Jeruzalem: het hart van Israël, het volk en het land
Door Kees de Vreugd -
21 mei 2025
Op 26 mei vieren we Jeruzalemdag, waarop we terugdenken aan de hereniging van Jeruzalem in 1967, en tegelijk vooruitkijken naar de bijzondere plek die deze stad inneemt in Gods plan met Israël en de wereld. Viert u met ons mee? In dit artikel laat theoloog Kees de Vreugd zien waarom Jeruzalem zo belangrijk is voor het Joodse volk en Israël.
Ruim drie millennia geleden, zo rond 1000 v.Chr., veroverde koning David Jeruzalem en maakte het tot de hoofdstad van zijn rijk. Van de Jebusiet Arauna kocht hij er een dorsvloer op een heuveltop. Op die plek zou zijn zoon Salomo later de tempel bouwen, waarvoor David alle voorbereidingen al had getroffen. Het was ook de plek waarop Abraham zijn zoon Isaak op het altaar had gebonden om hem te offeren. En volgens de Joodse traditie is het de plek waar de schepping van de wereld begon en waar de Heere God het stof uit de aardbodem nam om de mens te formeren.
Jeruzalem is sindsdien het hart geweest van het volk Israël. Daarheen gingen in de tijd van de Bijbel de stammen op om voor de Heere te verschijnen (Psalm 122). Het is de plaats die de Heere uitgekozen heeft om bij Zijn volk te wonen (o.a. Deuteronomium 12:11 en Psalm 87) en daar zál Hij wonen bij de mensen (Openbaring 21).
Jeruzalem is de stad van de grote Koning (Psalm 48). Het is de stad waar de Messias zal regeren over Israël. Zijn Messiaanse rijk zal zich uitstrekken over alle volken en alle werelddelen. En Zijn rijk zal geen einde hebben (Lukas 1:33).
Jeruzalem is het middelpunt van Israëls verlangen. Altijd en tot op de dag van vandaag bidt het Joodse volk om het herstel van Jeruzalem, om de terugkeer van de ballingen van Sion, en in dit alles om de terugkeer van de Heerlijkheid van de Heere naar Zijn woning. God zelf is het die Jeruzalem bouwt (Psalm 147:2).
Sion is een van de namen van Jeruzalem in de Bijbel. De Joodse beweging die in de negentiende eeuw opkwam en zich inzette voor de politieke bevrijding van het Joodse volk heette aanvankelijk ‘liefhebbers van Sion’ (Hebreeuws: Chovevé Tsion). Later raakte de term zionisme in zwang. Maar het blijft veelzeggend: Sion is het hart van Israël, van het volk en van het land.
Vanaf 1948 was Jeruzalem verdeeld. Het oostelijke deel, inclusief de Oude Stad met de Tempelberg en de Westelijke Muur, was door Jordanië bezet. In 1967 kreeg Israël het hart van de stad weer in handen en werd Jeruzalem herenigd. Dat is van onschatbaar belang. Jeruzalem zal altijd de eeuwige, ongedeelde en ondeelbare hoofdstad van de staat Israël en van het Joodse volk wereldwijd zijn.
Aanstaande maandag, 26 mei, is het Jeruzalemdag. We staan dan samen stil bij de betekenis van Jeruzalem. Wilt u erbij zijn? Klik op de knop hieronder voor meer informatie of om u aan te melden.