het Jeruzalem Council, Hanna Issa, dat de aartsbisschop hem vertelde: “Ten eerste, vergeet niet dat de eerste martelaar (shahid) Palestijns was – Jezus de Messias. Kijk hoe ze hem martelden, kruisigden en doodden …”

Naddaf dient als hoofd van de Grieks Orthodoxe kerk in Yafia, vlakbij Nazareth. Hij is ook hoofd van het Christian Empowerment Council. Dit is een groep mensen die zich breed maken voor verdere integratie van christenen in de Israëlische samenleving. Nadaf kraakte deze onjuiste beweringen glashard af.

Bid dat Palestijnse christenen de Here Jezus mogen erkennen voor wie Hij is: als Jood. Dat in die erkenning verzoening tussen Jood en Arabier dichterbij mag komen.

“Jezus’ familie bestond uit Joden die de Thora onderhielden,” legde Naddaf uit, “en als een volwassene bevestigde Jezus Zelf het gezag van de Thora en de profeten. Hij bezocht de synagoge op Sjabbat en Hij onderwees zelfs in de Joodse Tempel in Jeruzalem, en vierde de Joodse feesten van Chanoeka en Pesach.”

Naddaf daagde ook de PA uit voor z’n misbruik van geschiedenis om politiek gewin te behalen. “Volgens de Bijbel behoort het Land van Israël – waaronder ook Judea en Samaria vallen – voor altijd aan het Joodse volk. Dus hoe erg ook de beambten van de PA proberen de geschiedenis te vervalsen, ze kunnen het Woord van God niet manipuleren om hun eigen politieke doelen te wettigen. De beloften van God voor Zijn volk kunnen niet ongedaan gemaakt worden.”

Vertaling: Evelien van Dis

Doneren
Abonneren
Agenda