Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israël-update 28 oktober • IAF-aanval op Iran raakt nucleaire faciliteit en verstoort raketproductie

Door Yochanan Visser - 

28 oktober 2024

F241028MG106

De noordelijke stad Katsrin, gelegen op de Golanhoogten, waar het Emergency Squad team traint in stedelijke oorlogsvoering. | Foto: Michael Giladi, Flash90.

De grootschalige Israëlische aanval op Iran in de nacht van vrijdag op zaterdag 26 oktober heeft mogelijk een tegenaanval door Iran tot gevolg. De Israëlische Luchtmacht (IAF) voerde de aanval uit tussen twee en vijf uur 's nachts, met verstrekkende gevolgen voor Iran’s vermogen om ballistische raketten te produceren. Daarnaast werd een belangrijk onderdeel van het Iraanse nucleaire programma geraakt.

Iran heeft door de aanval al zijn Russische S-300-antiraketsystemen verloren. Het regime in Teheran zal zich afvragen hoe de IAF dit voorheen onaantastbare luchtafweersysteem wist te vernietigen zonder dat er een Israëlisch vliegtuig werd neergehaald. De Islamitische Republiek verloor verder twintig mixers die gebruikt werden bij de productie van vaste brandstof voor ballistische raketten.

Hierdoor zal Iran minstens een jaar niet in staat zijn om nieuwe langeafstandsraketten te produceren. Israël beschikte over nauwkeurige informatie, waardoor de aanval een groot succes werd. In tegenstelling tot de beweringen van Iran werd aanzienlijke schade aangericht aan zowel het rakettenprogramma als aan het vermogen om op korte termijn nucleaire wapens te ontwikkelen. Dit aspect van de aanval bleef grotendeels onbelicht in de media.

Israëlische precisieaanval treft cruciale schakel in Iraans nucleair programma

Een precisieaanval trof het geheime militaire complex Parchin, dertig kilometer ten oosten van Teheran. Satellietbeelden van Planet Labs PCB toonden aan dat vier gebouwen op het complex volledig verwoest waren door de IAF. Drie van deze gebouwen werden gebruikt voor de assemblage van vaste brandstof voor raketten. Het vierde gebouw, bekend als Telgan 2, zou onderdeel zijn van Iran’s nucleaire programma.

Hier voerde Iran tests uit met ontstekers voor nucleaire wapens, zoals eerder gerapporteerd door het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in november 2011. Dit gebouw was een belangrijke locatie binnen het zogenaamde Amad-programma, dat naar verluidt in 2003 werd stopgezet maar in het geheim werd voortgezet, zoals bleek uit documenten die door de Mossad uit Teheran werden gestolen. Door deze locatie te bombarderen, zette Israël het nucleaire wapenprogramma van Iran een stap terug, zonder de officiële nucleaire faciliteiten aan te vallen.

Escalatie dreigt

Ayatollah Ali Khamenei reageerde woedend en verklaarde dat de aanval een grote misrekening van Israël was. Verschillende hoge functionarissen in Iran herhaalden dit standpunt. Khamenei opende zelfs een X-account in het Hebreeuws, waar hij twee berichten plaatste voordat het account werd gesloten. In een van de berichten werd een gedeelte uit het Kaddisch-gebed gebruikt om Israël te intimideren.

Op zondagavond meldden Israëlische en Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen dat spionagesatellieten hadden opgevangen dat Iran zich voorbereidt op een nieuwe raketaanval op Israël. Als dit gebeurt, zou dat een misrekening van Khamenei zijn, omdat het Israël een legitieme reden zou geven om nieuwe aanvallen op Iran uit te voeren, waaronder op de oliesector en officiële nucleaire installaties. De aanval door Iran zou verder worden bemoeilijkt door de aanwezigheid van het Amerikaanse raketschild THAAD, dat nabij de stad Be'er Sheva is geïnstalleerd. Dit systeem is operationeel en wordt bediend door honderd Amerikaanse militairen. Israël heeft gevraagd om een tweede THAAD-systeem, maar het is onduidelijk of dit zal arriveren voor de verwachte Iraanse aanval. Daarnaast hebben de Verenigde Staten drie AEGIS-raketafweerschepen voor de kust van Israël gestationeerd, in afwachting van een mogelijke aanval met duizend Iraanse raketten.

Esmail Baghei, woordvoerder van het Iraanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, verklaarde op zondag dat Iran "alle beschikbare middelen zal inzetten voor een definitief en effectief antwoord" op de "Israëlische agressie." Volgens Iran was de IAF-aanval een schending van het internationale recht, en Iran beweerde zich aan deze wetten te zullen houden in zijn reactie.

Oorlogsnieuws: Hezbollah en nieuwe aanvallen

Na de Israëlische aanval op Iran heeft Hezbollah de terreur tegen Israël opgevoerd. Vanaf zaterdagmiddag regent het raketten op het noorden van Israël, en soms ook op het centrum. Daarnaast werden kamikazedrones het luchtruim boven Noord-Israël ingestuurd. De regering in Jeruzalem sloot op zondag een overeenkomst met de producenten van het nieuwe 'Laser Beam'-systeem, in het Hebreeuws 'Magen Or' genoemd, wat 'Lichtschild' betekent.

Dit systeem, dat wordt geproduceerd door de Israëlische wapenfabrikanten Rafael en Elbit, zal volgend jaar worden geïntroduceerd. Magen Or is effectief tegen kamikaze-drones en korteafstandsraketten en is bovendien veel goedkoper in gebruik dan de huidige raketschilden. Elke laserstraalaanval kost minder dan twee euro, terwijl een onderschepping met de Iron Dome-raket ongeveer 46.000 euro kost. Tegelijkertijd werd op zondag voor het eerst het zogenaamde Vulcan-kanon ingezet aan het noordelijke front, dat effectief bleek tegen kamikazedrones.

Op zaterdagochtend ging het luchtalarm af in heel Noord-Israël, aanvankelijk dacht men dat het om een aardbeving ging. Later bleek dat de IDF een groot ondergronds commandocentrum van Hezbollah in Zuid-Libanon had opgeblazen. Voor deze operatie, waarbij 300 ton TNT werd gebruikt, werd een enorme hoeveelheid explosieven ingezet, hoorbaar tot in Noord-Israël. Toen het complex werd ontdekt, vluchtten de Hezbollah-terroristen in paniek, waarbij ze al hun uitrusting achterlieten.

In Herzliya, nabij Tel Aviv, vond op zondag een ramaanval plaats door een Arabische vrachtwagenchauffeur. De dader, een Arabische Israëli uit Qalansuwa, reed met zijn vrachtwagen in op een groep wachtende burgers bij een bushalte nabij een IDF-basis in Glilot. Bij de aanval raakten bijna veertig burgers en soldaten gewond, waarvan zes ernstig. Een van de slachtoffers overleed later in een ziekenhuis in Tel Aviv. De terrorist werd ter plekke neergeschoten door gewapende burgers.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda